Varmepumpe med silicagel kan gøre datacentre selvkølende

29. juli 2015 kl. 14:14
Spildvarmen fra datacentre er ikke altid varm nok til at kunne genanvendes til eksempelvis fjernvarme. Men det kan det samme materiale, der holder dine sko tørre, hjælpe med.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De små pakker med silicagel, som man finder i skoæsker og sammen med ny elektronik, kan måske hjælpe med at reducere CO2-aftrykket for store datacentre. Det skal et forskningsprojekt i Schweiz forsøge at afdække, skriver IBM's forskningsafdeling i en pressemeddelelse.

Der er allerede flere datacentre, hvor spildvarmen fra køling af udstyret bliver udnyttet til at opvarme vand til fjernvarmenettet, men det er en proces med et vist ekstra spild, fordi kølevandet fra datacentrets kølesystem ikke er varmt nok. Derfor bruger man i visse installationer varmt vand i kølesystemet.

Men systemerne kan som udgangspunkt kun producere varme, som der ikke nødvendigvis er efterspørgsel på hele året. Hvis man i stedet om sommeren gerne vil køle bygninger ned med spildvarmen fra et datacenter, så bliver det lidt mere kompliceret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er her, silicagel-pakkerne kommer ind i billedet. Den type materiale, som bruges i pakkerne, er nemlig særdeles effektivt til at trække vanddamp ud af luften, og det kan bruges i en varmepumpe i stedet for den kompressor og kondensator, som normalt bruges.

Når vanddampen fjernes, sker der en afkøling af den ene side af varmepumpen, mens den side, der indeholder silica-materialen varmes op. Hvis den side med silica-materialet tilføres yderligere varme fra eksempelvis et varmtvandskølet datacenter, så tørrer materialet, og vanddampen kan så kondensere i pumpens anden side.

På den måde vil et varmtvandskølet datacenter kunne udnytte materialets egenskaber til at stå for en stor del af kølingen i stedet for at bruge strøm til at drive en kompressor, ligesom det også åbner for andre anvendelsesmuligheder.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger