Vækstfirma sikrer lydkvaliteten på ip-telefoni

Ofte er det internetforbindelsen og ikke telefonen, der er skyld i ip-telefoniens dårlige rygte.

SmartShare Systems fik sidste år tilført 10 mio. kroner fra Vækstfonden, der var øremærket til international vækst.

Dette har nu givet sig udslag i et samarbejde med snom, der sikrer, at SmartShare Systems patenterede teknologi, der prioriterer taletrafik, på nettet nu bliver solgt gennem partnere til samtlige snoms 36 forskellige telefoner.

Her på CeBIT viser snom den nye teknologi, og man kan ved selvsyn prøve det af ved at bruge telefonerne til at ringe til en ip-central i Berlin og lytte til forskellen på samtaler med og uden SmartShares teknologi.

»Det er ofte internetforbindelsen og ikke IP-telefonen, der er afgørende for lydkvaliteten. Man kan have nok så fine IP-telefoner, men hvis netværket ikke er gearet til tidsfølsom trafik, lyder det som at tale i mobiltelefon med dårlig dækning, hvor lyden skratter og forbindelsen eventuelt ryger. Derfor skal man have en særlig teknologi, der prioriterer realtime lyd og dennes IP-trafik som første prioritet på internetforbindelsen, og det får man ikke med en standard router,« siger Jesper Knudsen, VP Marketing i SmartShare Systems.

Den nye teknologi vil uden tvivl give øget fremgang til hosted ip-telefoni, som ellers er et marked, der har stået lidt i stampe, da der er mange firmaer, der ikke er helt trygge ved at have telefonien hosted ude i byen, da funktionaliteten og kvaliteten anses for meget vigtig. Med SmartShare bliver der nu mulighed for at få en meget bedre kvalitet på samtalerne ? og så er det op til udbyderne at sørge for, at tilgængeligheden også er i orden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Fallesen

Så vidt jeg kan læse mig til i artiklen og på SmartShare Systems' hjemmeside, har dette fantatiske vækstfirma introduceret en løsning, som adskillige andre leverandører har haft på markedet i årevis. Blandt de første var vist Packeteer, der lancerede deres produkt for over ti år siden.

Fint nok med flere produkter og øget konkurrence på markedet, især hvis løsningen rent faktisk prismæssigt giver mening til privatkunder, som i dag reelt ikke har adgang til denne teknologi. Det skal dog nævnes, at der findes billige routere på markedet, der kan noget lignende, omend i simplere form.

Løsningen lider dog, som alle tilsvarende produkter, af den væsentlige udfordring, at produktet i princippet kommer for sent i forhold til trafikken. For den udgående trafik på kundens DSL-forbindelse er det fint nok, men den indgående trafik ER allerede kommet ind, når boksen får adgang til trafikken.

Ved at udnytte protokoller, der opfører sig pænt, kan man ofte få et fornuftigt resultat, men eksempelvis fildelingstrafik kan nemt gøre løsningen uanvendelig i praksis.

Den rette løsning er og bliver QoS-understøttelse mellem endepunkterne – eller i hvert fald på de mulige flaskehalse, det vil sige i accessnettet. Men der er vi desværre ikke endnu med hovedparten af udbyderne på markedet – og slet ikke for privatkunder.

 • 0
 • 0
#3 Erik Trolle

Nu er jeg lille selvstændig, og har haft IP-telefoni siden september 2004, og har kun QOS i eget net. Og jeg har faktisk igen problemer med VOIP. Jeg har en ven som tit er i Kiev i Ukraine og vi har bare ingen problemer. Vi bruger samme ITSP i Danmark.

Alle folk som taler så meget om dårlig lyd og problemer, jeg har dem bare ikke. Jeg har sat det op på lignende måde hos familie venner og kunder, og jeg høre ingen klager.

 • 0
 • 0
#4 Christian Nobel

der sikrer, at SmartShare Systems patenterede teknologi, der prioriterer taletrafik ...

Patenteret teknologi - duuuuh. Kan vi ikke lige blive fri for sådan noget pladder i V2.

Dels er der intet nyt i prioritering af taletrafik, det hedder QoS.

Dels kan man ikke i Europa patentere software, så hvad er det lige for noget "teknologi"?

Derfor skal man have en særlig teknologi, der prioriterer realtime lyd og dennes IP-trafik som første prioritet på internetforbindelsen, og det får man ikke med en standard router,« siger Jesper Knudsen, VP Marketing i SmartShare Systems.

Bullshit talk fra en sælger. Det nytter ikke en bønne med en "special router" hvis ikke QoS er understøttet af udbyderen og selve netværket.

Det er vist 10 mio af vækstfondens penge lige i kloakken.

/Christian

 • 0
 • 0
#5 Sune Rentow

Dels kan man ikke i Europa patentere software, så hvad er det lige for noget "teknologi"?

Vågn op!. Man kan ikke patentere software, men man kan sagtens patentere et apparat (eks. router) med software som udfører en metode. Andre producenter må så ikke lave lignede apparater der udfører samme metode. Selve softwaren er ikke patenteret, men det er alt andet.

Det er vist 10 mio af vækstfondens penge lige i kloakken.

SmartShares styrke er primært at den kan fordele en forbindelse i mellem et antal klienter. Forbindelsen deles i mellem alle aktive klienter, og er ikke følsom over for hvor mange forbindelser hver klient har. Det er en stor fordel ved boligforeninger, skoler og lignende steder hvor enkelte klienter ellers kan bruge næsten hele forbindelsen.

 • 0
 • 0
#6 Jens Fallesen

Alle folk som taler så meget om dårlig lyd og problemer, jeg har dem bare ikke. Jeg har sat det op på lignende måde hos familie venner og kunder, og jeg høre ingen klager.

Jeg har med min tekniske baggrund altid været lidt skeptisk omkring IP-telefon over internettet, netop fordi kvaliteten ikke er garanteret, men efter at være flyttet til England bruger jeg ikke andet, og det fungerer for det meste fint.

Resultatet kommer dog meget an på en række forskellige faktorer, hvor den primære er belastningen på accesslinjen i begge ender samt den yderste del af udbydernes net. Selve accesslinjen kan man jo selv påvirke belastningen af, så med mindre ens udbyder har voldsomme kapacitetsproblemer, går det som oftest godt.

Og kan man leve med, at det en sjælden gang af og til ikke er godt nok, og at man er afhængig af sin netforbindelse, er det jo en glimrende måde at spare penge på!

 • 0
 • 0
#7 Christian Nobel

Vågn op!. Man kan ikke patentere software, men man kan sagtens patentere et apparat (eks. router) med software som udfører en metode.

Aha, og så forventes det måske at alle ISP'er sætter "patenterede teknologier" op - uden ISP'ens involveren har QoS ingen mening!

Andre producenter må så ikke lave lignede apparater der udfører samme metode.

Det er vist en grov simplificering.

SmartShares styrke er primært at den kan fordele en forbindelse i mellem et antal klienter.

Det kunne Packeteer for over 10 år siden, så hvor er nyheden lige henne?

Og traffic shaping kan også laves på mange andre måder, der findes adskillige udmærkede OS løsninger til dette.

/Christian

 • 0
 • 0
#8 Sune Rentow

Aha, og så forventes det måske at alle ISP'er sætter "patenterede teknologier" op - uden ISP'ens involveren har QoS ingen mening!

Det tror jeg ikke. Er der nogen der har påstået det?

Det er vist en grov simplificering.

Nej. Hvis du har patent på en teknisk løsning på et problem, så man andre ikke kopiere din løsning. I dette tilfælde er løsningen et apparat der udfører en metode.

Og traffic shaping kan også laves på mange andre måder, der findes adskillige udmærkede OS løsninger til dette.

Styrken ved SmartShare er at den ved minimal konfiguration kan dele forbindelsen lige i mellem aktive klienter. Klienter der ikke benytter forbindelsen i øjeblikket får ikke tildelt kapacitet. Jeg ved ikke med Windows eller *BSD, men Linux kan ikke gøre det samme. Det er muligt at man kan lave et script der giver ca. samme funktion, men så bliver det hurtigt en dyrere og mere kompleks løsning.

