Væk med papirbreve: Nu skal partier samle underskrifter med NemID

Fra 2015 skal et parti kunne samle underskrifter ind digitalt med hjælp fra NemID, foreslår regeringen. Dermed bliver det væsentligt nemmere at nå op på de godt 20.000 underskrifter, som er kravet for at stille op til valg.

Det bliver nemmere og billigere for nye eller dumpede partier at (gen)opstille til folketingsvalg. Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) bebuder i en pressemeddelelse et forslag, der indfører digitale vælgererklæringer fra og med 1. januar 2015, som er otte en halv måned før udløbet af den nuværende valgperiode.

Margrethe Vestager sigter mod en løsning, hvor vælgeren kan underskrive vælgererklæringen hjemme ved sin computer og tilmed uden at involvere kommunen.

Det nærmest fjerner en administrativ stopklods og gør det muligt hurtigt at få et nyt parti godkendt ligesom dengang i sorthvid-tv-tiderne med Venstresocialisterne og Centrumdemokraterne, der opnåede at blive opstillingsberettigede under selve valgkampen i henholdsvis 1968 og 1973.

Den nuværende proces er nemlig gjort bevidst besværlig ved en ekstra kontrol, hvor kommunen returnerer vælgererklæringen til underskriveren, som skal skriver under endnu engang. Det koster porto, tid og personale at få godkendt valglovens krævede godt 20.000 underskrifter.

NemID overtager kontrol af underskriverens ægthed

»Det er muligt at digitalisere og forenkle proceduren ved brug af eksisterende teknologi, f.eks. NemID. På den måde bliver vælgererklæringen underskrevet og vælgerens stemmeret kontrolleret automatisk uden at komme omkring kommunen,« oplyser Margrethe Vestager.

Anvendelse af digital signatur og godkendelse fjernet fra kommunerne var netop det, som partistifter Christian H. Hansen krævede i august 2011 ved valgkampens indledning.

Her klagede han over, at partiet Fokus havde samlet de nødvendige vælgererklæringer, men de fleste var strandet i den bekostelige, dobbelttjekkende proces mellem kommune og underskriver. Der var angiveligt indsamlet 4.600 flere vælgererklæringer end de krævede 19.769 underskrifter, men kun 6.000 var blevet godkendt ved valgudskrivelsen.

Kommuner får lov at være sendrægtige

Et år før foreholdt han daværende indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V), at Fokus oplevede flere måneders forsinkelser og forsvundne erklæringer.

»Indenrigs- og Sundhedsministeriet forudsætter, at sagsbehandlingen som udgangspunkt kan klares inden for nogle få dage. Dog må kommunerne også have en vis frihed til selvstændigt at tilrettelægge deres arbejdsrutiner hensigtsmæssigt,« svarede Bertel Haarder i et §20-spørgsmål for tre år siden.

Papirerklæring virker som bevidst chikane i en nettid

'Det er vigtigt, at alle har mulighed for at deltage i demokratiet ved at stille op til folketingsvalg uanset for eksempel økonomiske forudsætninger,' erklærer Margrethe Vestager i pressemeddelelsen.

'I dag møder partierne ikke kun vælgerne på gaden, men også via partiernes hjemmesider og de sociale medier. Derfor virker det underligt at kræve af vælgerne, at de skal ned til postkassen med et brev, hvis de vil bakke op om, at et parti kan stille op til folketingsvalg,' skriver hun.

Det er åbenbart ikke en selvfølge at digitalisere denne del af det offentlige bureaukrati, når Margrethe Vestager udtrykker forhåbning om enighed blandt de valgte partier: 'Jeg håber, de andre partier er med på at digitalisere vælgererklæringerne.'

Der vil stadig være en ikke-digital procedure for vælgere, der ikke anvender det digitale system, forsikrer Margrethe Vestager.

Hendes udmelding sker på baggrund af en undersøgelse, som blev sat i værk i vinteren 2012. Undersøgelsen skulle bl.a. belyse, om en digitalisering af vælgererklæringer står mål med de administrative og økonomiske konsekvenser og om sikring af personens identitet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jørgen Elgaard Larsen

Lige præcis stillerlister er ikke særligt følsomme. I forvejen er de hverken hemmelige eller voldsomt sikre. Og det er ikke katastrofalt, hvis et enkelt parti får tiltusket sig en uberettiget opstilling - man kan jo bare lade være med at stemme på dem når valget kommer.

Selvfølgelig skal man sikre sig imod, at valgsystemet bliver DoS'et ved at der stiller tusindvis af (mere) useriøse partier op.

Til gengæld er det kritisk, hvis bare et enkelt et nyt parti ikke kan stille op udelukkende på grund af bureaukrati. Og det nuværende system minder betænkeligt meget om at alle stillere skal henvende sig i kælderen under rådhuset i det nedlagte toilet bag skiltet med "Pas på leoparden"...

 • 16
 • 0
#4 Jesper Lund

Lige præcis stillerlister er ikke særligt følsomme. I forvejen er de hverken hemmelige eller voldsomt sikre.

Det vil specielt være godt nyt, hvis der bliver lavet en løsning hvor partiet kan dokumentere at 20000 borgere har skrevet under digitalt som stiller for partiet, men hverken staten (herunder PET) eller DanID kan se hvilke borgere der har skrevet under. Det ville være en digital løsning, som giver mere privatliv end den nuværende papirløsning.

Men lad os nu se...

 • 4
 • 0
#6 Hans Schou

Men lad os nu se...

Nu ikke så pessimistisk!

Det kunne sagtens komme til at fungere ganske fortrinligt. Specielt hvis man kunne få lov til at skifte parti man vil støtte undervejs, eller man bare vil trække sin støtte tilbage. Og så behøver ikke det fjollede med at ens støtte til et parti kun gælder 18 måneder osv.

Jeg håber dog ikke at man skal bruge den digitale signatur, hvor den private nøgle er opbevaret hos DanID. Underskriften kunne blot foretages ved at man logger ind med NemID via et ECMA-baseret interface og bruger en engangsnøgle til at skrive under.

Jeg vil meget gerne skrive under med en rigtig signatur, men indtil staten accepterer noget der er eller ligner OpenPGP, er jeg ikke med i det.

Og timingen ser god ud. Pr 2013-06-30 får vi ECMA-baseret NemID og et halvt år senere stillererklæringer via nettet.

 • 0
 • 0
#7 Víðir Valberg Guðmundsson

Skide godt! Man kunne tilmed udvide det og lave noget lignende til det de har i USA, nemlig "We the People"(0). Det skal selvfølgelig udvikles open-source. Man kunne evt. drage nytte fra Smári McCarthys "wasa2il"(1) som bliver brugt af det islandske piratparti til at beslutte politik(2).

Mere demokratisoftware!

(0): https://petitions.whitehouse.gov/ (1): https://github.com/smari/wasa2il (2): http://www.information.dk/458698

-- víðir

 • 0
 • 0
#9 Søren Mors
 • 1
 • 0
#10 Gert Madsen

Danmark har en forholdsvis lav spærregrænse i forhold til andre lande.

Hvis det bliver lettere at opstille et parti, og der samtidigt bliver snakket om "seriøse" og ikke-"seriøse" partier, så kunne man godt frygte at man i stedet vil hæve spærregrænsen.

Så vil det faktisk ikke være så godt for demokratiet.

Men isoleret set lyder digital opstilling som en god ide.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere