En klage fra en utilfreds nyhedsbrevsmodtager i 2021 har været startskuddet til, at Datatilsynet nu udtaler en alvorlig kritik af Vækstfonden for anvendelsen af spy pixels i fondens nyhedsbrev.
Det fremgår af en ny afgørelse fra Datatilsynet.
Spy pixels er filer, der bliver placeret i emails og som indsamler en række oplysninger om modtageren, når mailen åbnes. Det er for eksempel hvilket indhold, som modtageren klikker på i emailen, eller hvilket land emailen bliver åbnet fra. De informationer har leverandøren af nyhedsbrevet brugt til at prioritere indholdet og tidspunktet for afsendelse.
Anvendelsen af spy pixels kræver et behandlingsgrundlag efter GDPR-direktivet, ligesom behandling af personoplysninger ved hjælp af cookies gør. Vækstfonden har siden erkendt, at man under det valgte leverandør-setup ikke havde indhentet gyldig samtykke fra modtagerne af nyhedsbrevet, ligesom man i fonden heller ikke havde iagttaget oplysningspligten vedrørende behandlingen.
Benytter i dag en anden leverandør
Det giver anledning til, at Datatilsynet udtaler en alvorlig kritik af Vækstfonden.
Vækstfonden blev gjort opmærksom på problemet med spy pixels nogenlunde samtidig med Datatilsynet. Det fører til, at der bliver lavet målsætninger om at indføre en række tiltag, der skal adresserer fejlene i nyhedsbrev-setuppet. Der er blandt andet tale om indhentning af samtykke fra modtagerne og en opdatering af privatlivspolitikken.
På grund af opsigelser i kommunikationsafdelingen og hvad der bliver beskrevet som en række menneskelige fejl, bliver flere af disse tiltag dog ikke implementeret ordentligt.
Vækstfonden benytter i dag en anden leverandør til udsendelsen af nyhedsbreve og har også opdateret privatlivspolitikken.
Datatilsynets afgørelse tager kun udgangspunkt i det foregående setup for nyhedsbrev og brug af spy pixels.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.