Vejle går all-in med open source-telefoni - sparer halv million om året

20. august 2012 kl. 09:513
Med telefoniløsningen Asterisk kan Vejle Kommune spare op til en halv million kroner om året. Løsningen er open source og er lige nu i drift på blandt andet biblioteker og skoler.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I Vejle hævder man nu, at en ny open source telefoni-løsning kan spare kommunen en halv million kroner om året.

Kommunens gamle telefonsystem er blevet opgraderet med open source-løsningen Asterisk, som er et ip-telefonisystem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er op mod en halv mio. kr. årligt at spare på telefonien. Samtidig giver det mulighed for langt flere funktionaliteter for meget få penge,« fremgår det af kommunens hjemmeside.

Asterisk gør det muligt at oprette blandt andet telekonferencer og optage samtaler fra en pc. Systemet kan integreres med blandt andet Microsoft Lync.

Vejle Kommune har kørt et pilotprojekt med Asterisk siden sommeren 2011. Det er lige nu i drift på blandt andet biblioteker, skoler, i daginstitutioner og plejecentre.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
20. august 2012 kl. 14:13

Guldborgsund Kommune skiftede til Asterisk for et par år siden, men kun godt at andre Kommuner følger trop.

2
20. august 2012 kl. 11:59

Udover de direkte besparelser på licenser vil Vejle kommune også opbygge erfaring og ekspertise på IP telefoni området. Jeg foreslår at den halve million bruges til at give bedre lønninger til de IT folk som arbejder med systemet for at kunne fastholde dem. Alt for ofte ser man underbetalte kommunale IT medarbejder med specialistviden sige op og sælge sig tilbage til kommunen som konsulenter men til langt højere priser.

Godt gået Vejle - Hatten af herfra også!

(Og må vi så se flere kommuner og regioner tage springet udi i OSS, tak!)

/Jan

1
20. august 2012 kl. 11:26

Det er dejligt at se en kommune der er visionær og fornuftig i sin omgang med skatteborgerenes penge. Håber andre kommuner vil gå i gang med ERFA udveksling og trække veksler på Vejles erfaringer og evt. sammen med Vejle Kommune støtte Asterix projektet financielt, evt. med en procentdel af hvad de sparer samt med at give kode tilbage til projektet som har gjort det muligt for dem at spare op imod en halv million om året. Det samme håber jeg andre kommuner vil gøre.

Jeg håber også at besparelser som denne får de offentlige mndigheders øjne op for de store besparelser de kan opnå ved at benytte open source software og om de fordeld de kan opnå i kraft af leverandør uafhængighed og øget konkurence om forbedringer af deres software løsninger.

Hatten af for Vejle - Godt gået!!!