V: Hackerangreb mod danske soldater skal frem i lyset

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Befolkningen har ret til at vide, hvor alvorlige to konkrete hackerangreb mod dansk forsvars-it i Afghanistan har været. Det mener oppositionspartiet Venstre.

Et cyberangreb er lige så meget et angreb på de danske styrker, som en vejsidebombe vil være det.

Det mener Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen, som derfor efterlyser mere åbenhed om to konkrete hackerangreb mod danske styrker i Afghanistan.

Læs også: Hackere fik adgang til tophemmelige oplysninger om danske soldater i Afghanistan

»Jeg forventer faktisk, at forsvarsministeren sørger for åbenhed på det her område, for det er vigtigt,« siger it-ordføreren til Version2.

Version2 har tidligere uden held forsøgt at få både Forsvarets Efterretningstjeneste og forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til at oplyse, om danske styrker har været udsat for hackerangreb under operationer i udlandet, som det er sket for nordmændene.

Læs også: Efter cyberangreb på Norge: Forsvaret tavs om hacking af danske soldater

Læs også: Forsvarsministeren: Nødvendigt at holde hackerangreb hemmelige

Sidste efterår stod det norske forsvar stod frem og fortalte om, hvordan hackere i 2008 havde angrebet det norske forsvars it-systemer i Afghanistan.

Tidligere på ugen kunne DR2 Deadline så dokumentere, at det samme er sket i mindst to konkrete tilfælde for det danske forsvar i Afghanistan. I et af tilfældene - i december 2009 - fik hackere adgang til et lukket netværk, som indeholder særligt følsomme, militære oplysninger.

Ifølge DR2 Deadline bekræfter Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), at der har været en 'it-hændelse' på et lukket netværk i Helmand-provinsen, og at 'systemer og netværk' er blevet påvirket af episoden.

Hverken FE eller forsvarsministeren ønsker dog at kommentere yderligere, hvilke oplysninger hackerne har fået fat på, og i hvilket omfang de kan have bragt danske soldaters liv i fare.

Og det kan der godt være en god grund til, vurderer Michael Aastrup Jensen:

»Det er jo en dobbeltsidet ting. I den konkrete sag kan der være god mening med det, hvis man stadig er i gang med at efterforske det. I det tilfælde har man brug for en stor grad af mørklægning. Det ville også være tilfældet, hvis man efterforskede en terrorsag,« siger Michael Aastrup Jensen til Version2.

»Men åbenheden bør under alle omstændigheder komme på et tidspunkt, og hvis det her bare er et forsøg på at tysse det ned, så har jeg ingen forståelse for det,« tilføjer it-ordføreren.

Nick Hækkerup har i slutningen af maj forklaret Version2, at Danmark både skal kunne angribe for forsvare sig selv i cyberspace. Der er afsat cirka 140 millioner kroner om året frem til 2014 til at understøtte den danske indsats på cyberkrigs-området.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere