V og DF vil oprette digitalt rettighedspoliti

Venstre og Dansk Folkeparti har med inspiration fra Rettighedsalliancen stillet et beslutningsforslag, der skal oprette en taskforce til at håndhæve ophavsret på internettet.

Danmark skal have en særlig, specialiseret politistyrke, der slår ned på fildelere og piratkopister.

Det mener Venstre og Dansk Folkeparti, der har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om at oprette en taskforce mod ophavsretskrænkelser og piratkopiering.

Forslaget bygger i store træk på branchesammenslutningen Rettighedhedsalliancen ide om en taskforce til skrappere håndhævelse af ophavsrettigheder på internettet og i særdeleshed en større indsats mod piratkopiering.

De to partier lægger op til, at den foreslåede antipiratkopienhed oprettes inden for politiforligets rammer uden at medføre nye udgifter.

»Rettighedshaverne rammes økonomisk af de ulovlige kopier og fildelinger samt af stigende udgifter til overvågning og retsforfølgelse i selvsamme forbindelse,« skriver Michael Aastrup Jensen (V), Alex Ahrendtsen (DF) og Karsten Lauritzen (V) i forslaget.

»Videre fører krænkelser af ophavsretten til en dårligere forbrugersikkerhed, mindre innovation og tab af beskæftigelse,« anfører de tre forslagsstillere.

Rettighedsalliancen, der udgøres af film-, musik-, tekst-, litteratur- og møbelbrancherne, foreslog sidste år en IPR-taskforce (Intellectual Property Rights) efter svensk model, oplyser de tre politikere.

V og DF afventer tillige konkret udmøntning i lovgivning af initiativer, som er indeholdt i Kulturministeriets udspil Initiativer til at styrke udbuddet af lovligt kreativt indhold på internettet fra juni 2012.

Det ideologiske krav om et frit (gratis) internet kontra kommerciel beskyttelse fik en foreløbig afgørelse i EU i marts, da EU-Kommissionen opgav at tilslutte sig antipiratkopiaftalen ACTA (Anti Counterfeit Trade Agreement) i marts på grund af EU-parlamentets modstand.

Læs også: Officielt: ACTA er ikke blot død - den er også begravet

Striden om ACTA splittede danske partier internt i foråret 2012. Venstre, Socialdemokratiet og SF’s EU-parlamentsmedlemmer sagde nej til ACTA i modsætning til deres partifæller på Christiansborg. (Dj/081113)

Læs også: Intern ACTA-splid: SF-minister skal forsvare omstridt antikopiaftale

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Vestergaard

Rettighedshaverne rammes økonomisk af de ulovlige kopier og fildelinger [...]

Er det rent faktisk blevet dokumenteret, at der er en negativ økonomisk konsekvens af digital piratkopiering? Eller antager man bare, at fordi det gælder for traditionelle fysiske produkter, at det så også gælder for de virtuelle?

Jeg mener ikke at have set, nogen seriøs undersøgelse, der har dokumenteret dette - tvært imod. Det kunne være interessant at høre DFs IT-ordfører omkring dette.

 • 34
 • 1
#2 Jimmy Frydkær Dürr

Dansk politi skal sikre øgede indtægter til underholdningsindustrien og designere?

Skal vi så ikke lige tage ejere af tankstationer og værtshuse, hvor folk smutter fra regningen med i puljen også? Hvad skal vi med dette "ærlighedspoliti"? Tror DF og V at folk bliver mere ærlige ved at blive truet med politiet, som i forvejen er overbebyrdet med arbejde?

Enhver ved jo, at de rigtig dygtige "pirater" er dem, ingen hører om. Dem, der aldrig bliver fundet. Forslaget vidner vist mere om, at DF og V lever i en helt anden tid end resten af samfundet.

 • 25
 • 0
#3 Ebbe Hansen

Den eneste årsag til at pirateri er et problem, er at de konsekvent har sovet i timen og blot har taget et par år mere på den anden side, når nogen har fortalt dem, at deres måde at distribuere musik på ville føre til udbredt pirateri. Det kan ikke være meningen, at folketinget skal redde kastanjerne ud af ilden for dem, så de endnu en gang slipper for at forstå konsekvenserne af egne handlinger.

 • 26
 • 0
#4 Martin Leopold

Hej, Af alle de tiltag man kunne vælge for at hæve politiets digitale kompetencer, så vælger man at fokusere på piratkopiering. Mon ikke man kunne finde større samfundsskadelige problemer at kaste sig over først? Industrispionage, identitetstyveri, cyber-stalking, osv.

Det virker helt ude af proportioner for mig.