 • 0
 • 0
#9 Christian Nobel

Nej. Hvis du har patent på en teknisk løsning på et problem, så man andre ikke kopiere din løsning. I dette tilfælde er løsningen et apparat der udfører en metode.

Vrøvl - du talte om lignende apparater, det er en helt anden sag.

Styrken ved SmartShare er at den ved minimal konfiguration kan dele forbindelsen lige i mellem aktive klienter.

Har du relationer til SS?

Klienter der ikke benytter forbindelsen i øjeblikket får ikke tildelt kapacitet.

Nej tænk!

Jeg ved ikke med Windows eller *BSD, men Linux kan ikke gøre det samme.

Pærer, bananer og rendyrket ævl. Selvfølgelig gør hverken Windows, BSD, eller Linux noget tilsvarende af sig selv, men der findes adskillige applikationer der kan lave traffic shaping.

Det er muligt at man kan lave et script der giver ca. samme funktion, men så bliver det hurtigt en dyrere og mere kompleks løsning.

Dyrere end hvad - et fantasifoster der koster vækstfonden 10 mio?

/Christian

 • 0
 • 0
#10 Sune Rentow

Hvis vi skal forsætte debatten er du nød til at hæve niveauet lidt.

Hvis du har patent på et apparat der udfører en metode, så må andre producenter ikke lave lignede apparater der udfører samme metode. I denne type patenter er det metoden er er det vigtige. Den er dog pakket ind i et apparat, for at undgå forbuddet mod 'rene' software patenter.

Den normale fremgangsmåde for at sikre en ligelig fordeling af kapacitet til flere klienter er at give hver klient en lige stor del af båndbredden. Hvis en klient ikke bruger alt den tildelte båndbredde går resten til spilde. SmartShare sørge hele tiden for at tildele hele kapaciteten i mellem de klienter der har har behov for båndbredde.

Jeg har ikke andre relationer til SmartShare end at jeg har overvejet af investere i deres produkter til en boligforening med ca. 50 boliger. I den forbindelse har jeg kigget på SmartShare og tilsvarende løsninger. En SmartShare router kan købes for omkring 10.000,- kroner. Jeg har ikke kunne finde andre produkter under den pris der har samme funktionalitet.

Vi har endnu ikke besluttet os i boligforeningen, så jeg vil meget gerne høre om de alternativer du kender.

 • 0
 • 0
#11 Christian Nobel

Hvis du har patent på et apparat der udfører en metode, så må andre producenter ikke lave lignede apparater der udfører samme metode. I denne type patenter er det metoden er er det vigtige. Den er dog pakket ind i et apparat, for at undgå forbuddet mod 'rene' software patenter.

Hmmm, der er altså ikke noget nyt i det SS laver, al den stund Packeteer har lavet det i mange, mange år (i øvrigt også sovset ind i patenter).

Det er altså ikke nok at tro at bare fordi man har lavet en boks der kan lave traffic shaping (og hæver at have patent på det), så er der ikke andre der kan lave en tilsvarende boks. Men hvis andre laver noget der ligner en kopi, eller bruger metoder der er kan anses for de samme, ja så kan det diskuteres.

Generelt så tror jeg bare at SS kan komme i vanskeligheder hvis f.eks. BlueCoat begynder at spille med musklerne.

Mht. din boligforening, så kan jeg godt forstå dit ønske om at få en traffic shaper hvilket er fair nok, men det har sådan set ikke noget at gøre med det der står i ovennævnte "artikel" (læs afskrift af SS pressemeddelelse): http://smartsharesystems.com/da/nyheder/aktuelt/article/-dc4886a8f3/

Og for at gentage det for 117 gang, QoS har først mening hvis det understøttes af det bagvedliggende netværk.

/Christian

 • 0
 • 0
#12 Jørgen Elgaard Larsen

Jeg ved ikke med Windows eller *BSD, men Linux kan ikke gøre det samme.

Nu ved jeg ikke præcist, hvad SmartShares "patenterede teknologi" går ud på, men har du kigget på tc?

Linux har faktisk et omfattende udvalg af traffic shaping-teknologier indbygget i kernen. Du kan sagtens sætte en shaper op til at fordele al den ledige kapacitet mellem brugere.

