Vælg FreeDOS og undgå Microsoft-licens på den nye bærbare

Hewlett-Packard tilbyder at levere spritnye business-bærbare med det noget obskure styresystem FreeDOS. Det giver kunderne mulighed for at lægge Linux ind uden at have købt en Windows-licens.

FreeDOS ligger nok ikke ret højt på listen over de mest efterspurgte styresystemer lige nu.

Ikke desto mindre er valgmulighederne hos Hewlett-Packard og andre pc-producenter enten Windows eller FreeDOS, når man køber en helt ny computer.

Normalt sælges en ny pc sammen med en såkaldt OEM-licens til en version af Microsofts styresystem Windows. Men det er ikke alle kunder, der ønsker sådan en licens. Og det er derfor, pc-producenterne tilbyder FreeDOS.

»Det er en mulighed, vi tilbyder, hvis kunderne ønsker at køre noget andet,« forklarer markedschef Michael Johansson fra Hewlett-Packard i Danmark.

Det kan eksempelvis være en kunde, som ønsker at køre Linux på sin nye pc, og derfor ikke har brug for en licens til Windows. I Danmark sælger HP ikke dets pc'er direkte fra dets egen webbutik, men gennem forhandlere, som altså har mulighed for at bestille en version med FreeDOS og så tilpasse systemet til kundens behov.

Selvom der på eksempelvis Version2 jævnligt bliver diskuteret rimeligheden af, at mange pc-forhandlere og ?producenter ikke tilbyder pc'er uden en medfølgende Windows-licens, så oplever HP ikke et stormløb på FreeDOS.

»Jeg tror ikke, der er nogen på det danske marked, der køber det. Der bliver talt og skrevet en del om det, og vi får jævnligt henvendelser om det, så derfor har vi lavet muligheden. Men det er ikke det, vi sælger mest af,« siger Michael Johansson.

HP tilbyder også Suse Linux Enterprise på forretnings-pc'er, men det er heller ikke noget, der er stor efterspørgsel på.

Selvom OEM-licensen til Microsoft udgør en del af prisen på en pc, så bliver pc'en normalt ikke billigere af at vælge et andet styresystem.

Det har flere af pc-producenterne tidligere forsvaret med, at prisen på OEM-licensen er lav, når der samtidig på Windows-versionen lægges prøveversioner af eksempelvis antivirussoftware og kontorprogrammer, som softwarefirmaerne betaler pc-producenterne for at inkludere på nye pc'er.

Da Windows-salget samtidig udgør det største volumen for producenterne, bliver alternativer som Linux derfor et spørgsmål om specialtilpasning med lav volumen og derfor dyrere pr. styk.

FreeDOS er et DOS-kompatibelt styresystem med rødder tilbage til 1994. Her foregår alt via kommandopromten, da man skal kigge langt efter en grafisk brugergrænseflade. FreeDOS er open source og distribueres under GPL.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (72)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Thomas Petersen

Det giver SLET ikke mening.

Der findes måske 100-200 mennesker i DK som benytter linux på deres PC....

Hvorfor ikke sælge dem helt uden OS? Det givfer da umiddelbart større valgfrihed.

FreeDos, Ubuntu og hvad de hedder allesammen....hvorfor? Ingen bruger det skod, verden er kommet videre fra nørden i kælderen, hvor man skal være programmør for at få en printer til at virke på linux...

 • 0
 • 0
#4 Flemming Frandsen

Tjah, det burde jo være billigere og nemmere, men det kunne jo være at HP tror de får lidt mindre support ved at smide et eller andet på som kan fortælle brugeren at maskinen ikke er istykker...

... alternativt er det lige som de mytiske IBM og Dell Linux maskiner, som det er umulige at købe uden at gætte den 7kB lange URL der peger ind i deres netbutk, som kun vil shippe til adresser i USA og til en højere pris end den samme hardware med windows på.

Der er kun to ting der rigtigt kan hjælpe på problemet med uønskede windows licenser:

1) Hvis forhandlerne gider at tilbyde windows-fri maskiner på lige fod med windows-bebyrdede maskiner.

2) Hvis man kan få refunderet udgiften til den overflødige licens efter man har opdaget den urimelige EULA og installeret sit eget OS.

Jeg har lige prøvet at kigge på et par HP laptops og man kan ikke slippe for windows på nogen af dem, mao. er denne artikel nok nærmest en pressemeddelelse fra HP, hvis eneste formål er at huske folk på at HP laver laptops.

Det er ingen kunst at lade være med at sælge ting som kunderne ikke kan finde, tankerne ledes hen på HHTG citatet: "It was on display in the bottom of a locked filing cabinet stuck in a disused lavatory with a sign on the door saying 'Beware of the Leopard'."

 • 0
 • 0
#5 Kenneth Geisshirt

Der findes måske 100-200 mennesker i DK som benytter linux på deres PC....

Og de fire af dem kommer fra min husstand (som har fire bærbare).

verden er kommet videre fra nørden i kælderen, hvor man skal være programmør for at få en printer til at virke på linux...

Min søn på 8 år har selv installeret Ubuntu Linux på sin bærbar. Det lykkedes ham også at få gang i vores netværksprinter (fra HP) vha. CUPS. Hele installationen tog ham ca. 30 min.

 • 0
 • 0
#6 Christian W. Moesgaard

Så kører vi igen.

En person kritiserer Linux for en mangel han oplevede, da han benyttede det, og kort tid efter bliver han overfaldet af snesevis af Linux/Opensource fans, som overhovedet ikke fatter, hvad Windows gør godt i forhold til Linux. (Men fatter det modsatte alt for godt)

@Thomas: Bare lad være. De bliver ved til du er ved at tude over, at nogle mennesker kan være så blåøjede.

Mere on topic, så synes jeg at dette er en god idé. Jeg kan ikke sige jeg er enig i deres valg af distro, men folk er nødt til at kende et alternativ til MS-skatten. Linux ER et godt alternativ - men der er også fordele ved Windows. Det er godt, at folk nu får mulighed for at vælge. (Da jeg tror, at en af de største problemer for Linux har været, at alle har betalt for Windows alligevel - så hvorfor ikke bruge det?)

 • 0
 • 0
#7 Michael Degn

@Christian

Du har fuldstændig ret i, at jeg ikke forstår hvad Windows skal gøre godt for, når jeg nu kan det samme i Linux. Men... jeg sviner dog hverken Windows eller brugerne af den grund. Jeg respekterer at der er forskellige behov og synspunkter.

Thomas sviner derimod alt hvad der ikke er Windows, og det finder jeg ikke i orden. Men det kan du tydeligvis ikke se eller forstå.

Linux folk kan sagtens tåle kritik - bare det foregår på et sagligt plan. Det er sgu en ærlig sag, hvis man har printer problemer i Linux. Det kan man så få hjælp til at få løst i de forskellige Linux fora.

 • 0
 • 0
#8 Christian W. Moesgaard

Nej. Ligesom sidste gang det her emne blev bragt op kommer du og tonsvis af andre og sviner andre folk til.

Det, som Thomas sagde, var naturligvis forkert, men at sige at du ikke sviner ham til er direkte løgn. Hold op med det - det klæder dig ikke.

Du taler som du har forstand til, og det er IKKE imponerende.

Og til mig nu her:

Men det kan du tydeligvis ikke se eller forstå.

Og nej - Linux kan SÅ ABSOLUT ikke alt en Windows kan. Check eventuelt op på policies, netværk og fildeling, plug-n-play (Linux forsøger desperat men fejler ofte) og slet ikke at forglemme spil og 3D-grafik. (DirectX er simpelthen mere udviklet end OpenGL på nuværende tidspunkt - men OpenGL folkene er godt i gang med at komme efter det, så vi må se hvad der sker!)

Linux kan dog også en masse ting som Windows ikke kan - men det ved du jo godt selv, så det behøver ikke fortælle dig.

RED: Haha, bliver allerede downvoted af hærskaren igen. Eih, det her gider jeg ik'. Farvel og tak.

 • 0
 • 0
#10 Flemming Bach

GLÆDER mig til den dag, hvor man kan finde maskinerne på HP's hjemmeside og købe dem. Bliver rart at få "cool hardware" uden MS-systemer.

Bruger selv Windows på arbejdet, da et Windows netværk gør det nemt at administrere mange andre windows maskiner. MS har integreret mange smarte ting, som gør det nemt at administrere. Desværre kan man også blive godt irriteret over deres licens-politikker og latterlige markedsføringstricks. For eksempel at reklamere med en rar udvidelse på Windows 7, som kun findes på Enterprise og Ultimate.

Jeg bruger Linux derhjemme, da det giver mig mulighed for at pille i alt og rette småting nemt. Det gør MS-systemer desværre ikke. Og så skal man heller ikke have den store maskine for at kunne det meste. Og man kan godt spille på en Linux-boks, Wine understøtter efterhånden mange fede spil. :D

Konklusion: Vælg det system, som passer dig bedst efter formålet. De har allesammen deres styrker og svagheder. ;)

 • 0
 • 0
#11 Thomas Petersen

Ja, Version2.dk er tydeligvis et forum for linuxmennesker.

Jeg har andet at bruge min tid på, og dette vilo være mit sidste indslag her....det vil i linuxmennesker jo nok glæde jer over.

jeg har masser af erfaring med Linux, og der er så store brugerproblemer at jeg ikke ser Linux som et alternativ.

farvel og tak

 • 0
 • 0
#12 Martin Bøgelund

Lad nu være med at være sådan efter Thomas og Christian.

De gør et stort stykke arbejde for at stille Linux-brugere i et bedre lys, ved selv at agere fjolser der ikke aner en hat om Linux, og derfor selv digter ting de kan kritisere Linux for.

Det er så åbenlyst, så hvis I lige læser deres indlæg en ekstra gang inden I farer i blækhuset, kan I se hvor påtaget den fremlagte dumhed er.

"100-200 Linux-brugere i DK..." "Linux kan ikke netværk..."

Gider I lige...?

Hvis I endelig skal kritisere dem for noget, så kritiser dem for at overspille deres roller - påtagetheden bliver jo alt for tydelig så.

 • 0
 • 0
#13 Thorbjørn Andersen

Tja ... Problemet er vel bare, at de er prototypen på en Troll. Debatten handler jo slet ikke om hvorvidt Linux er godt eller skidt, men om man skal betalte MS-afgift uanset at man installerer og støtter et konkurrerende operativsystem (som i forvejen tromles godt og grundigt af beskidte kneb)

 • 0
 • 0
#14 Einar Petersen

Linux kan ikke netværk....

Sikkert derfor ca. halvdelen af verdens webservere (i.e. netværksservere) er Linux Apache servere... ca. dobbelt så mange som dem der kører MS.

Kilde netcraft:

http://news.netcraft.com/archives/web_server_survey.html

Ellers lige en opfordring til at opdatere sin profil eller oprette en hvis man ikke har den på Linux Counter http://counter.li.org - Danmark er lang bagefter Færøerne når det gælder tech savy brugere ser det ud til, og Færingerne ligger så igen lige bag vore Norske venner på Svalbard og Jan Mayen, ja der er også et par andre nationaliteter deroppe i Nord, men kvalitetsbevidste er de i hvert fald.

Men ellers må man sige at det er rart at se at man kan købe HP'ere uden Windows på... skal fluks checke om der så reelt er forskel på prisen på maskinerne med og uden.

 • 0
 • 0
#15 Mikkel Høgh

Hvorfor sælger de ikke bare unden OS

Microsoft og PC-producenterne har i mange år brugt energi på at italesætte at man ikke kan sælge PC’ere uden styresystem. Hvis du søger på “naked PC” (som er Microsofts betegnelse for en sådan) dukker der en masse artikler op. Det lader til at være et forsøg på at imødegå monopolanklager og lign. fordi de bundler Windows med deres hardware.

