Vandkølet supercomputer kan varme resten af firmaet op

En ny, vandkølet supercomputer i petaflops-klassen sparer på energien og kan levere varmt vand til husets varmesystem.

Vand og elektronik er som regel en dårlig kombination, men skal du af med meget varme, er væske bare bedre til at køle systemet end luft.

Det har hardcore-gamere gjort brug af i mange år - måske især dengang selv processorer og grafikkort i mellemklassen kunne bruges til at spejle æg på - og nu kommer væskekøling også til supercomputere i sværvægtsklassen. Det skriver Datacenterknowledge.com.

Den nye Appro X-treme-Cool supercomputer bliver leveret med væskekøling, som holder processorerne kolde med kølevæske, der cirkulerer med en højere temperatur, end hvad man tidligere har turdet.

Dermed er det lettere at køle ned igen, for eksempel udendørs med frikøling, og selvom man har et strømslugende monster af en supercomputer stående, skulle man således kunne klare sig langt hen ad vejen uden energikrævende køling af væsken, lover producenten.

Læksensorer slår alarm

80 procent af den varme, som computerens mange processorer udvikler, vil blive overført til kølevæsken, som så derefter kan sendes til en varmeveksler, hvor energien kan blive overført til varmeapparater i resten af bygningen, hvis der er brug for det.

Skulle der mod forventning gå hul i et rør med kølevæske i supercomputeren, vil læk-sensorer slå alarm.

Computeren er opbygget af noder med hver to Intel Xeon E5-processorer. I hvert rackskab er der således plads til 160 processorer, og ved at tilføje nok noder, kan systemet udvides til at få regnekraft, som skal måles i petaflops.

Appro forventer at have de første Xtreme-Cool systemer klar til salg i første kvartal af 2013.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Kommentarer (8)

Karsten Thygesen

Tanken om genbrug af varmen (energien) er meget tiltalende, men det danske afgift system sætter en stopper for dette. Afgiftbelægningen på grnbrugsvarmen ødelægger økonomien. Suk.

Ebbe Tranberg

Så vidt jeg husker skal der kun betales afgift af varmen hvis den forbrugte el ikke er fuldt afgiftsbelagt.

Det var "catch 22" ved undtagelsen for 10kg kølemiddelmængden for varmepumper, den gjaldt/gælder kun hvis der skal betales for den indvundne varme, hvilket der kun skal når det medgåede el er afgiftsfri, hvilket nu kun gælder procesenergi i virksomheder i konkurrence med udlandet.

Morten Birkelund

I Danmark er der så mange regler og bøvlede ting at det ikke kan svare sig. De fleste giver op inden de overhovedet kommer i gang. Spildvarme burde kunne gives frit til dem som kan aftage det.

Peter Stricker

Vand og elektronik er som regel en dårlig kombination, men skal du af med meget varme, er væske bare bedre til at køle systemet end luft.

Det har hardcore-gamere gjort brug af i mange år - måske især dengang selv processorer og grafikkort i mellemklassen kunne bruges til at spejle æg på - og nu kommer væskekøling også til supercomputere i sværvægtsklassen.

Væskekølede supercomputere er da ikke nogen ny opfindelse.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cray-2

Steen Christensen

og på hobby plan... da vi for 2 år siden byggede nyt hus, fik jeg sat en udsugning til vores genvex inde i teknikskabet... hvor min jordvarme står, og hvor mine synolgy nasbokse, central swith og router o.s.v. står

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 2017

Welcome to Free course to learn about the combined power of Alteryx and Qlik!

Affecto invites to a free course, where we want to share our knowledge of this self-service analysis platform together with the power of Qlik.
20. apr 2017

Robotics Process Automation (RPA) changes the way organizations think about and perform work at a reduced cost, higher efficiency and greater productivity

Join us for this exiting seminar, which Affecto hosts with our business partner SmartRPA May 3rd, 2017 at 13.00 in Copenhagen.
30. mar 2017