Inden Jeres boligforening investerer i en proprietær løsning, kan jeg anbefale Jer at kigge på ADSL-optimizer (www.adsl-optimizer.dk).

 • 0
 • 0
#15 Morten Brørup

Så der ikke er tvivl om mine interesser: Jeg er teknologidirektør i SmartShare Systems.

Hvis man opfinder noget nyt, kan man - hvis opfindelsen lever op til kriterier om bl.a. nyhedsværdi og opfindelseshøjde - få patent på det. Vi opfandt en ny teknologi til at styre en internetforbindelse uden traditionel QOS. Og vi har patenteret teknologien.

Nogle gange giver ny teknologi helt nye muligheder, som ikke før var tilgængelige. Fx at bruge IP-telefoni på en almindelig internetforbindelse, også selvom forbindelsen bruges til fildeling samtidig.

Når vi fortæller eksperter og branchefolk om mulighederne med vores teknologi, hører vi ofte svaret: "Det kan ikke lade sig gøre", fordi sådan har det været siden tidernes morgen.

Men der er altså kommet ny teknologi på markedet, og det kan godt lade sig gøre!

For at overbevise de garvede netværksfolk hos vores partnere har vi testopstillinger, der viser, at det faktisk godt kan lade sig gøre. Ligeledes tilbyder mange SmartShare-forhandlere deres kunder at prøve en SmartShare i kundernes eget netværk, og selv vurdere, hvad de synes om det.

Som indkøber i en virksomhed eller boligforening skal man gøre sig klart, hvad man har behov for. Derefter skal man vælge den løsning, der bedst opfylder behovet. Hvis behovet er at have et personligt hobbyprojekt, man kan hygge sig med ind imellem, er der masser af spændende open source software derude. Det er bare at gå i gang. Men hvis behovet er en internetforbindelse med god kvalitet på IP-telefonien og fair fordeling af båndbredden blandt brugerne, er et færdigt produkt - udviklet og produceret specielt til formålet - måske mere velegnet.

Sune, jeg kan næsten læse mellem linjerne, at I allerede har en løsning baseret på open source software. Hvis det er rigtigt, står du i den heldige situation, at du kan udføre en klassisk før/efter-test. Prøv en SmartShare FairRouter og sammenlign brugeroplevelsen med jeres nuværende løsning. Udover at spørge dine naboer om deres oplevelser med de to løsninger, kan du evt. sætte en computer i en lejlighed til at måle ping og downloadhastighed et par gange i timen, så du også har nogle hårde måleresultater som grundlag for at vurdere, om det er blevet bedre.

mvh Morten Brørup

 • 0
 • 0
#16 Christian Nobel

Hej Morten.

Det er positivt du melder dig i debatten, samt toner rent flag, men kunne du ikke fortælle lidt om hvad SS patenterede teknologi går ud på - i og med den er patenteret så skulle der jo ikke være noget hemmeligt?

For man bliver ikke så meget klogere af følgende udsagn, som jeg mest ser som sælgersnak:

Når vi fortæller eksperter og branchefolk om mulighederne med vores teknologi, hører vi ofte svaret: "Det kan ikke lade sig gøre", fordi sådan har det været siden tidernes morgen.

/Christian

 • 0
 • 0
#17 Morten Brørup

Hej Christian,

... kunne du ikke fortælle lidt om hvad SS patenterede teknologi går ud på - i og med den er patenteret så skulle der jo ikke være noget hemmeligt?

Mange teknologivirksomheder lever af deres teknologiske forspring, og SmartShare Systems er ingen undtagelse. Det ville være dumt af mig at beskrive vores teknologi så detaljeret, at vores konkurrenter kan udvikle tilsvarende teknologi, for så kan vores virksomhed lige så godt lukke og danske arbejdspladser vil gå tabt.

Som du ganske rigtigt gør opmærksom på, kan man i patentdatabaserne læse om de patenter, der er kommet så langt i patentprocessen, at de er offentliggjort. Men også her ville det være dumt af mig at gøre livet lettere for konkurrenterne ved at hjælpe med at finde dem eller uddybe deres indhold.