At shippe maskiner med Linux eller *BSD eller andre styresystemer som faktisk kan bruges som erstatning for Windows er ikke noget der er populært hos Microsoft (som PC-producenterne i et eller andet omfang er afhængige af at have et god forhold til), så derfor shipper de FreeDOS :)

 • 0
 • 0
#17 Martin Bøgelund

Microsoft og PC-producenterne har i mange år brugt energi på at italesætte at man ikke kan sælge PC’ere uden styresystem.

Ja, der har de fået malet sig godt og grundigt ind i et hjørne. Dem om det.

At shippe maskiner med Linux eller *BSD eller andre styresystemer som faktisk kan bruges som erstatning for Windows er ikke noget der er populært hos Microsoft (som PC-producenterne i et eller andet omfang er afhængige af at have et god forhold til), så derfor shipper de FreeDOS :)

Et andet gæt kan være, at HP selv laver og sælger en nix, og derfor må have det svært med at skibe deres hardware med et konkurrerende OS i samme boldgade (BSD og Linux).

 • 0
 • 0
#18 Mikkel Høgh

skal fluks checke om der så reelt er forskel på prisen på maskinerne med og uden.

Prisforskellen for Windows-licensen lader de nok mere eller mindre spise op af de ekstra udgifter der er til at distribuere det andet styresystem.

Alt det her med at shippe alternative styresystemer virker som rent spil for galleriet (se evt. mit tidligere indlæg om FreeDOS). Det sker højest sandsynligt koordineret med Microsoft for at forsøge at undgå monopolsager og den slags :)

 • 0
 • 0
#19 Eske Rasmussen

Vi har i lang tid solgt HP maskiner - både stationære og bærbare - med FreeDOS og til tider helt uden OS. Vi kan konfigurere dem i et HP tool, og besparelsen ved at vælge FreeDOS frem for fx Win7 PRO 64 er 831,40 kr. ekskl. moms - dags dato.

HP vælger nok at tvinge et OS med, da de skal kunne levere software til fx opdatering af firmware i systemet osv. At de ikke leverer med fx Ubuntu er drøn ærgerligt, men der er nok en god forretningsmæssig grund til det.

 • 0
 • 0
#20 jonas none

"Linux kan ikke netværk..." OMFG!! you kidding me? Windows er mindst 100 år bag linux, forehold til netværk. ja, det er rigtigt at der findes nogle fucking skod gui'er(NetworkManeger, osv). Men linux-kernen har fuld support for ipv4, ipv6, infiniband, x25, bluetooth, 9p... linux kan derudover fungere som en router hvilke en windows maskine har en del problemer med. windows-eget-netværk's-gøgl virker også fint på linux(samba), faktisk bedre end windows, bruger det DESVÆRER hver dag på min skole, selvom der findes klart bedre protokoller end windows'(som jeg ikke kan huske hvad hedder)

"(DirectX er simpelthen mere udviklet end OpenGL på nuværende tidspunkt - men OpenGL folkene er godt i gang med at komme efter det, så vi må se hvad der sker!)"

directX var og er et stort platform-afhængidt fuck-up, som køre MEGET langtsomt, og kræver fucking voldlige grafikkort. man kan sakkens spille på en linux-box, OpenGL er bare bedre.

nå. pust jeg må have fat at en af de der Freedos maskiner.

vh. den hardcore gentoo bruger Jonas

 • 0
 • 0
#21 Hans Schou

Nuvel, nu er der vel næppe mange der har undersøgt det, men jeg føler mig ret sikker på at der ikke patentkrænkelser i forhold til Microsoft i FreeDOS.

Hvad angår Linux, så er der et hav af firmaer der påstår at de har valide patenter som Linux krænker.

Det er så mit gæt at HP har valgt FreeDOS for at undgå at rende ind i en patentsag.

Mange PC-producenter har underskrevet aftaler om at de skal sælge PC'er med OS, men ikke hvilket. Og det er så her ikke-Windows OS'er kommer ind i billedet.

 • 0
 • 0
#23 Eskild Nielsen

"It was on display in the bottom of a locked filing cabinet stuck in a disused lavatory with a sign on the door saying 'Beware of the Leopard'."[quote]

<misforstået>

Hvorfor skal man passe på de næstsidste udgave af OS X

Og hvad har det med hp at gøre </misforstået>

 • 0
 • 0
#24 Andreas Bach Aaen

FreeDOS er en genimplementering af DOS fra ca. 1985. Dengang var der ikke mange softwarepatenter, og dem der var. de er udløbet nu. Så der er ikke nær så mange muligheder for patenttrolde og dem der er værre for at sagsøge distributørerne af FreeDOS for patentbrud. FreeDOS er dermed et superbilligt operativsystem. Der skal ikke sikres mod patenter, så som der skal ved Linux :-(

 • 0
 • 0
#26 Christian W. Moesgaard

Der er nogle ting Linux ikke kan inden for netværk som Windows kan. Det modsatte er også tilfældet. Det kommer an på hvad man har brug for.

Jeg sagde aldrig, at Linux ikke kunne håndtere netværk.

Som sagt er I (Linux-fans'ne herinde) en flok tosser, som mener Linux er det bedste i verden og vil gøre alt for at overbevise alle andre om det. Hvis en anden person siger noget, som ikke er sandt eller som I blot er en smule uenige i (det er faktisk lige meget hvilken af de to er gældende), så kaster I jer over vedkommende som sultne hunde.

Hvis I ikke kan finde noget I er uenige i, udover at Linux bare bliver generelt kritiseret, så misforstår I budskabet indtil I kan gribe fat i noget I er uenige i, hvorefter i fortsætter med at kaste jer over ofret som sultne hunde.

Øv, hvor er den her side bare faldet fra tinden siden jeg signede up.

RED: Downvoter lige mig selv for at hjælpe det lidt på vej.

