V og K: Nej til person-logning på offentlige netværk

7 kommentarer.  Hop til debatten
Både Venstres og Konservatives retsordførere sætter nu spørgsmålstegn ved, om al internet-trafik på åbne netværk skal logges i fremtiden.
24. juni 2011 kl. 10:10
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Af hensyn til PET er der blevet indført en såkaldt logningsbekendtgørelse, der pålægger private udbydere af internet, blandt andet teleselskaberne, at gemme alle oplysninger om internet- og mibiltrafik i et år. Så kan PET nemlig gå tilbage i registeret og efterforske terrorplaner.

Men bekendtgørelsen omfatter ikke offentligt tilgængelige netværk, og derfor foreslå en arbejdsgruppe i Justitsministeriet nu at udvide reglerne. Forslaget går på, at alle netværk; private, offentlige, store og små, skal have login.

Men både Venstre og Konservative stiller sig skeptiske overfor forslaget:

»Den internationale terrorisme betinger, som jeg ser det, ikke, at vi øger myndighedernes kontrol og begrænser borgernes muligheder. Risikoen for terror er lille, og vi skal ikke nære frygten, for så går vi terroristernes ærinde,« siger Venstres retsordfører Kim Andersen til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at man alligevel ikke kan forhindre terror, og at prisen for 24-timers overvågning er for stor en pris at betale.

I Forbrugerrådet er man også skeptisk overfor mere overvågning, og afdelingschef Vagn Jelsøe udtaler til Politiken:

»Hvad bliver det næste, sådan sat på spidsen? At det er betænkeligt, at to mennesker står på en plads og taler sammen, for det kan jo være noget farligt, de taler om, så det må optages på bånd.«

På IT-Universitetet forklarer lektor i teoretisk datalogi Thore Husfeldt, at danskerne ikke har noget mod at lade sig registrere, fordi de har tillid til staten - i modsætning til for eksempel tyskerne, der er meget imod registrering. Men den blinde tillid kan være problematisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Borgerne har ringe mulighed for at kontrollere staten, fordi der ikke er gennemsigtighed i registreringen,« udtaler han.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
24. juni 2011 kl. 12:21

Så vidt jeg ved har Århus Kommune allerede indført noget der ligner det foreslående login system på deres kommunale biblioteker. Jeg bor ikke i Århus, så jeg har ikke selv set det. Min information stammer fra IT-Pol's diskussionsliste.

Biblioteker er ikke omfattet af logningsbekendtgørelsen som internetudbydere, men deres trafik bliver selvfølgelig logget hos bibliotekerne internetudbyder. Logningen hos internetudbyderen er dog værdiløs da den blot kan henføres til en person som har brugt bibliotekernes computere.

Efter hvad jeg har forstået skal man på de kommunale biblioteker i Århus logge på med lånerkort el.lign. for at bruge de offentligt tilgængelige computere, og trafikken bliver dermed logget på personniveau.

7
6. september 2011 kl. 11:11

Interessant information! Jeg bor i Århus og var ikke klar over det var tilfældet, men det er noget jeg straks vil gå igang med at undersøge nærmere. Det er bare ikke acceptabelt at vi indføre den slags krænkende tiltag!

4
24. juni 2011 kl. 11:25

"Forslaget går på, at alle netværk; private, offentlige, store og små, skal have login." Det er for jeres eget bedste!

3
24. juni 2011 kl. 11:23

Logningen er da tæt på ubrugelig til noget som helst, at man ved info om enten hver 500'e pakke eller hver ny session med følgende info: start/slut tidspunkt, port numrene, samt source/dest ip adresserne.

Siger jo ikke en noget som helst brugbart, at de kan se person XYZ bruger port 80 kl det og det, til og fra de og de ip adresser betyder jo på ingen måde at vedkommende har siddet og surfet, det kunne ligeså vel være et andet program der kørte på de porte.

Og taget i betraftning at største delen af trafikken på internettet er P2P trafik får de jo en hulens masse data over intet som helst brugbart, hvis de skulle side og søge det igennem.

2
24. juni 2011 kl. 10:55

Han mener, at man alligevel ikke kan forhindre terror, og at prisen for 24-timers overvågning er for stor en pris at betale.

Ja, jeg synes også at 24 timer virker i overkanten, da det må formodes at terroristerne også sover.

1
24. juni 2011 kl. 10:47

Gudske tak og lov for at der stadig er lidt fornuft tilbage i dansk politik. Hvis dette forslag var blevet vedtaget havde jeg gerne meldt mig til at storme Christiansborg i protest - Terrorpakkens logningsbestemmelse er slem nok.