Mhv, Martin

 • 27
 • 0
#5 Henrik Pedersen

Jeg er meget interesseret i om man vil gå efter de masse-uploadende masse-kopister, eller om man ikke vil differentiere og samtidigt også jagte den private downloader. Og i sådant fald, hvilke bødestørrelser snakker vi så om?

Det jeg er bekymret for, er om vi får den der "tosse politik" som hende den engelske mor, som fik 65.000 kroner i bøde, for at have hentet et album via torrent.

Der ud over vil jeg også godt se (uafhængige) undersøgelser, af hvor vidt digital kopiering skaber tabte arbejdspladser/tabte indtægter osv.

 • 15
 • 0
#6 Morten Hansen

De har jo ligget i hi siden den massive modvind de mødte, særligt via indsats ydet af piratgruppen. Nu har de så fundet nogle politikere de kunne hjernevaske eller betale sig fra at få til at indføre amerikanske tilstande i danmark. Genialt. For vi har ikke vigtigere ting at bruge penge på end at dække en, ifølge Antipiratgruppen, og jeg quoter:

"lavere forbrugersikkerhed, mindre innovation og tab af beskæftigelse".

I disse dage er dokumentation og sund fornuft jo ikke et krav for at fremføre en påstand som fakta.

Politikere i højrefløjen kan tilsyneladende heller ikke tænke selv, de har brug for "Rettighedsalliancen" til at tænke for dem. Det var hermed det første træk fra højrefløjen der gør at jeg absolut søger politisk mod venstre, den første afgørende forskel jeg har set i mange år med politisk ligegyldighed.

Tak.

 • 15
 • 0
#9 Poul-Henning Kamp Blogger

Den vinkel glemte jeg fuldstændig Hr. Kamp, nu er jeg pludselig en tilhænger af dette rettighedspoliti.

Jeg kan bestemt også godt blive tilhænger af det, forudsat begge sider af sagen tilgodeses.

Det må nødvendigvis følge at rettighedshaverne har en salgsforpligtelse og at de fortaber deres eneret hvis de ikke opfylder den, således at f.eks kopiering af værker der er "udgået fra forlaget" bliver lovligt.

Ligeledes må der naturligvis ikke tages differentieret pris bare fordi folk bor et eller andet bestemt sted, eller har en eller anden tilfældig social attribut: Alle betaler automatisk altid den laveste pris værket tilbydes til.

 • 20
 • 0
#10 Troels Jensen

Pokkers. Da jeg så overskriften troede jeg et øjeblik at politiet skulle til at håndhæve vores basale rettigheder på nettet og tænkte "Hm, hvordan skal de mon kunne beskytte os mod overgreb fra politikerne?"

...men så så jeg resten af artiklen og det viste sig at alting er som det plejer :')

(og lidt sjov prioritering at det er produktionsselskaber og ikke private borgere som politiet skal til at beskytte på nettet)

 • 13
 • 0
#11 Rasmus Rask
 • 7
 • 0
#12 Henrik Pedersen

Ja det er helt grotesk...

F.eks. Spirituskørsel slipper langt billigere end deling af filer på internettet.

Antager vi at jeg har kørt lidt for stærkt, og slingret en smule med et par øl i blodet, så kan jeg godt vinke farvel til mit kort, hvilket betyder at jeg skal af med måske 5000 kroner i bøde og yderligere 15.000 til et nyt kørekort. Sammenlagt ca. 20.000 for at være en seriøs trussel mod mine omgivelser.

Jeg går ind og henter Nik og Jays nye album fra thepiratebay.sx, og straks afregnes jeg for i omegnen af 100.000 kroner.

Det er ikke reelt endnu, men jeg er helt sikker på at rettighedsgaverne gerne så det....

 • 13
 • 0
#13 Flemming Frandsen

DF er jeg ikke så overrasket over, de har jo ingen holdninger der rækker ud over frygten for mindre hjemmehjælp og brune mennesker, men Venstre skuffer mig lidt.

Det er da ikke nogen liberal tanke at hjælpe dårlige forretninger med at overleve.

Den eneste valide liberale holdning til piratspørgsmålet er: "Lad falde hvad ikke kan stå", mao. skal man ikke lade staten vokse, blot for at kæmpe mod naturlovene.

En sådan korrupt ide kan kun være kommet fra flygtninge fra det danske korruptionsparti (liste C) som har bragt deres syge holdninger om støtte til deres venner i erhvervslivet, med sig fra den synkende skude.

Det er absolut ynkeligt at se Venstre agere talerør for anti-liberale holdninger fra dele af erhvervslivet der har mere brug for stram regulering end støtte fra staten.

 • 12
 • 1
#16 Ebbe Hansen

rettighedsalliancen har bare læst i kaffegrumset, og da de ikke længere kan finde ud af at lave penge på kunstnernes udfoldelser, må de jo i stedet kigge efter andre indtægtsmuligheder. Og her følger de blot trenden, både hos rockere og skat er dummebøder uhyre populære.

