V2-bloggers fatale jubelspark

Min dummeste it-oplevelse: Som ung skulle Version2-blogger Peter Toft prale med sin nye Apple-computer over for veninden Tina i klassen, men det endte hurtigt i fiasko. Her fortæller han om sin dummeste it-oplevelse.

Året er 1986. Peter Toft, der også er kendt for at blogge på Version2.dk, går i 1.G på Frederiksværk Gymnasium. Sommeren nærmer sig, og der er lige nogle vigtige opgaver, der skal afleveres på skolen.

Men det er et mindre problem for Peter Toft, for hans forældre har netop investeret små 30.000 kroner i en Apple //c computer, der både kan lave tekstbehandling, udføre komplicerede beregninger i regneark og såmænd også håndtere oprettelse af databaser.

Sikkerheden var også i orden. Maskinen var udstyret med 5,25? disketter, så dokumenter og regneark trygt kunne gemmes.

Og så var der lige fysikopgaven, som den håbefulde Peter Toft galant lovede at lave sammen med Tina.

»Jeg havde jo fortalt, hvor nemt det ville blive, når vi brugte vores nye Apple, så det var ikke noget problem,« fortæller Peter Toft til Version2.dk.

Og de to unge mennesker går i gang med rapporten, der kræver både beregninger og konstruktion af grafer. De knokler med materialet, men det går fint, for computeren er jo til en stor hjælp.

»Vi havde vel arbejdet koncentreret i mellem tre og fire timer og var netop blevet færdige med rapporten. Jeg følte, at det var helt fantastisk at arbejde med computer på den måde, og jeg synes, det var så sejt, at vi havde lavet hele fysikrapporten elektronisk - som de eneste i klassen ? at jeg i glædesudbrud over at være færdige kom til at sparke til stikkontakten?«

På trods af state-of-the-art teknologi var det ikke faldet de to unge mennesker ind at gemme data undervejs, så alt var væk.

»Det var der, jeg for alvor lærte, at man skal gemme hyppigt - hvilket vi ikke havde gjort - end ikke én eneste gang. Alt var væk. Tina gik hjem - usandsynlig kort tid efter dette - og var meget sur. Jeg skrev rapporten forfra alene - og gemte mange gange undervejs,« fortæller Peter Toft.

Bruddet var dog ikke større, end at Peter og Tina godt kunne snakke sammen igen og også ind i mellem også grine lidt af hele historien.

Peter Toft blev også glad for Apple-maskinen alligevel og kunne senere bruge den til mange andre ting. I 2005 donerede han maskinen til Det Danske Datamuseum, hvor man kan se den i dag.

Din it-oplevelse: Har du en it-oplevelse, der har sat sig dybe spor i din hukommelse, og som stadig kan plage dig, så skriv til redaktion@version2.dk og del dit mareridt med resten af Version2s læsere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Stig Johansen

.. for bare RAM ? Den 'kværn', jeg rodede med i '84-86 havde kun 8 MB RAM, og brugte en z80 - eller z81 som preboot loader af microcode ind i main CPU for at starte den endelige boot chain.

Men 1GB, det havde jeg godt nok ikke hørt om dengang ;-)

 • 0
 • 0
#5 Stig Johansen

Nu var det ikke min egen personlige 'kværn', det var sådan en her SPU: http://www.hawaii.edu/infobits/s2000/images/hp3000s64b.jpg Dog var 'vores' udvidet i forhold til den. Ved siden af var der nogle diske på størrelse med vaskemaskiner, og båndstationer som køleskabe osv. SVJH kostede det i omegnen af et par mille.

Meeen 200 brugere på 8MB, det var lidt af en udfordring.

 • 0
 • 0
#6 Peter Toft

Korrektion - en Apple //c havde 128 kB RAM (vildt), som jeg udbyggede med en 1MB klods - hvilket var HELT VILDT!!!! 1GB har naturligvis utænkeligt den gang - come on, hvordan fanø skulle man da kunne bruge 1GB RAM. 1MB var vildt!!!!

 • 0
 • 0
#9 Stig Johansen

Man bliver jo helt nostalgisk.

Jeg kan godt se Peters Apple er lidt mere raffy, selv havde jeg ( og har stadig ) sådan en her: http://w-o-p-r.dk/images/early.stage.png

Den har dog en ordentlig satan af en HD på hele 5 MB, og enkelt floppy drev.

Den der med strømmen kan jeg i øvrigt godt nikke genkendende til. På det tidspunkt havde jeg en bærbar Toshiba, og havde siddet og kodet flere timer på noget renteberegning hos en kunde. IT chefen kom og snakkede, og lænte sig op ad stikkontakten på væggen - puf! væk var skidtet.

Eeelsker vi ikke bare at lave tingene 2 gange?

ctrl+s blev min ven siden da.

 • 0
 • 0
#10 Peter Larsen

Ja den med at klippe et hak på den anden side af floppy-disken og vende den for side to var god etik. Jeg har faktisk en såkaldt disk-dobler i en skuffe på mit kontor. En lille blå klippe-maskine så hakket sad korrekt. Når man spørger de unge om de kan gætte hvad det er, går de i sort og opgiver kort efter..... Min blev anvendt til C64 diskettedrevet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere