Vaccine-salg splitter ERP-system op efter 22 år: »Som at dele lunkent vand op i koldt og varmt«

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Salget af Danmarks vaccineproduktion har udløst et kompliceret arbejde med at skille it-systemer fra hinanden.

Vaccineafdelingen i Statens Serum institut har haft det samme ERP-system i 22 år. Og i al den tid har ingen taget højde for, at den danske stat kunne vælge at sælge en integreret del af vaccine-sektoren fra.

Men det er netop hvad regeringen besluttede i 2014. Og den beslutning har sat gang i en dybt kompliceret proces med at opdele vaccineafdelingen, der har produceret, distribueret og forsket i vacciner siden 1902.

»Det er som at dele lunkent vand op i koldt og varmt,« siger Flemming Christiansen, der er vicedirektør i Sundhedsdatastyrelsen, som er it-overhovedet i Statens Serum Institut.

Læs også: Benhård landsholdsstrategi hos styrelse: Efter to år ryger it-leverandører ud

I oktober overgik den 100 mand store diagnose-virksomhed Diagnostica til den svenske kapitalfond Adelis Equity Partners. Og i januar blev instituttets 500 mand store vaccinefabrik officielt overdraget til det malaysiske pharmaselskab, AJ Biologics.

»De her virksomheder køber i realiteten nogle rettigheder, nogle patenter, nogle fremstiller-tilladelser, og nogle dybt fortrolige forretningensdata,« forklarer Flemming Christiansen og fortsætter:

»Og det må ikke ske, at en virksomhed får noget, den anden virksomhed skulle have haft, fordi det lå i et dokument fra 1998 på et fildrev et sted.«

Overraskende komplekst

Eksemplet er tænkt, understreger Flemming Christiansen, men ikke desto mindre retvisende for den udfordring, som dataopsplitningen giver.

Hos Devoteam, der har ledt arbejdet, kalder man opgaven usædvanlig. Og hvis man har prøvet at være igennem virksomhedssammenlægning, og mener, at det kan være en hård it-nød at knække, så skulle man prøve det modsatte, siger Lars Anker, der er produktchef i Devoteam.

»Da man byggede systemet havde man jo på ingen måde i tankene, at de skulle skilles ad,« indleder Lars Anker, der kalder projektet for usædvanligt.

»Når vi har arbejdet med at adskille virksomheder, har det typisk været separate grene af virksomheden. Vi har ikke tidligere været inde og lave et projekt som det her.«

Læs også: Et succesfuldt offentligt it-projekt: Udvikler-engagement har været afgørende

Sundhedsdatastyrelsen havde i første om gang da også undervurderet kompleksiteten af projektet, fortæller produktchefen.

»De troede, vi kunne gøre det på nogle få måneder, men da vi fik analyseret det hele igennem kunne vi se, at det ville kræve dels et halvt år til udbud og et halvt år til implementering.«

Nærmere bestemt har 45 konsulenter fra Devoteam – sammen med andre it-konsulenter og forskellige leverandører - været involveret i projektet i 22 måneder. Og trukket data fra 35 separate systemer.

Dertil kommer, at de nu selvstændige dele af instituttet - Diagnostica og vaccineproduktionen - er blevet udstyret med et helt nyt systemlandskab leveret af henholdsvis IBM og NNIT.

»Det kan lyde simpelt. Men i realiteten har vi skulle anskaffe et fuldt it-miljø fra infrastruktur til desktop og hele applikationsporteføljen,« understreger Flemming Christiansen.

Fra datafelt til datafelt

Instituttets data - både det solgte og ikke solgte - blev opbevaret dels i et SAP-system, i et ESDH-system, i vedhæftede filer i et mail-system og på diverse filservere.

Foruden at finde frem til, hvilken data der hører til hvilken del af virksomheden, måtte Sundhedsdatastyrelsen ind i enkelte datafelter for at frasortere fortrolig information, som under ingen omstændigheder, må forlade instituttet, fortæller Lars Anker.

En indkøbsordre på en råvare, der er blevet brugt til diagnostik, indeholder for eksempel både information om leverandør, pris, og hvilken produktion, den er blevet brugt i. Men nogle af de data – som fx en indkøbspris – kan være fortrolig information, der ikke er blevet solgt.

Og den data skal således sorteres fra, mens resten af indkøbsordren sendes til den respektive virksomhed, forklarer Lars Anker.

Læs også: Virksomheder om offentlige it-selvbetjeningssystemer: Der er lim i dem

»Vi definerede, hvad der skulle med og ikke skulle med. Og så definerede vi en lang række scripts, som for eksempel kan pille en indkøbsordre ud, se på hvilken virksomhed den hører til, og så plukke det data, der er relevant.«

Mens de mange scripts, der krævede 10 maskindage at afvikle, adskilte SAP-dataen, kunne ESDH-dataen deles op efter de klassificeringer, som systemet allerede havde.

Mere kaotisk stod det imidlertid til med mail-systemet, hvor medarbejdere i årevis har delt og sendt filer med information, der nu kan være solgt.

Her entrerede styrelsen med et IBM-værktøj, der kan skanne filer for bestemte nøgleord. Alle maildata blev smidt over på et fildrev og skannet, så fortrolig information ikke blev sendt videre til den forkerte virksomhed, siger Lars Anker.

Sporbarhed i 25 år

Kravet til præcise dataudskæringer er kun blevet forstærket af den regulering, som pharmavirksomheder er underlagt. Hvert præparat skal kunne spores i 25 år, så hvis der opstår fejl, kan man undersøge præcis hvilket udstyr, hvilke leverandører og hvilken batch der giver problemer.

»Og den sporbarhed skal være intakt, også efter vi har splittet dataen op,« understreger Flemming Christiansen.

Prisen på at udruste de solgte virksomheder med ny it er ikke blevet offentliggjort. Et eventuelt overskud fra salget af Diagnostica skal bruges til at dække underskuddet i Statens Serum Institut, har sundhedsminister Karen Elleman oplyst til Folketinget.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Henrik Sørensen

Nærmere bestemt har 45 konsulenter fra Devoteam – sammen med andre it-konsulenter og forskellige leverandører - været involveret i projektet i 22 måneder.

Gad vide, om den opgave Devoteam har udført har været i udbud? ... har ikke lige fantasien, til at se den høre ind under den almindelige SKI aftale om konsulentbistand...

Enlighten me please

  • 3
  • 0
#4 Frithiof Andreas Jensen

"Gevinsten" ved salget er snarere på -500 MDKK, så, mon ikke at den del af kontrakten også fölger "Giv skatteydernes penge väk til Hele Verden og pib over at der aldrig er råd til noget ud over partistötte og ministerpensioner"-princippet?

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere