Var det noget med en Commodore 64 med 4 GB ram, 1 TB HD og Atom-CPU?

En nøjagtig reproduktion af den oprindelige Commodore 64 skulle være i handelen inden jul. Denne gang byder indmaden dog på Intel Atom-CPU, 4 gigabyte ram og 1 terabyte harddisk.

Et saligt smil på læben og et fjernt blik i øjnene hører til de normale fysiske symptomer, når it-professionelle, der var knægte eller tøser i 1980'erne, hører navnet 'Commodore 64'.

Og inden jul i år skulle der være chance for at fyre ekstra op under nostalgitrippet, når selskabet Commodore USA efter planen lancerer Commodore PC64, skriver The Register.

»Det bliver en eksakt efterligning af C64-chassis'et, bestykket med de mest fantastiske komponenter på markedet i dag,« siger Commodore USA's administrerende direktør, Barry Altman, til The Register.

Det velkendte 'brødkasse-look' fra den oprindelige Commodore 64, der blev lanceret i 1982, bliver altså søgt bevaret i detaljen på Commodore PC64, men her hører ligheden med fortiden også op.

Som navnet antyder, er Commodore PC64 en pc, og den er bestykket med en af de nyere Intel Atom-processorer med to CPU-kerner, Atom D525. Grafiksiden står Nvidia Ion2 for, mens midlertidigt og fast lager omfatter henholdsvis 4 gigabyte DDR3-hukommelse og 1 terabyte harddisk.

Rettighedskvaler med Commodore-navnet

Af hensyn til yngre læsere kan det oplyses, at den oprindelige Commodore 64 var en 8-bit maskine udstyret med 64 kilobyte ram, en farvepalette på 4 bit - altså 16 mulige farver på skærmen - og mulighed for at tilslutte ekstern båndstation, 5,25'' diskettedrev samt specielle indstiksmoduler, der blev indført på bagsiden af 'brødkassen'.

På software-siden var maskinen udstyret med en ROM-baseret udgave af fortolkeren BASIC 2.0, hvorfra brugeren for kunne køre programmer og ? ikke mindst ? spil, samt skrive sine egne programmer.

Af C64-spilklassikere kan i flæng nævnes Giana Sisters, Outrun, International Karate og Summer/Winter Games.

Commodore USA har i et stykke tid barslet med en nyere og på udseendet opdateret udgave af Commodore 64, som efter planen skulle have været på markedet i juni.

Problemer med at sikre sig rettighederne til Commodore-navnet forpurrede de planer, men nu skulle det juridiske omkring navnet altså være på plads ifølge Barry Altman.

Commodore USA har allerede modellen Phoenix til salg, der dog ikke bærer Commodore-navnet. Den benytter Linux-distributionen Ubuntu 9.10.

The Register antyder dog, at direktøren måske ikke altid har helt styr på sagerne. I hvert fald havde Barry Altman indledningsvist lagt ud med at hævde, at han ikke var Barry Altman, da The Register kontaktede ham per telefon.

Udover førnævnte specifikationer byder Commodore PC64 også på et kombineret CD/DVD-drev, 6-i-1-kortlæser og trådløst netværk efter 802.11n-standarden.

En vejledende pris på Commodore PC64 er ikke oplyst i skrivende stund.

Den oprindelige Commodore 64 nåede i sine forskellige afskygninger at sælge omkring 30 millioner eksemplarer i storhedstiden i 1980'erne. Selskabet bag, Commodore International, gik konkurs i 1994.

Lyder den nye Commodore PC64 som noget for dig? Giv dit besyv med i debatten - og del gerne ud af dine bedste Commodore 64-minder

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Henrik Mikael Kristensen

»Det bliver en eksakt efterligning af C64-chassis’et, bestykket med de mest fantastiske komponenter på markedet i dag,« siger Commodore USA’s administrerende direktør, Barry Altman, til The Register.

Jeg vil nok vove at påstå, at det var indmaden og ikke kassen udenom, der gjorde 64'eren til det den var.

SID'en er hundesvær at emulere. Først for et års tid siden dukkede der emulatorer op, der kunne efterligne den korrekte analoge forvrængning i filtrene, der har forskellig karakteristika i de 5 forskellige SID versioner der findes. At emulere VIC-II er kun på vej til blive nogenlunde.

Ud over formfaktor virker det ikke særligt interessant... altså med mindre de giver den software til at boote ind i et teenagervenligt programmeringsmiljø på et par sekunder.

 • 0
 • 0
Torben Frandsen

... Næ, mit andet, for jeg startede på en VIC-20.

Microsoft solgte jo deres BASIC-fortolker til Commodore for en pris der var uafhængig af hvor mange styk Commodore kunne lange over disken. Mon det var synet af de mange penge de gik glip af, der motiverede dem til at ændre licensmodellen da de solgte DOS til IBM?

Men en dejlig kasse var det, og Erwin Neutzsky-Wulff skal have en del af æren for at jeg lærte at programmere som knægt. Historien var vist, at der skulle optræde en computer i en af hans okkulte noveller, så han måtte sætte sig ind i hvordan de virkede som en del af researchen. Det gjorde han så godt, at der kom indtil flere bøger om programmering ud af det.

(Mit tredje møde med Microsoft var i øvrigt Xenix. Åh, disse minder.)

 • 0
 • 0
Børge Truelsen

hvis du endelige skal lave en Commodore 64... kunne de da lave den som i gamledage.... bare med en harddisk med de 1000 meste solgte spil fra den tid.. hvis det de i virkeligheden drømmer om er at lave en computer som sælger lige så godt som Commodore 64, ja så tror jeg kun der er en vej.... lave en standart super gamer computer som både kan køre almindelig software og special spil, som er lave til at fund ud kunne udnytte både 64 bit og mere end 4 core CPU og gerne måske 2 6 core CPUer....2 soildstat Harddisk i Raid 0 og 64 GB ram

 • 0
 • 0
Martin Jørgensen

"Af hensyn til yngre læsere kan det oplyses, at den oprindelige Commodore 64 var en 8-bit maskine udstyret med 64 kilobyte ram, en farvepalette på 4 bit - altså 16 mulige farver på skærmen - og mulighed for at tilslutte ekstern båndstation, 5,25’’ diskettedrev samt specielle indstiksmoduler, der blev indført på bagsiden af ’brødkassen’."

jeg er fra 85 og C64 var min første maskine. den kunne alt! super fede spil hvor man virkeligt bankede rundt med sit joystick til sveden piblede fra panden... og når man ik gad det mere, så skrev man da bare et lille program og tilsluttede lidt hjemmelavet hardware til portene, f.eks lidt lys og en mic og så havde man sit eget lille lys show!

Jeg ved ikke hvad jeg skal stille op med en usb port el. men gi mig en C64 og jeg kan "alt"...

Der findes kun en bedre spille maskine end C64, Og det er Nintendo 8-bit (NEC)... super mario 3 er der intet der slår!

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Hvis man kunne lave en billig maskine, der kunne køre alle C64 programmer, og som havde alle de populære spil liggende i flash (som f.eks. kunne agere C64 HD), så ville jeg måske være interesseret i den som et nostalgisk alternativ til en moderne spilkonsol. Der skulle selvfølgelig være joystick med.

At bygge en moderne PC ind i et C64 kabinet lyder mere som et hobbyprojekt -- og det er gjort adskillige gange allerede.

 • 0
 • 0
Torben Frandsen

Hvis man kunne lave en billig maskine, der kunne køre alle C64 programmer, og som havde alle de populære spil liggende i flash (som f.eks. kunne agere C64 HD), så ville jeg måske være interesseret i den som et nostalgisk alternativ til en moderne spilkonsol. Der skulle selvfølgelig være joystick med.

Altså noget i stil med http://en.wikipedia.org/wiki/C64_Direct-to-TV? USB-tilslutning af eksternt tastatur og storage får du phk til at flikke sammen en lørdag før morgenmaden :)

 • 0
 • 0
Svend Eriksen

Hvis de lavede en rigtig brødkasse med de 1000 mest udbredte spil, så ville jeg købe den. Også selv om den kostede 10.000. At kunne sidde med sit joystick foran fjernsynet og spille Giana Sisters ville klart være det værd.

I øvrigt er det interessant som Giana Sisters næsten altid nævnes når der snakkes C-64 spil, for spillet udkom aldrig, men eksisterede kun som piratkopi.

 • 0
 • 0
Flemming Jønsson

I øvrigt er det interessant som Giana Sisters næsten altid nævnes når der snakkes C-64 spil, for spillet udkom aldrig, men eksisterede kun som piratkopi.

Ssssh Bo :-) Jeg tror Giana Sisters er det spil jeg suverænt spillede mest på min C64 - men der var nu også noget særligt ved at sidde med skruetrækkeren og justere tonehovedet i båndstationen så farverne på tv'et flimrende helt rigtigt når spillene loadede :-). Det var næsten kedeligt da jeg så opgraderede til disketter og bare skulle skrive LOAD "*",8,1

 • 0
 • 0
Svend Eriksen

Ja det var et fantastisk spil. Sammen med Spy vs Spy, Donkey Kong, Boulder Dash, Monty on the Run, H.E.R.O., Bubble Bobble, International Karate, Commando, Defender of the Crown og mange mange flere.

Det var rigtig fedt at man skulle justere tonehovedet. Hold op det var langt ude, og der kunne man virkelig tale om et fjendtligt brugerinterface! Dengang var man virkelig nørd, hvis bare man kunne finde ud af at bruge en computer.

 • 0
 • 0
Henrik Hansen

Det burde jo ikke være nødvendigt med mere end en ordinær Atom processor, billigt grafikkort med både VGA og TV ud, lidt RAM, en mindre Flash-ting til at lagre ting på, og så ellers noget billigt gejl med c64forever (el. lign.) som automatisk starter?

Og så selvfølgelig et par joystick-porte -_-

 • 0
 • 0
Gert Christensen

Jeg kom først med på C64'eren, da den var ved at blive afløst af "rigtige" PC'ere, men hold op hvor var det sjovt. Men jeg har nu også haft en VIC 20. Den blev ikke så populær som C 64, men det skyldtes jo nok, at der ikke var så mange spil til den, som der kom til C 64'eren. Ét af spillene, jeg husker bedst, var Duotris. - Den der i dag hedder Tetris. Det spil har jeg spillet til bevidstløshed sammen med én af mine bedste venner. Vi kunne sidde en hel lørdag eftermiddag og aften og hygge os med Duotris og Jolly Cola. (En hel kasse á 30 stk. 25 cl flasker kunne det blive til sådan en lørdag.)

Jooo det var tider...

 • 0
 • 0
Jesper Udby

En maskine med "Intel Atom-CPU, 4 gigabyte ram og 1 terabyte harddisk" er ikke en C64. Beklager.

Det er da falsk markedsføring, også selvom kassen den måtte være i eventuelt ligner...

 • 0
 • 0
Glenn Møller-Holst
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere