Vaccinesystem får hård kritik af foreninger: »En meget, meget primitiv udgave«

17. februar 2021 kl. 10:1110
Vaccinesystem får hård kritik af foreninger: »En meget, meget primitiv udgave«
Illustration: REDPIXEL.PL, BigStock.
Det danske booking-system til vacciner er for svært for mange ældre borgere at bruge, og derfor møder systemet nu hård kritik fra flere foreninger.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ældre borgere har store udfordringer med at bruge myndighedernes vaccine-bookingsystem, der nu møder hård kritik fra Ældre Sagen og flere lægeforeninger.

Det skriver DR.

På vacciner.dk skal man først logge ind med NemID og derefter løbende tjekke og springe til, når der kommer en ledig tid. Det er helt nyt for mange over 85 år, og når man tilmed kan klikke ind på dage med ingen ledige vaccinetider, så kan de ældre komme til at klikke sig igennem en hel måned uden at have held med at booke en tid. Det dræner dem:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De ældre bliver frustrerede, trætte og opgivende, fordi det ikke er muligt at få en tid. Man er jo blevet opfordret til som god samfundsborger at sørge for at blive vaccineret for sin egen skyld og for samfundets skyld. Og så kan man ikke komme til,« siger Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen, til DR og uddyber, at det kan give en risiko for stress.

Ifølge Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen, er bookingsystemet »en meget, meget primitiv udgave«, og hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO) opfordrer man til, at ældre over 75 år bør vaccineres hos egen læge, efter at de er blevet ringet op og har fået en tid.

Magnus Heunicke, ældre- og sundhedsminister, har ikke ønsket at stille op til interview hos DR.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
17. februar 2021 kl. 22:53

At man ikke har tænkt over det i tide. Man måtte vel allerede i oktober sidste år vide, at man skulle planlægge en vaccinering. Nå, men Danmark er ikke det eneste sted i verden hvor man skal vaccinere ; I Seattle, Washington har man om muligt en endnu mere blandet landhandel, men da der ikke kræves "sundhedsfagligt personale", så kan man vel bruge IT-folk eller ingeniører. . . og det har man så gjort, uden om det officielle system, og så lavet en WEB-applikation som assisterer :: https://www.seattletimes.com/seattle-news/health/how-some-frustrated-covid-19-vaccine-hunters-are-trying-to-fix-a-broken-system/?utm_source=marketingcloud&utm_medium=email&utm_campaign=TSA_021721160745+New+COVID+vaccine+website+for+Washington+state_2_17_2021&utm_term=Active%20subscriber. Det kunne være at vi skulle gøre det samme her hjemme. Og så er det ikke smart at SSI skal "udvælge folk", men det er kommuner/regioner der er ansvarlige for vaccinationen. Der skal kun være en ansvarlig for en opgave. Der findes massevis af 'bestillings-systemer' til teatre, biografer, restauranter m.v. der virker, der må da være et sådant system der kan tilpasses til opgaven. Vi kan vi ikke være andet bekendt overfor den gruppe af borgere der har opbygget vores nuværende samfund.

9
17. februar 2021 kl. 16:04

Det lugter af service - så det skal vi vist næppe forvente, før det ikke er aktuelt længere.

8
17. februar 2021 kl. 13:46

Eller så simplelt som "se ledige tider i denne uge", "i næste uge", ... Eller "se første uge med ledige tider"...

7
17. februar 2021 kl. 13:27

Sådan lige som når man booker en tid hos frisøren? Naaah!

Det er for dovent, hjulet skal altid genfortolkes og det skal være hårdt at anvende systemet/misfosteret så man kan holde efterspørgslen nede :)

  • Man kunne jo også lade lægehuset foreslå tider til "de gamle", de fleste 85-årige har nok ikke en pakket kalender og et avanceret Time Manager(tm) certifikat til at håndtere de mange krav.
6
17. februar 2021 kl. 11:51

Vi har bygget et bookingsystem til vacciner og også et system til vaccinations-konsultationer hos https://practio.dk/. Set i lyset af hvor mange kræfter og hvor lang tid det har taget os at bygge et godt bookingsystem (jeg tøver ikke med at påstå at vores udviklingsteam er verdensklasse), var jeg faktisk ret imponeret over hvor hurtigt det offentlige kunne stable et system på benene. Det er et meget komplekst problem. På overfladen virker det nemt, men når man dykker ned i alle detaljerne eksploderer kompleksiteten.

Dermed ikke sagt at systemleverandøren ikke skal gøre mere for at forbedre det system der er nu. Lad os håbe at de kan levere på en bedre oplevelse hurtigt.

5
17. februar 2021 kl. 11:48

Er det monstro luddoven uduelighed ?

Absolut! Der er tale om en lotteri funktion, hvor man skal gætte en ledig tid. Til gengæld må man prøve, så mange gange, man orker, eller til man endelig får valgt en tid, som måske er ledig, hvis der ikke var en anden, der gættede denne tid, et microsekund før dig, for så bliver dit gæt annuleret, og du må starte forfra. Der er intet, der viser hvilke tider, der allerede er optaget, eller hvilke, der måske var ledige, da du loggede på. Håbløs slendrian!

4
17. februar 2021 kl. 11:40

Tænk engang, hvis der fandtes en algoritme, som kunne præsentere den besøgende for et kø-system, så man var garanteret fem dato-forslag, eller en besked om, at der i det ønskede interval, ikke er ledige slots lige pt.

3
17. februar 2021 kl. 11:13

Desværre endnu et eksempel på at borgerne er til for systemet, ikke omvendt, som det burde være.

2
17. februar 2021 kl. 11:03

Er det monstro luddoven uduelighed ?

1
17. februar 2021 kl. 11:01

“Ingen arme, ingen kager”

Hvis du ikke kan finde ud af systemet, er det bare ærgerligt for dig - vi er sådan set ligeglade.

En mental råhed, som nogen burde skamme sig over, men da vi åbenbart befinder os i empatifrit område er ordet “skamme” ukendt.