 • 0
 • 0
#27 Carsten Olsen

Mange PC-producenter har underskrevet aftaler om at de skal sælge PC'er med OS, men ikke hvilket. Og det er så her ikke-Windows OS'er kommer ind i billedet.

Hvor har du det fra? Hvis de har underskrevet en aftale må der, være et firma de har indgået aftalen med. Hvem er så det?

Men jeg tror du er inde på noget af det rigtige, HP leverer en maskine med et OS der er beregnet til at installere et andet OS oveni. (Måske kan det også kører en test application som tester al hardware i maskinen, på fabrikken.Dette gøres nemmest på et simpelt OS der ikke er grafisk, men nemt og overskueligt.)

 • 0
 • 0
#29 Christian W. Moesgaard

Kan varmt anbefale MM-vision, Bo Jensen. (Og til alle andre som måtte lytte, men hey - er blevet branded som ANTILINUXPERSONEN, så jeg tvivler næsten) Superb kvalitet, supportværksted i Roskilde hvor man, hvis man er privatperson, bare kan vandre ind og gå igen med en fikset maskine (i langt de fleste tilfælde i hvert fald), ingen MS-skat og rimelige priser.

Min bærbare kører både Kubuntu og Windows 7 Professional atm og er derfra. Fungerer dejligt! :) Med undtagelse af mit DVD drev under Windows. Der er lidt driver-knaster - men det er ikke MM-visions skyld, selvom de har tilbudt at hjælpe. (De satte bl.a. et nyt i, men det virkede ikke, de gav mig en driver-CD med hjem og tilbød at erstatte maskinen hvis det stadig ikke virkede. Hvad mere kan man forlange?)

 • 0
 • 0
#30 Thomas Vestergaard

Som Christian så modigt fremfører, så er det virkeligt beskæmmende, at se alle de Linux-fans, der enten ikke kan eller vil forstå, at alle styresystemer har deres stærke sider. Det gælder både Windows og Linux og endda FreeDOS. Og det er bestemt passende at have holdninger til disse ting. Men bevist at misforstå og overdrive udtalelser fra folk, som man er uenig med, gør ikke at man har ret. Det gør kun en til en kæmpe nar (også en større nar end den første Thomas).

Desuden har flere været efter den manglende besparelse på at købe en computer uden Windows. Jeg har dog ikke lagt mærke til, at nogen rent faktisk har forholdt sig til forklaringen fra artiklen:

Selvom OEM-licensen til Microsoft udgør en del af prisen på en pc, så bliver pc'en normalt ikke billigere af at vælge et andet styresystem.

Det har flere af pc-producenterne tidligere forsvaret med, at prisen på OEM-licensen er lav, når der samtidig på Windows-versionen lægges prøveversioner af eksempelvis antivirussoftware og kontorprogrammer, som softwarefirmaerne betaler pc-producenterne for at inkludere på nye pc'er.

Da Windows-salget samtidig udgør det største volumen for producenterne, bliver alternativer som Linux derfor et spørgsmål om specialtilpasning med lav volumen og derfor dyrere pr. styk.

Hertil kan jeg selv kun sige, at jeg gerne betaler 1-200 kroner ekstra for min computer, hvis jeg kan slippe for diverse crapware. Og at det lave salg helt sikkert også har noget at gøre med hvor svært det er at finde sådanne computere. Men det er helt klart et problem, der bider sig selv i halen

Angående FreeDOS, så handler det valg garanteret også om support. Siden FreeDOS er meget begrænset, skal der praktisk talt ikke ydes support på det. Det ville være noget helt andet, hvis de solgte computeren med Linux.

Personligt er jeg rimelig agnostisk mht. OS - bare det ikke er WinME eller OS2. Og jeg finder windows-shellen noget begrænset. Så tak for linket Bo. :) Hidtil har jeg brugt LinuxUtils (eller hvad de hedder), men de bliver vist desværre ikke vedligeholdt længere... :(

 • 0
 • 0
#31 Martin Bøgelund

Hvor har du det fra? Hvis de har underskrevet en aftale må der, være et firma de har indgået aftalen med. Hvem er så det?

Sådanne aftaler har man fra tid til anden hørt nævnt, men de er i praksis svære at finde solid dokumentation for.

[i]"Nogen" arbejdede engang "et sted" hvor man "havde aftalt" at...[/i] Osv.

Man kan dog let Google sig frem til at [i]argumentet[/i] har været fremført af parter i debatten: http://www.theregister.co.uk/2000/11/28/ms_its_nearly_illegal/

As you'll recall from our previous piece, Microsoft published a 'naked PC' document on its site, urging its OEMs to protect users from themselves by 'politely declining' to sell them machines without operating systems preinstalled. Machines without operating systems don't work, it pithily observed, and by buying them like this users were laying themselves open to the perils of pirate software, viruses and tech support hell.

 • 0
 • 0
#32 Christian W. Moesgaard

Tak for medholden, Thomas. Det er rart at se, og det overbeviser mig om, at Linux-fansne, som de hermed er døbt i det navn, ikke udgør 100% af brugerne herinde. Det gør mig glad! :)

På nuværende tidspunkt bliver jeg downvoted lige meget hvad jeg skriver. Det er faktisk ret underholdende!

Hvad angår prisforskellen, så tror jeg desværre at hverken jeg eller mange andre deler din holdning. Hvis jeg får valget mellem en Windows-maskine og samme maskine uden software installeret men til 1000kr mere, så vil jeg vælge Windows-udgaven.

Hvorfor? Joh, ikke alene får jeg Windows, men selv hvis jeg giver Windows sparket har jeg stadig fået computeren billigere. Linux koster jo ikke noget! Problemet er, at de fleste ikke "tør" at vælge et alternativ - eller ikke ved hvordan. Men det er jo netop Microsofts mesterstrategi: Billigere OS + nemmere support til producenter, hvilket gør at de bliver valgt. Hvis producenten vælger at se bort fra at bruge dette tilbud på alle PC'er bortfalder tilbuddet totalt, hvis ikke producenten kan gøre det alternativ han giver essentielt ringere. (Oftest ved at hæve prisen) Brugeren får dermed en Windows gang på gang, og bliver langsomt indoktrineret til at tro, at Windows er det eneste rigtige. (Hvilket det faktisk er for nogle, men for andre ikke er)

Tror kun politik, eller et totalt-flop fra Microsoft, kan løse det problem. (Bemærk væksten i Mac da Windows Vista floppede som et eksempel! Bemærk den lignende tendens siden IE7. Hov, der kom Firefox!)

RED: Og det er så det gode ved MM-vision: Det modsatte er tilfælde. Med Windows koster mere end uden Windows, og de bærbare er ikke specielt dyre i forhold til deres specs. Tvært imod, ville jeg sige!

 • 0
 • 0
#33 Martin Kofoed

Så kører vi igen.

Yes, og hvem er skyld i det? Hvem kastede den første off-topic pølle? Naturligvis skulle trolden have været ignoreret, men da det åbenbart ikke er muligt, burde man måske alligevel rette skytset mod idioten, der første gang spredte debat-gylle, i stedet for at samle lorten op, få det smurt ud over sig selv, og derefter forsøge at kaste den videre.

Det er bare for ulækkert.

On-topic: EU burde kigge på det konkurrenceforvridende i OEM-aftaler i stedet for at spilde tiden med et eller andet præ-installeret skod-chat-software som måske må være der eller måske ikke .. Det er spild af tid. Skær ind til benet og forbyd OEM-aftaler. Lad det være HELT gennemsigtigt, hvor stor en del af udstyrets pris, der udgøres af operativsystem, antivirus, 3.-parts brænderprogrammer etc. etc. .. Det skal ganske enkelt fremgå af prisskiltet i butikkerne. Først da vil der være basis for reel konkurrence.

 • 0
 • 0
#34 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Jeg kan undre mig lidt over, at det skulle give MS en bedre smag i munden at inkludere FreeDOS - en GNU GPL-udgivet kopi af et MS-produkt - men den er selvfølgelig ikke nær så direkte en konkurrent. Hvad angår argumenterne for at have en Linuxbaseret maskine, så ville jeg måske holde lidt igen med lige netop at bruge CUPS som argument... der er overordentligt mange ANDRE gode argumenter for det styresystem, og jeg ville ikke vælge andet selv, men CUPS kan stadig godt føre én derhen, hvor man kan have svært ved at bunde, selv om man er en rutineret svømmer.

 • 0
 • 0
#35 Deleted User

På SSLUGs hjemmeside står der ellers at de har 4189 medlemmer. Hvis bare halvdelen, eller bare en tredjedel, nej lad os endelig gå helt ned til en fjerdedel af dem, er aktive Linuxbrugere, så er HPs tal stadig abysmalt for lavt.

Det' en ommer.

 • 0
 • 0
#36 Christian W. Moesgaard

Det stod ikke i artiklen. Det stod i en troll-post. Du' en ommer! :D

Yes, og hvem er skyld i det? Hvem kastede den første off-topic pølle? Naturligvis skulle trolden have været ignoreret, men da det åbenbart ikke er muligt, burde man måske alligevel rette skytset mod idioten, der første gang spredte debat-gylle, i stedet for at samle lorten op, få det smurt ud over sig selv, og derefter forsøge at kaste den videre.

Står du og beskylder mig for at kaste den første? :P OK. Ikke at det har nogen betydning.

Er enig i din on-topic del. Microsoft har ikke sat sig tungt på markedet med det bedste produkt på nuværende tidspunkt. De har sat sig tungt på markedet ved hjælp af enormt restriktive OEM-aftaler. De ødelægger al konkurrence - det er indlysende.

 • 0
 • 0
#37 Martin Kofoed

Står du og beskylder mig for at kaste den første? :P

Nej. Du (og mange andre) samler desværre bæen op, og bliver beskidte. Det er ret tydeligt, hvem der lagde den første debat-pølle i form af uopfindsomme provokationer på børnehaveniveau. Blandt et modent publikum BURDE den slags forbigås i tavshed og blot stå tilbage som hovedrystende dumt, men desværre lader mange sig nemt provokere. Oh well... Sådan er det vel.

 • 0
 • 0
#38 Christian Nobel

Måske Thomas og Christian W skulle skrue lidt ned for retorikken.

Når andet indlæg i debatten (og første indlæg spurgte bare hvorfor der overhovedet var OS på) indeholder udsagn som:

Der findes måske 100-200 mennesker i DK som benytter linux på deres PC....

Ingen bruger det skod, verden er kommet videre fra nørden i kælderen, hvor man skal være programmør for at få en printer til at virke på linux...

Fremstår det ret klart at skribenten udstiller sin uvidenhed og fordomme.

Thomas skal være is sin fulde ret til at foretrække Windows, men at starte med at komme ind i debatten på den måde, svarer til en hvid mand der går ind i Harlem og begynde at slynge racistiske bemærkninger ud. Det vil der være nogen der opponerer mod.

Og når der så er nogen der opponerer mod åbenlyst uvidende påstande, så skal de svines til med bemærkninger om at være religiøse og hvad ved jeg.

Ud fra min viden om "Linuxfolk" så er min erfaring at der er tale om ret så kompetente computerbrugere, der har fravalgt Windows, fordi de føler Linux som et bedre valg. Samtidig ville en prøve også vide at de fleste Linux brugere også er ret så kompetente fsva. Windows, ikke nødvendigvis på grund af lyst, men nød, fordi de som regel også er nødt til at yde support på Windows.

Derfor vil der komme en reaktion når der fremsættes så åbenlyst forkerte (racistiske) bemærkninger, som dem Thomas åbner debatten med.

Så Thomas og Christian W, kom ind i debatten, men funder jeres udsagn på faglig viden, ikke overtro og fundamentalt had.

Og så er jeg altså nødt til at korrigere et par voldsomme misforståelser:

Bemærk væksten i Mac da Windows Vista floppede som et eksempel!

Ikke korrekt, Macs salgstal har været jævnt stigende siden 2001, og har intet med Vista at gøre: http://lowendmac.com/musings/10mm/record-mac-sales.html

Bemærk den lignende tendens siden IE7. Hov, der kom Firefox!

Og det er så lige 180 grader forkert: IE7 er et resultat af bla. Firefox, thi faktisk proklamerede MS, at IE6 ville være den sidste (og endelige) browser de lavede, men da Firefox begyndet at ånde MS for kraftigt i nakken (pga. bedre hastighed, sikkerhed, overholdelse af standarder mm.) så var MS [b]tvunget[/b] til at reagere.

/Christian

PS: Når man skriver følgende [b]i indlæg nr 6:[/b]

kort tid efter bliver han overfaldet af snesevis

så vil jeg nok anbefale et regnekursus!

 • 0
 • 0
#40 Marc Munk

Du kan da ikke se andet end at apache er den klart mest udbredte webserver og slår iis med flere længder,hvilket jo ikke er så underligt når man har været udsat for det lort.

Linux med apache er klart et bedre valg end en windows kasse med iis men det er nu mere på grund af apache jeg ville gå efter den løsning.

 • 0
 • 0
#41 Christian Nobel

Marc, Apache kan da sagtens køre på en Windows maskine (samt Unix, BSD, OS/X, OS/2, Netware mm.), så det er vel ikke nødvendigvis et valg mellem L+A og W+I, men et valg mellem L+A eller W+A, eller W+I.

/Christian

 • 0
 • 0
#42 Deleted User

Jeg har fulgt Jesper Hansens link til HPs butik: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/dk/da/sm/WF04a/321957-321957-64295-395555...

og jeg har fundet den størrelse laptop jeg kunne tænke mig: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/dk/da/sm/WF25a/321957-321957-64295-395555...

... der har jeg lagt mærke til at der er n+1 modeller med windows og en uden, som tilmed mangler 5 GHz wifi og kun har 2 GB RAM.

Jeg synes det virker som om situationen er optimeret til at give det dårligst mulige salg af maskinerne uden Windows, så måske er det et propaganda værktøj som kun skal bruges af HP til at "bevise" at der ikke er kunder til maskiner uden Windows.

MHT mm-vision, så er det bestemt en mulighed, tak Bo for hintet: http://www.mm-vision.dk/produkter/vispcsystem.asp?action=vis&type=notevi...

... det er bare en skam at:

1) Der er nøjagtigt 0 anmeldelser af den, så man kunne frygte at der aldrig er nogen der har købt en, det kan dog være fordi det er ny model.

2) Der mangler mange detaljer på produkt siden: * Er det f.eks. et a/b/g/n wireless kort eller er det kun et b/g? * ... og hvem har lavet wireless kortet? * Hvorfor er der kun to små thumbnails i stedet for en ordentlig stak fotos i fuld opløsning? * Hvordan ser tastatur layoutet ud? * Skærmen er ikke beskrevet med andet end "13.3” HD-LED 16:9 Glare panel 1366x768", ikke et ord om data på skræmen (kontrast f.eks.) eller teknologi (det er jo nok et TFT panel, men er det TN, IPS, AFFS, MVA, PVA eller ASV)

 • 0
 • 0
#43 Thorbjørn Andersen

I EU er Intel også dømt for markeds forvridende (/monopol) adfærd.

(De har blandet sig i producenters salg af AMD - på samme måde som MS sandsynligvis blander sig i producenters salg af løsninger med andet end Windows)

Bl.a. derfor vil jeg gerne have en AMD bærbar - max 13.3" - og selvfølgelig også uden Windows.

Jeg synes det er fint, at man få stedet kan købe uden Windows. Udvalget er dog stadig småt, og jeg synes det er uheldigt, at man stadig skal støtte mindst et monopol-firma, når man skal have en bærbar.

 • 0
 • 0
#44 Marc Munk

Jeg har set apache på windows. Jeg har ikke selv stået for administrationen men ifølge ham der gjorde så var det ikke et kønt syn. Hvilket passede meget godt med mine oplevelser de få gange jeg skulle fejlsøge rette på det setup.

 • 0
 • 0
#45 Martin Bøgelund

Jeg synes det virker som om situationen er optimeret til at give det dårligst mulige salg af maskinerne uden Windows, så måske er det et propaganda værktøj som kun skal bruges af HP til at "bevise" at der ikke er kunder til maskiner uden Windows.

Godt spottet! Som forbruger må man nemlig godt udvise lidt kritisk sans for sælgerens snak.

Kigger du i toppen af de HP-sider du selv linker til, vil du se teksten: "Windows®. Et liv uden grænser. HP anbefaler Windows 7"

At HP anbefaler Windows 7 må de jo have deres grunde til - og så kan man selv spekulere over hvad de grunde så er.

Men selv uden spekulationer, må vi konstatere at HP's anbefaling af Windows 7 får deres proklamation af præ-installeret FreeDOS til at se temmelig pudsig ud.

 • 0
 • 0
#46 Thomas Ammitzbøll-Bach

Inden jeg bliver indrulleret i den latterlige diskussion om, hvis OS kan tisse længst, vil jeg begynde med at sige, at jeg har brugt Linux siden 1993 og undervist i Linux i over 10 år. I de 10 år, jeg underviste, havde jeg dygtige og faglige kollegaer med speciale i Microsofts teknologier, og de overraskede mig tit med ting, man kunne "på den anden side".

Tilbage til spørgsmålet: Hvorfor FreeDOS? Problemet begynder et helt andet sted, nemlig i produktansvarsloven. Når et firma sælger en vare til en forbruger, har forbrugeren krav på at købe en vare, som virker. Problemet er, at det kan være svært at definere, hvad "virker" betyder. Hvis forbrugeren har købt en laptop uden OS, efterlader det firmaet en stor uvished om, hvad retten vil define som vilkår for funktion.

Hvis apparatet var solgt med Windows XP og der ikke fandtes drivere for Windows 7 til f.eks. webcam'et, så ville retten (højst sandsynligt) afgøre, at produktet var funktionelt ved salget, og det ikke var firmaets ansvar, at et andet system ikke vil virke (fuldt ud).

Apparatet kan hævdes at virke med FreeDOS, hvis alle kendte funktioner af FreeDOS fungerer. Hvad så med det nævnte webcam? Her vil firmaet kunne hævde, at FreeDOS ikke i har kendte funktioner, som involverer et webcam, og brug af webcam i FreeDOS anses for velkendt at kræve et program eller applikation fra trediepart.

Derudover er det ikke muligt at fravige forbrugeraftaleloven, hvis det er til skade for forbrugeren. Det vil sige, at man ikke kan "skrive med småt", at et apparat købt uden OS ikke omfatter garanti for, at apparatet er funktionelt.

Jeg synes, at FreeDOS-løsningen er helt OK.

Thomas

 • 0
 • 0
#47 Martin Bøgelund

Tilbage til spørgsmålet: Hvorfor FreeDOS? Problemet begynder et helt andet sted, nemlig i produktansvarsloven. Når et firma sælger en vare til en forbruger, har forbrugeren krav på at købe en vare, som virker. Problemet er, at det kan være svært at definere, hvad "virker" betyder. Hvis forbrugeren har købt en laptop uden OS, efterlader det firmaet en stor uvished om, hvad retten vil define som vilkår for funktion.

Tak for forklaringen. Den lyder meget tilforladelig, men jeg kan ikke godtage den.

Jeg har før købt en maskine uden OS. Og hvis jeg er parat til at aftage et større kvantum (25 stk) kan jeg også konfigurere dem som jeg lyster, bla. uden OS. Så selvfølgelig kan hardware alene definere et produkt der er funktionsdygtigt i en eller anden forstand.

Hvis jeg køber en PC uden OS, må jeg forvente at den virker som... en PC uden OS....

Lidt ligesom at købe et toilet henne i byggemarkedet - jeg må forvente at jeg selv skal gøre noget, inden jeg kan anvende det som et toilet.

Jeg siger ikke at din forklaring ikke passer, jeg siger bare at forklaringen definerer et næsten absurd verdensbillede, hvor forbrugeren gøres (og holdes!) dummere end han reelt er.

Jeg synes, at FreeDOS-løsningen er helt OK.

Det er et skridt i den rigtige retning. Valget mellem "pest eller kolera" er nu et valg mellem "pest, kolera, eller en skive rugbrød".

 • 0
 • 0
#48 Flemming Frandsen

God pointe!

Det har helt sikkert også været meget billigt at lave den FreeDOS installation.

En langt bedre løsning (som ville have været dyrre for HP både i opsætning og support) ville være at installere en eller anden mainstream Linux, på den måde ville kunderne være sikre på at hardwaren var supporteret.

Med FreeDOS er man ikke rigtigt sikret at der er mere end 640kB RAM:)

 • 0
 • 0
#49 Carsten Olsen

Martin Bøgelund: Spændende indslag. Det var altså Microsoft der havde indgået aftalen med producenterne. Det var den samme taktik Microsoft brugte for 10 år siden. Dog med den forskel, at de ikke prøver at bilde folk ind at en maskine uden OS, er mere følsom for malware end en med Windows. (De vil nok undgå at få for meget opmærksomhed på sikkerheden i Windows idag)

 • 0
 • 0
#50 Thomas Ammitzbøll-Bach

Det er et skridt i den rigtige retning. Valget mellem "pest eller kolera" er nu et valg mellem "pest, kolera, eller en skive rugbrød".

Hvorfor er det dårligt? FreeDOS er Open Source og uden licenspris. Er det ikke ligegyldigt, om der er en tilfældig blanding af 1'ere og 0'ere eller et mønster, der kan bootes?

Thomas

 • 0
 • 0
#51 Martin Bøgelund

Hvorfor er det dårligt?

Det siger jeg da heller ikke - rugbrød [i]er[/i] godt! Og langt at foretrække frem for både pest og kolera!

Frit valg kan jo flytte markedsandele, som vi fik bevist med browser-menukortet. Folk har jo ikke fået flere muligheder med menukortet, de er blevet gjort opmærksomme på at der er frihed til at vælge.

Al mulig respekt for FreeDOS (har det selv liggende på en partition), men valget mellem en sort Ford og en cykel, er for "almindelige brugere" ikke stort anderledes end valget mellem en sort Ford.

Som én der ikke har noget imod at installere et OS, er det godt at kunne slippe for MS-skatten - lad os nu tænke på andre end os selv.

 • 0
 • 0
#57 Martin Bøgelund

Er der reelt blevet flyttet markedsandele, der kan tilskrives browservalget? Jeg kan ikke mindes, at jeg har set nogle statistikker over det - udover Opera, der havde 3-dobbelt aktivitet.. De vidste dog ikke om det var pga. browservalget eller pga. den nye version.

http://www.version2.dk/artikel/14110-opera-jubler-over-browser-menukort-...

»Vi har sammenlignet downloadtallene med tidligere udgivelser som for eksempel Opera 10.0 og Opera 9.5, [b]og tredoblingen ligger over, hvad vi normalt ville forvente ved lanceringen af en ny version[/b],« siger strategidirektør Rolf Assev fra Opera til amerikanske Computerworld.

 • 0
 • 0
#59 Martin Bøgelund

.. 2 her i Gladsaxe, der ikke figurerer i statistikken.

troværdigt?

Linux Counter er ikke meget værd. Gå ind i "News" (http://counter.li.org/news.php). Seneste "nyhed" er fra januar 2007...