 • 9
 • 0
#17 Einar Petersen

Tjae

Ser ud til at Venstre DF og rettighedsalliancen alle sammen har sovet i timen og stadig lever i pladebranchens uunderbyggede floskelverden omkring piratkopieringens frygtelige konsekvenser...

Nej de skulle nok tage og vågne op - Her er en række studier som tilbageviser piratkopieringens skadelige konsekvenser.

http://www.forbes.com/sites/erikkain/2011/12/05/swiss-government-study-f...

http://www.lse.ac.uk/media@lse/documents/MPP/LSE-MPP-Policy-Brief-9-Copy...

http://www.digitaltrends.com/music/bittorrent-piracy-increases-sales-of-...

http://www.cbc.ca/news/business/digital-piracy-not-harming-entertainment...

http://www.wired.co.uk/news/archive/2013-03/21/music-piracy-doesnt-hurt-...

http://techcrunch.com/2013/03/21/study-pirates-rejoice-illegal-downloadi...

Jeg er selv rettighedsejer (content producent) og ser ikke et problem i at folk distribuerer mine ting når de er klar til det - Og de betaler det de selv har lyst og sådan er det...

Dette princip er der utallige andre content providers og kunstnere som benytter.

Forskning (se links ovenfor) har også påvist at piratkopieringen faktisk virker som reklamesøjle og at det skaber mersalg.

For Dansk Folkeparti er det nok mest blot en undskylning for at indføre mere kontrol og for Venstre må det være rettighedshaverene de er i seng med - Begge partiers holdning er et udtryk for en fossileret tankegang om centrale distributionshubs (læs plade / distributions / filmselskaber) som vil sidde på pengene og styre markedet (ikke særlig liberalt Venstre), det er jo ikke kunstnerene der royalty mæssigt får noget særlig ud af skivesalg mm. de procentsatser ligger nede i single digit rangen.

Jeg ser et kæmpe problem i at man ønsker at bekæmpe et non issue for mine skattekroner og ser dette som en glidebane til et endnu strengere kontrol apparat der ender med at skulle bestemme alt du må og kan på internettet og ikke mindst følge med i det du gør (lidt i tidsånden ikke sandt ;) )

Dette er nok også i virkeligheden en af de våde drømme som politikkerene går rundt med og den sande baggrund for denne type forslag, for et mere afskyeligt demokratiskabende instrument end vederstyggeligheden internettet har vel aldrig eksisteret.

Jeg skal selv i gang med eksperimenter med bittorrent bundles sammen med en række andre personligheder inden for medieverdenen som har valgt at tage sin skaberkarriere i egne hænder.

Politikkerene bør kigge dybt i hjertet på sig selv, jeg har svært ved at tro at de eller deres forældre aldrig har kopieret et kasettebånd eller optaget et musikprogram fra radioen (dengang det var det man gjorde) og det samme med de yngre blot med andre teknologier.

Personligt betaler jeg glædeligt når en af mine favoritkunstnere udgiver noget og er det på nettet til pay your own price tangerer jeg overbetaling i forhold til hvad jeg ville give for det i butikken fordi jeg ved at pengene går direkte til den udøvende kunstner mm.

Det er forkert at politikkerene vil spilde vores skattekroner på at beskytte mediebranchens dinosaurer som ikke har været villige til at ændre sig i takt med teknologier og som synes det er en forbrydelse at backe sin egen musik op på de forskellige devices man måtte have.

Så - Nej tak til MediePoliti!!! Nej tak til mere kontrol!

 • 10
 • 0
#18 Kristian Sørensen

De såkaldte "rettighedsindehavere" er repræsentanter for en uddøende race, nemlig de pladeselskaber og filmselskaber der stadigt har deres forretningsmodel bygget op om produktion og salg af fysiske medier med film og musik på.

Musikere og filmskabere er i stort tal på vej væk fra den måde at få deres kreative resultater produceret og mangfoldiggjort på.

Flere og flere musikere og filmfolk vælger at bruge det der nymodens Internet til selv at indspille og producere deres værker. Financierring via Indigogo og lignende i stedet for via et gammeldags pladeselskab, indhyring af freelancere til at lave reklamemateriale, sidde bag mikserpulten osv. og selve distributionen klarer et væld af websider.

Det er den vej markedet er på vej hen.

