V og K: Nej til person-logning på offentlige netværk
Af hensyn til PET er der blevet indført en såkaldt logningsbekendtgørelse, der pålægger private udbydere af internet, blandt andet teleselskaberne, at gemme alle oplysninger om internet- og mibiltrafik i et år. Så kan PET nemlig gå tilbage i registeret og efterforske terrorplaner.
Men bekendtgørelsen omfatter ikke offentligt tilgængelige netværk, og derfor foreslå en arbejdsgruppe i Justitsministeriet nu at udvide reglerne. Forslaget går på, at alle netværk; private, offentlige, store og små, skal have login.
Men både Venstre og Konservative stiller sig skeptiske overfor forslaget:
»Den internationale terrorisme betinger, som jeg ser det, ikke, at vi øger myndighedernes kontrol og begrænser borgernes muligheder. Risikoen for terror er lille, og vi skal ikke nære frygten, for så går vi terroristernes ærinde,« siger Venstres retsordfører Kim Andersen til Politiken.
Han mener, at man alligevel ikke kan forhindre terror, og at prisen for 24-timers overvågning er for stor en pris at betale.
I Forbrugerrådet er man også skeptisk overfor mere overvågning, og afdelingschef Vagn Jelsøe udtaler til Politiken:
»Hvad bliver det næste, sådan sat på spidsen? At det er betænkeligt, at to mennesker står på en plads og taler sammen, for det kan jo være noget farligt, de taler om, så det må optages på bånd.«
På IT-Universitetet forklarer lektor i teoretisk datalogi Thore Husfeldt, at danskerne ikke har noget mod at lade sig registrere, fordi de har tillid til staten - i modsætning til for eksempel tyskerne, der er meget imod registrering. Men den blinde tillid kan være problematisk.
»Borgerne har ringe mulighed for at kontrollere staten, fordi der ikke er gennemsigtighed i registreringen,« udtaler han.
