Vandkølet supercomputer kan varme resten af firmaet op

En ny, vandkølet supercomputer i petaflops-klassen sparer på energien og kan levere varmt vand til husets varmesystem.

Vand og elektronik er som regel en dårlig kombination, men skal du af med meget varme, er væske bare bedre til at køle systemet end luft.

Det har hardcore-gamere gjort brug af i mange år - måske især dengang selv processorer og grafikkort i mellemklassen kunne bruges til at spejle æg på - og nu kommer væskekøling også til supercomputere i sværvægtsklassen. Det skriver Datacenterknowledge.com.

Den nye Appro X-treme-Cool supercomputer bliver leveret med væskekøling, som holder processorerne kolde med kølevæske, der cirkulerer med en højere temperatur, end hvad man tidligere har turdet.

Dermed er det lettere at køle ned igen, for eksempel udendørs med frikøling, og selvom man har et strømslugende monster af en supercomputer stående, skulle man således kunne klare sig langt hen ad vejen uden energikrævende køling af væsken, lover producenten.

Læksensorer slår alarm

80 procent af den varme, som computerens mange processorer udvikler, vil blive overført til kølevæsken, som så derefter kan sendes til en varmeveksler, hvor energien kan blive overført til varmeapparater i resten af bygningen, hvis der er brug for det.

Skulle der mod forventning gå hul i et rør med kølevæske i supercomputeren, vil læk-sensorer slå alarm.

Computeren er opbygget af noder med hver to Intel Xeon E5-processorer. I hvert rackskab er der således plads til 160 processorer, og ved at tilføje nok noder, kan systemet udvides til at få regnekraft, som skal måles i petaflops.

Appro forventer at have de første Xtreme-Cool systemer klar til salg i første kvartal af 2013.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)
Karsten Thygesen

Tanken om genbrug af varmen (energien) er meget tiltalende, men det danske afgift system sætter en stopper for dette. Afgiftbelægningen på grnbrugsvarmen ødelægger økonomien. Suk.

Ebbe Tranberg

Så vidt jeg husker skal der kun betales afgift af varmen hvis den forbrugte el ikke er fuldt afgiftsbelagt.

Det var "catch 22" ved undtagelsen for 10kg kølemiddelmængden for varmepumper, den gjaldt/gælder kun hvis der skal betales for den indvundne varme, hvilket der kun skal når det medgåede el er afgiftsfri, hvilket nu kun gælder procesenergi i virksomheder i konkurrence med udlandet.

Morten Birkelund

I Danmark er der så mange regler og bøvlede ting at det ikke kan svare sig. De fleste giver op inden de overhovedet kommer i gang. Spildvarme burde kunne gives frit til dem som kan aftage det.

Peter Stricker

Vand og elektronik er som regel en dårlig kombination, men skal du af med meget varme, er væske bare bedre til at køle systemet end luft.

Det har hardcore-gamere gjort brug af i mange år - måske især dengang selv processorer og grafikkort i mellemklassen kunne bruges til at spejle æg på - og nu kommer væskekøling også til supercomputere i sværvægtsklassen.

Væskekølede supercomputere er da ikke nogen ny opfindelse.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cray-2

Steen Christensen

og på hobby plan... da vi for 2 år siden byggede nyt hus, fik jeg sat en udsugning til vores genvex inde i teknikskabet... hvor min jordvarme står, og hvor mine synolgy nasbokse, central swith og router o.s.v. står

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 10:29

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017

Affecto has the solution and the tools you need

According to GDPR, you are required to be in control of all of your personally identifiable and sensitive data. There are only a few software tools on the market to support this requirement today.
13. sep 2017