Hvorfor vil V og DF bruger skattekroner på at hjælpe de pladeselskaber og filmselskaber der hænger fast i den gamle fremgangsmåde? Lad dem dog mærke markedskræfterne og se om de kan klare sig på det frie marked uden skatteyderbetalt statsstøtte fra V og DF

 • 6
 • 0
#19 Frithiof Andreas Jensen

Hvorfor? 3-D printing! Man vil garanteret gerne have at alle 3D printere er inficeret med DRM som matcher designs imod en database af IP fra firmaer, farlige ting, ulovlige ting, ting som een eller anden minoritet/ interesseorganisation som ingen har hørt om muligvis ville blive forarget over samt ting som er umoralske. Naturligvis gemmes en kopi hos PET og NSA - til hvis nu noget blev ulovligt senere.

Venstre har ikke været et liberalt parti de sidste 15 år. DF er DF - hvis noget går ud over nogen "fremmede" så er de med uanset om tiltaget rammer flest "danskere".

 • 4
 • 0
#20 Frithiof Andreas Jensen

Hvorfor? 3-D printing! Man vil garanteret gerne have at alle 3D printere er inficeret med DRM som matcher designs imod en database af IP fra firmaer, farlige ting, ulovlige ting, ting som een eller anden minoritet/ interesseorganisation som ingen har hørt om muligvis ville blive forarget over samt ting som er umoralske. Naturligvis gemmes en kopi hos PET og NSA - til hvis nu noget blev ulovligt senere.

Venstre har ikke været et liberalt parti de sidste 15 år. DF er DF - hvis noget går ud over nogen "fremmede" så er de med uanset om tiltaget rammer flest "danskere".

 • 3
 • 0
#21 Tine Andersen

Nu er jeg gået digitalt- med bøger- og der er godt nok rigtig mange bøger, man ikke kan få fat i, udover fysisk. Jeg bruger meget adlibris.co.uk. Der kan man få engelske bøger (nye og brugte) for småmønter. Men med e-Reoleon (maks 40 bøger- en del kan ikke læses/hentes!) og E-bib (max. 3 bøger inklusiv, de der underligt nok skal "bestilles"- why?!)

Udvalget er underligt! Så jeg bruger også en app (Adliko). Her er de gratis dog ældre ting (er ved at genlæse Jules Verne ;-) ) og de russiske (nu må jeg se at få læst Dostojevski mfl). Nu er det nogen tid siden, jeg stødte på venstres forslag, det virker stadig hovedløst- i minr øjne! Giv dog adgang mod småmønter, og slip ejer-fornemmelsen. Pirateri forebygges ved at gøre tinge nemme og billige. Ikke ved at de koster en bondegård, nogen af os køber faktisk det fysiske medie- bagefter. E-bøger kan ikke komme med i bad.

Tilgængelighed!

I stedet for at jagte pirater (det er der allere andre der gør), så jagt cykeltyve. Eller andre, der rent fysisk er kriminelle.

Mvh Tine

 • 4
 • 0
#22 Morten Hansen

Vil I ikke nok være med til at udføre vores alle sammens samfundspligt og spørge ind til hvad de har tænkt sig, ud fra kommentarerne her alene er der optræk til en ny ACTA - har de overhovedet sat sig ind i sagen?

 • 3
 • 0
#24 Per Thorsen

Jeg er enig i de negative kommentarer, (især Einar Petersens glimrende indlæg), der er blevet fremført indtil nu og kan kun tilføje, at så meget destro mere, burde partierne presses til at åbne deres partiregnskaber. Det kunne være ret interessant at få oplyst, hvor meget Rettighedspolitiet har måttet spytte i partikasserne eller foreslagsstillernes egne valgbidragskasser for at få dem til foreslå noget så tåbeligt.

I denne sag er vore EU-politikere mere i sync med befolkningen end de snævertsynede politikere på Christiansborg.

Det er paradoksalt, at de tre foreslagsstillere på vegne af Rettighedspolitiet i lovforslagets bemærkninger anfører:

»Videre fører krænkelser af ophavsretten til en dårligere forbrugersikkerhed, mindre innovation og tab af beskæftigelse,« anfører de tre forslagsstillere.

Er det ikke lige det modsatte, der er tilfældet ved at bevare og håndhæve de forældede forretningsmetoder, som Rettighedspolitiet står for. Uden fildeling ville digitale tjenester som Spotify, Wimp, Rdio m.v. aldrig været opstået.

Jeg har ellers indtryk af, at foreslagsstillerne med jævne mellemrum læser Version2, men de er åbenbart ikke blevet klogere af det.

 • 0
 • 0
#25 Per Thorsen

...og er det ikke korrekt, at det udspil fra Kulturministeriet "Initiativer til at styrke udbuddet af lovligt kreativt indhold på internettet" fra juni 2012 er forfattet af en eller flere personer, der dengang var ansat i Kulturministeriet, men som nu er ansat i Rettighedsalliancen.

I'm smelling something fishy here......

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere