Artiklen blev oprindeligt bragt på DataTech.
Siden 2015 har Vejdirektoratet betalt en data-broker for at få leveret realtidsdata om trafikken på flere tusind kilometer danske veje. Ved årets udgang udløber aftalen, og organisationen er ikke i tvivl om, at udbuddet skal gentages, fortæller Kasper Rosenstand, der er afdelingsleder ved Trafikstatistik hos Vejdirektoratet.
»De erfaringer vi har gjort gennem de seneste tre år, er at vi kan bruge de her data til rigtig mange forskellige ting,« fortæller han.
»Vi har opbygget et behov for at have de her data, så dem skal vi også have i fremtiden.«
Data-indkøbet har været med til at give Vejdirektoratet et bedre overblik over, hvor der er trængsel, på statens veje, fortæller Kasper Rosenstand.
»Der har vi rykket os i forhold til, hvad vi kunne tidligere. Det betyder blandt andet, at vi bedre kan identificere problemerne og efterfølgende løse dem i den rigtige rækkefølge.«
Inden Vejdirektoratet gik i gang med at købe data ind udefra, bestod Vejdirektoratets dataindsamling af fysiske målere ved vejen og ad hoc-målinger på udvalgte strækninger eller trafikkryds. Og selvom det giver data af høj kvalitet, så giver det ikke indblik i trængsel andre steder, end der hvor målerne er placeret, forklarer Kasper Rosenstand.
»Med denne her datakilde får vi data hele tiden. Det giver os et databeredskab. Hvis der for eksempel sker en ulykke ude på vejen, som i sagens natur ikke kunne forudsiges, så har vi datagrundlaget til at følge op og evaluere på det.«
Leverandør skal udregne hastighed
Den data, som Vejdirektoratet i dag køber, indsamles af forskellige parter gennem GPS-enheder i køretøjerne, hvilket både kan være mobiltelefoner, traditionelle GPS-enheder og flådestyringsenheder.
Opgaven for leverandøren består i at få adgang til tilstrækkelige mængder af den data og pakke dem i en form, som kan bruges af Vejdirektoratet. Det betyder også, at de skal leveres med en vis hastighed.
»Realtidsdata betyder for os, at data skal kunne bruges her og nu i trafikcenteret til at overvåge trafikken.«
Styrelsen sætter ikke nogen hård grænse for, hvad der ligger i realtid, men bemærker i udbuddet, at data skal indsamles, behandles og leveres med intervaller på få minutter.
Inden realtidsdata leveres, skal den være renset – f.eks. for data fra fodgængere og dubletter – og GPS-koordinater skal være matchet til et kort. Derudover vil styrelsen gerne have leverandøren til at udregne gennemsnitshastigheden på trafikken i hvert segment af vejstrækningen, som Vejdirektoratet har defineret.
Foruden den behandlede data, vil Vejdirektoratet også gerne have leverandøren til at levere de rå GPS-data med koordinat, tids-stempel og hastighed.
»Det giver os mulighed for at lave analyser for eksempel på et konkret kryds. Her laver vi selv bearbejdning af data,« siger Kasper Rosenstand.