Udover de offentliggjorte patenter har vi flere patenter undervejs, som endnu ikke er offentliggjort. Desuden benytter vi også teknologier, der er beskyttet som forretningshemmeligheder, og derfor ikke kan findes i patentdatabaserne (ligesom den hemmelige opskrift på Coca Cola heller ikke kan findes i patentdatabaserne). Så der er mere i produkterne, end du kan læse i patentdatabasen.

Her i debatforummet på Version2 er vi mange ingeniører, som interesserer os for teknologi og indmaden i elektriske apparater; men jeg håber I vil acceptere mine grunde til ikke at afsløre vores forretningshemmeligheder. Af de samme grunde lyder svaret fra udviklingsingeniører i teknologivirksomheder meget ofte som sælgersnak.

Nu svarer jeg konkret på dit spørgsmål: Hvad har SmartShare, som konkurrenterne ikke har?

SmartShare har bl.a. teknologi til at styre båndbredden i både upload- og download-retningen uden QOS på forbindelsen. Vi har omsat teknologien til produkter (fx StraightShaper, der blev brugt af snom på CeBIT). SmartShare-produkterne gør det muligt for de ansatte i en virksomhed eller beboerne i en opgang at benytte en almindelig internetforbindelse (uden QOS) til IP-telefoni i høj kvalitet og sikrer samtidig, at hver enkelt bruger altid har tilgængelig båndbredde, også selvom nogle brugere downloader eller uploader meget.

mvh Morten Brørup

 • 0
 • 0
#19 Jan Keller Catalan

Nu svarer jeg konkret på dit spørgsmål: Hvad har SmartShare, som konkurrenterne ikke har?

[...]

SmartShare-produkterne gør det muligt for de ansatte i en virksomhed eller beboerne i en opgang at benytte en almindelig internetforbindelse (uden QOS) til IP-telefoni i høj kvalitet og sikrer samtidig, at hver enkelt bruger altid har tilgængelig båndbredde, også selvom nogle brugere downloader eller uploader meget.

Det er altså ikke voldsomt konkret, dét der.

Hvis I optager patenter for at holde teknologien hemmelig, synes jeg I har misforstået konceptet, men fred være med det - men så sig da dét: "Vi vil ikke sige noget om, hvordan det virker, kun salgsslogans".

Så kan man som læser forholde sig til det i stedet for at læse halve og hele sider om, hvordan det [i]ikke[/i] virker.

 • 0
 • 0
#20 Baldur Norddahl

[quote]Styrken ved SmartShare er at den ved minimal konfiguration kan dele forbindelsen lige i mellem aktive klienter. Klienter der ikke benytter forbindelsen i øjeblikket får ikke tildelt kapacitet. Jeg ved ikke med Windows eller *BSD, men Linux kan ikke gøre det samme. Det er muligt at man kan lave et script der giver ca. samme funktion, men så bliver det hurtigt en dyrere og mere kompleks løsning.[quote] Selvfølgelig kan Linux da det og har kunnet det længe inden SmartShare blev stiftet. De får nok lidt problemer med "prior art" hvis de forsøger hævde patentet overfor en Linux kerne 2.4.

Læs mere her: http://luxik.cdi.cz/~devik/qos/htb/

Med hensyn til downstream er tricket at forsinke eller ligefrem droppe noget af den indgående trafik indtil at tcp af sig selv sætter hastigheden ned.

 • 0
 • 0
#21 Benny Olsen

Det har så været standart for private brugere i efterhånden nogle år, slår du trafic shaping til på en fritz!box fra tyske AVM, så koster det 40 millisekunder men så er der heller ingen fildelingstjænester der kan forstyrre din VoIP.

Programmer til at dele båndbredde til clienter kan der vel ikke forbedres meget på, og det at flytte programmet ind i routeren gør vel ikke at det kan kaldes nyt.

I tider hvor hukommelsen stiger eksplosivt ryger telefonsvarer, e-mail, og printerdrivere automatisk over i routeren, routeren med indbygget ATA har jo allerede en fornuftig CPU for at kunne code/decode diverse samtaler.

Det er nok varm luft og marketing, hvor man vil relancere nogle problemer der allerede er løst hos ihvertfald nogle af de øvrige producenter.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere