Danske virksomheder investerer tusindvis af kroner i business intelligence-software, som skal hjælpe dem med at øge salget eller styrke indsatsen i marketing-afdelingen.
Men mange virksomheder forstår ikke at udnytte softwaren effektivt, når den først er installeret og klar til brug.
Det oplever lektor Henrik Fladkjær fra Institut for Erhvervsstudier og Teknologiledelse ved Aalborg Universitet.
Han underviser til daglig cand. merc.-studerende i økonomistyring, men har også praktisk erfaring med business intelligence, ERP og datawarehouse i danske virksomheder.
»Der ligger en viden i spændingsfeltet mellem at kunne forstå økonomi og forstå den it, som modellerne kan nyttiggøres igennem. Og den viden mangler i bund og grund ude i virksomhederne,« siger Henrik Fladkjær til Version2.
For nylig viste en skandinavisk undersøgelse da også, at Danmark er bagud på brugen af business intelligence sammenlignet med de andre nordiske lande.
I hvert fald er danske virksomheder dårligere end for eksempel nordmændene til at udnytte business intelligence-software strategisk til at gøre forretningen mere effektiv og smidig.
Henrik Fladkjær foreslår derfor især de små og mellemstore virksomheder at vælge gratis, men professionelle og gennemprøvede open source-løsninger, når de springer på BI-vognen.
Så kommer man i det mindste billigt fra start.
»Det er ærgerligt at se de små og mellemstore virksomheder investere store summer i software, som ikke bliver nyttiggjort. Og det er muligt at finde helt professionelle open source-systemer, som kan bruges fra dag ét,« siger Henrik Fladkjær.
Her er hans egen liste over software, som kan udgøre en komplet pakke til de fleste virksomheder:
1. Et ERP-system. En af de mest centrale kilder til data i virksomheder i dag.
»Her har jeg endnu ikke fundet et open source produkt, jeg kan anvende i undervisningen. Det findes, men der har ikke har været tid til at vælge noget andet end det, vi anvender i dag - SAP Business One fra SAP,« forklarer Henrik Fladkjær, der dog har kig på det webbaserede open source ERP-system Openbravo.
2. Et OLTP-værktøj (OnLine Transaction Processing).
»Her anvender jeg Wavemaker, der er et open source web-udviklingsværktøj til rapid application development. Integreret med Wavemaker anvender jeg databasen MySQL, der også er open source.«
3. ETL-værktøj (Extract Transform Load) til at transformere data fra ERP-systemet til et datawarehouse.
»Her har valgt Pentaho Data Integration, der er et meget stærkt grafisk ETL-værktøj. Pentaho er en komplet open source BI-suite. Til datawarehouse'et anvender jeg også MySQL,« siger Henrik Fladkjær.
4. Open source-analyseværktøjet PALO fra tyske Jedox.
»PALO består af flere produkter. Der er både en komplet BI-suite og versionen PALO for Excel, der er en add-in til Excel, som giver mulighed for at strukturere virksomhedens data i en MOLAP-kube (flerdimensionel database, red.) samtidig med, at alle Excels funktioner kan anvendes,« forklarer Henrik Fladkjær.
5. Et værktøj til deployment af applikationer i skyen.
»Her tester jeg i øjeblikket Elastra, som dog ikke et open source-værktøj. Det bruges til at deploy'e Wavemaker-applikationer i skyen. For eksempel kan jeg i løbet af et kvarter få en applikation til at køre på EC2 (Amazons cloud-platform, red.), så den kan tilgås over hele verden. Det giver nogle interessante muligheder, med mindre der er store krav til sikkerheden,« siger Henrik Fladkjær.
Det lyder jo meget godt. Men er der tale om gennemprøvet software, som også kan bruges i praksis ude i virksomhederne?
»Jeg skælder selv ud over det, man kan kalde lærebogs-it. Det skal have været implementeret og afprøvet i praksis, ellers bliver det for nemt,« siger lektoren.
Han påpeger, at der kan tilkøbes support til flere af løsningerne.
»Jeg har for eksempel testet PALO i en dansk virksomhed med en omsætning på 350 millioner kroner, og det kunne stå distancen,« siger Henrik Fladkjær.
*Men selvom det er open source, så løser det vel ikke problemet med, at it- og økonomi-afdelingerne har svært ved at få systemerne til at gøre nytte i fællesskab? *
»Det er helt rigtigt. Og derudover kan man også kritisere modellen for, at du får software fra flere forskellige leverandører frem for én leverandør. Så der er bestemt udfordringer ved modellen,« siger Henrik Fladkjær.
»Men min erfaring er, at det er temmelig nemt og uproblematisk at integrere lige netop de løsninger med hinanden, fordi de overholder de samme standarder. Og så har virksomheden ikke den store initialinvestering på flere hundrede tusinde kroner, men kan i stedet få testet og afklaret, hvad der skal til for at nyttiggøre den viden, der ligger i systemerne,« forklarer Henrik Fladkjær.