Linux Counter er fra en tid hvor der ikke var nogen måde at synliggøre Linux-udbredelse på, og hvor det gav mening at definere sig som "Linux bruger".

I dag kan man sagtens have Linux på sin primære PC derhjemme, måske suppleret med en Mac eller Windows-maskine, bruge Windows og proprietær Unix på arbejdet, have indlejrede dimser med *BSD, have mobiler med snart sagt hvadsomhelst som OS, mediecentre og kabel-TV-bokse med Windows eller Linux, Linux-baseret NAS eller router... osv...

Er man så en "Linux-bruger"? Eller er man så [i]ikke[/i] en "Linux-bruger"?

Den snak giver for mig at se kun dårligt mening i et bredere perspektiv.

Jeg tror faktisk det vil være sværere at finde 100 danske computerbrugere, der i løbet af en dag [i]ikke[/i] kom i direkte eller indirekte kontakt med en Linux-maskine (f.eks som en web-server), end det vil være at finde 200 der rent faktisk havde valgt at have Linux som OS på deres primære PC i privaten.

Bekendte jeg ikke engang har prædiket Linux for, kommer stolte og viser mig deres Nokia N900... Jeg gider ikke engang at promovere Linux overfor folk mere, for jeg kan se de vælger det selv.

Så Thomas' "100-200 Linux-brugere i DK" fortæller mig bare hvor lidt jordforbindelse den gut har.

 • 0
 • 0
#61 Martin Bøgelund

Jeg har godt læst artiklen, men jeg synes ikke den siger ret meget om hvor meget/hvor lidt markedsandelene er blevet rykket.

Jeg mente ellers jeg gjorde det nemt for dig, ved at citere passagen med at Opera oplevede en faktor 3 i downloads, og ovenikøbet markere teksten med fed.

Hvis et citat af teksten der siger at Opera oplevede en faktor 3 i downloads, og en markering af teksten der siger at Opera oplevede en faktor 3 i downloads med fed, ikke får dig til at registrere at Opera oplevede en faktor 3 i downloads, så er jeg løbet tør for måder at fortælle dig at Opera oplevede en faktor 3 i downloads

Måske kunne jeg gentage rigtig mange gange at Opera oplevede en faktor 3 i downloads, men det er stadig langtfra sikkert at du så vil bemærke at Opera oplevede en faktor 3 i downloads.

;-)

 • 0
 • 0
#62 Deleted User

Dette indlæg skrives på en bærbar med dual boot, idet jeg ind imellem har brug for Windows XP for at kunne arbejde på en server hvor jeg har noget vedligehold.

Hvis jeg booter på Ubuntu, så går der helt nøjagtigt 55 sek. fra jeg tænder pc´en til jeg er logget på min mail.

Der går 3 gange så lang tid hvis jeg gør det samme på Windows.

Hvad tror I der er mest brugt ?

Mvh.

Johny

 • 0
 • 0
#63 Maciej Szeliga

Jeg har lige været på OSD 2010 og der var rigtigt mange mennesker med div. udgaver af Linux på deres laptoppe, helt sikkert flere end 100, bl.a. var der et par folk fra kommunerne som havde Ubuntu. Hvis man ikke bruger MS Office, Outlook eller lignende fra Microsoft så er der ingen whatsoever grund til at spilde sin tid/penge/diskplads på Windows og det er Microsoft udmærket klar over.

 • 0
 • 0
#66 Ole Juul

Med FreeDOS er man ikke rigtigt sikret at der er mere end 640kB RAM:)

Nå, så har du måske hørt noget et sted. Jeg bruger MS-DOS 6.22 til hverdag og det kan sagtens se de 128MB på den maskine. Jeg kan se at der er andre her som ikke har forstand på DOS, og skulle måske være lidt forsigtig med hvad de "tror". :)

Dog synes jeg at det kan være lige meget hvad en maskine kommer med, eller ej - bare man ikke skal betale for det.

 • 0
 • 0
#67 Thomas Petersen

Jeg har kun denne kommentar tilbage:

Citat fra News.dk Jeg tror ikke, der er nogen på det danske marked, der køber det. Der bliver talt og skrevet en del om det, og vi får jævnligt henvendelser om det, så derfor har vi lavet muligheden. Men det er ikke det, vi sælger mest af. Michael Johansson, markedschef hos HP

 • 0
 • 0
#68 Peter Favrholdt

Jeg har hørt (altid godt med løse rygter;-) at en af betingelserne for at PC-producenterne kan opnå volumenaftalerne med Microsoft er at de forpligter sig til kun at sælge PC'er med styresystem. Et andet rygte siger at de skal betale til Microsoft pr. PC de sælger hvadenten det er med MS-styresystem eller ej. Det kan være de slipper for dette hvis det drejer sig om MS-kompatible styresystemer?

HP sælger tynde klienter med Debian GNU/Linux fra fabrikken, f.eks. denne: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF05a/12454-12454-321959-338927-...

Dell har længe solgt PC-er med freedos (i hvert fald siden 2004) til virksomheder.

 • 0
 • 0
#71 Janus Heide

ærgeligt at denne tråd er druknet i OT... mangler en filterings funktion af ligegyldige indlæg :/

Er der nogen der har haft held med at købe en HP med Freedos? På edbpriser kan jeg se en enkelt skrællet model :/ så de kører åbenbart Dell-modellen... men vi da være meget tilfreds hvis nogen kan pege mig i retning af noget der viser at min "fordom" er forkert :)

 • 0
 • 0
#73 Dina Dina

Er det rigtigt, at en skole har ret til en speciel form for microsoft licens som er billigere??? - Hvad gør vi der?? Vi er en mindre friskole, som har server miljø MS 2000. Vi har brug for bedre fungerende pc og IT. Kan vi få en billigere licens som skole? Og hvordan gør vi det?? Sponsorer til bedre pc`ere - hvem har erfaring med dette? Hvad og hvor kan vi henvende os??? IDEER Søges. Ret gerne henvendelse til mig på: dihebron@hotmail.com

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere