Værktøj compiler Kotlin til født kode som kan køre på Rasberry Pi

Det populære sprog springer ud af JVM-verdenen.

Værktøjsfirmaet Jetbrains, der blandt andet står bag Java-værktøjet IDEA, har udsendt en ny udgave af dets Clion IDE-program. Det kan compile JVM-sproget Kotlin til født kode, der kan afvikles på Raspberry Pi-enheder, samt MacOS, Ios og Ubuntu. Det skriver Infoworld.

Javas virtuelle maskine (JVM), som benyttes til at afvikle programmer kompileret til byte-kode, en slags virtuelle cpu-instruktioner. Udover Java kan andre sprog kan også kompileres til byte-kode, herunder Kotlin.

Kotlin er opfundet af den russiske afdeling af Jetbrains, og sproget har stor fremgang, især indenfor udvikling af Android-apps, hvor Google nu støtter sproget på lige fod med Java.

Nu kan Kotlin altså også kompileres direkte til mikroinstruktioner. Der er dog endnu tale om en beta-version.

Miljøet kaldes for Kotlin/Native og benytter compileren LLVM til at generere mikrokode. Det er version 2017.3 af Clion, der understøtter muligheden, og man skal benytte to plugins til henholdsvis Kotlin og Kotlin/Native, for at for det til at spille.

Meningen med det hele er at afvikle programmer skrevet i Kotlin på platforme, hvor JVM'en ikke er tilgængelig, eller hvor den passer dårligt, for eksempel på grund af begrænsede resurser.

Kotlin/Native bygger på sprogets eget kørselsbibliotek, og kræver ikke yderligere biblioteker. Der er mulighed for interoperabilitet med kode skrevet i C og, på Mac OS og Ios, Objective C.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Dennis Krøger

Værktøj compiler Kotlin til født kode som kan køre på Rasberry Pi

Født kode??? Har I fået endnu en "Hey, lad os finde på en tåbelig dansk oversættelse" hjerneblødning, eller er det Google translate?

  • 11
  • 0
Sune Marcher

Kære v2-bloggere,

Hvis der er et eller andet engelsk udtryk i ikke forstår, kan i så ikke bare bruge det as-is, i stedet for at forsøge en verbatim undersættelse der ingen mening giver?

På forhånd tak,
all the of us.

PS: mikrokode er et forkert begreb, det korrekte i denne sammenhæng er maskinkode. Se Microcode.

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere