Valgkaos: Papir slår pc - mens vi venter på forklaringen

19. november 2013 kl. 13:3314
Valgkaos: Papir slår pc - mens vi venter på forklaringen
Illustration: MI Grafik og UkraineToday/Wikicommons.
Gammeldags papirlister klarer problemerne med de digitale valglister, som i løbet af tirsdag morgen gik ned og skabte lange køer ved valgstederne i Region Hovedstaden. Fejlene skyldes de enkelte valgsteder, siger KMD.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I øjeblikket eksperimenterer 60 kommuner landet over med digitale valglister. Men på morgenen for valget brød systemet sammen på flere valgsteder i Region Hovedstaden, og man måtte overgå til de gamle papirlister, da ingen på valgstedet var i stand til at løse problemet.

En rundringning til forskellige valgsteder i Region Hovedstaden taler sit tydelige sprog: Ingen på valgstederne synes at have erfaring med teknikken bag de digitale valglister.

»Vi har vores koncernservice knyttet til, hvor vi havde superbrugere ude at hjælpe på de enkelte valgsteder,« fortæller Anette Hansen, der er kontorchef i Borgerservices sekretariat og nævn, til Version2. Men hvad de har oplevet står endnu hen i det uvisse. Ingen af de kilder, Version2 har kontaktet, har været i stand til at forklare, hvad der er gået galt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anette Hansen understreger, at alle de berørte valgsteder i øjeblikket er oppe at køre igen fra og med klokken 11, hvor det sidste valgsted ifølge Anette Hansen fik løst sine problemer.

KMD er leverandør af systemet bag valglisterne, og pressechef Christoffer Hellmann oplyser, at der er tale om en decentral fejl. Ifølge ham havde leverandørens supportcenter endnu ikke fået nogen henvendelser fra valgstederne, da Version2 henvendte sig.

Kender du noget til det tekniske bag de digitale valglister, hører Version2 meget gerne fra dig på enten redaktion@v2.dk eller tlf.: 33 26 53 18.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
21. november 2013 kl. 19:32

<a href="http://jyllands-posten.dk/politik/ECE6261864/vaelger-min-kone-fik-frata…;.

Pudsigt - jeg har flere gange tænkt på hvad der ville ske, hvis jeg mødte op og der var sat kryds ved mit navn for at jeg havde været nede og stemme. Nogen der ved hvad regler siger i slige tilfælde - jeg har ikke selv kunnet finde noget?

Der er i hvert fald 3 muligheder for at jeg kan få problemer når jeg ønsker at stemme: a) ved en simpel fejl har den tilforordnede sat mærke for at jeg har stemt b) en anden person har fået fat i mit valgkort og har misbrugt det c) en person møder op og overbeviser den tilforordnede om at han er mig (kræver nok han har noget legitimation at vise frem)

Skriver de tilforordnede en kode, så man bagefter kan se om der er vist valgkort, pas, sundhedskort mv.?

A kan løses i nogle tilfælde, f.eks. hvis jeg har mit valgkort med, og man ud af tjekmærket på valgstedet kan se at der er vist valgkort første gang. De andre to tilfælde bliver det nærmest en diskusion uden bevis.

Ud over at en vælger kan blive nægtet at stemme, kan der jo være en ugyldig stemme i urnen.

12
20. november 2013 kl. 18:10

Hvis jeg forstår det korrekt, er det problematiske system dét, der scanner valgsedlen og viser fødselsdagen, som man så skal fortælle for at få sin stemmeseddel?

Jeg hørte ikke om systemet før det gav problemer i nyhedsoverskrifterne i går. Hvor stort system snakker vi om? Hvad kan det, som kræver KMD, og hvad har det kostet?

Rundt regnet 4 millioner stemmeberettigede med et simpelt opslag på en stragkode lyder ærlig talt ikke af noget, der ikke kunne ligge på en SD-kort i en Raspberry Pi med fuld redundans ved alle valgsteder - offline, eventuelt med en kopi eller to standby hvert sted - og kunne udvikles af en enkelt rutineret koder på en uges tid hvis der skal testes lidt også... Hvordan kan det overhovedet gå i kludder?

9
20. november 2013 kl. 12:39

Jeg var i går med til valget et sted på Østerbro i København. Valgbordene med de digitale valglister fungerede både rigtigt hurtigt og godt. Til gengæld havde vi alt for få stemmebokse og alt, alt for få tilforordnede/stemmetællere. Så vi havde stadig en meget lang kø til at komme ind at stemme, selv om valgbordene sagtens kunne håndtere trafikken. De digitale valglister var et lyspunkt på en ellers meget hård valgdag.

10
20. november 2013 kl. 14:00

Altså havde pengene været bedre brugt på stemmebokse og tilforordnede ?

11
20. november 2013 kl. 15:07

Måske. Men det er en proceskæde. Hos os var det manglen på stemmebokse og tilforordnede, der var den begrænsende faktor. Hvis vi havde skullet føre manuelle valglister, så ville det måske have været flaskehalsen. I situationen, med den lange kø, var bare tanken om at skulle skifte til manuelle processer. skræmmende.

8
20. november 2013 kl. 10:19

Om DR's første fremvisning af datamat til håndtering af valgresultater... :-)

6
19. november 2013 kl. 18:18

Det må være noget specielt i region hovedstaden,her på Vestfyn gik det Meget hurtigere pga.digitale valglister,nååh ja,det er jo også i KBH.hvilket forklarer en del.

7
19. november 2013 kl. 21:01

Her hvor jeg stemte var der kø helt udenfor. Det var ren kapacitetsproblem med de små bokse. Det tog ingen tid at få udleveret stemmeseddel så her ville digitale valglister gjort ingen forskel.

Så papir og blyant er stadig alt andet overlegen :-)

5
19. november 2013 kl. 16:44

I USA har man længe brokket sig over tilsvrande problemer med valgprocessen, i storbyerne, nemlig at man i forsøget på at gøre valgoptællingen hurtig og stemmeprocessen kosteffektiv al og digithar skabt et koloenormt flaskehals problem med lange køer til følge. Og det er vel det samme man er ramt ind i her?

Problemet er sikkert en kobination af et flaskehals problem, fejlopsat/vedligeholdt udstyr og et system der aldig var stresstestet i et realistisk miljø.

3
19. november 2013 kl. 15:14

Hvor ville jeg ønske at Trine Bramsen i dette øjeblik står fanget i en kæmpe kø, fordi IT-stemmeboksen ikke virker. Desværre ville hun nok ikke forstå det alligevel........

1
19. november 2013 kl. 13:55

Jamen for fanden hvor er vi alle sammen dumme!

Netop derfor skal vi bare have E-valg! Den magiske IT-sovs løser samtlige problemer i verden...