Utryg ved Safe Harbor-afløser? Hybrid cloudløsning sikrer dig suverænitet over dine data

28. januar 2016 kl. 12:292
Utryg ved Safe Harbor-afløser? Hybrid cloudløsning sikrer dig suverænitet over dine data
Illustration: Microsoft.
I en tid, hvor der er stor usikkerhed om, hvorvidt man må lægge følsomme persondata i skyen, lancerer Microsoft nu en to-strenget cloudløsning, så du kan bevare data lokalt, også i en cloudløsning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft kommer nu med den første offentlige testudgave af selskabets nye tilbud, Azure Stack, som er en softwareplatform der i vid udstrækning tilbyder de samme tjenester og grænsesnit som selskabets cloudløsning, Microsoft Azure, men som er tænkt til at køre på kundens egne servere.

Det offentliggjorde Microsoft i går.

Tre USP ved hybrid cloud

  • Applikationsudviklere kan maksimere deres produktivitet, fordi de kan nøjes med at kode én gang og implementere både til offentlige cloud og privat cloud. Når API'er er identiske kan man udvikle applikationer, baseret på open source eller .NET teknologi, der både kan køre på den lokale sky eller i den offentlige sky.

  • It-fagfolk kan med et slag transformere deres egne datacenter.ressourcer til IaaS / PaaS-tjenester og samtidig sikre deres overvågning med de samme ledelses- og automatiseringsværktøjer.

  • Organisationer kan gå ind i cloud computing på deres egne betingelser og samtidig tage højde for både forretningsmæssige såvel som tekniske overvejelser, Det handler f.eks. om sikkerhed for, at opbevaring af personfølsomme data lever op til persondatalovgivningen, at man har suverænitet over data, men også om latency. Hybrid cloud giver frihed til at beslutte, hvor applikationer og workloads skal afvikles, uden at teknologien sætter begræsninger.

Ideen med det nye produkt er at kunne tilbyde kunderne en såkaldt hybrid cloudløsning, som giver mulighed for, at applikationer både kan køre i det lokale serverrum og på Azure-tjenesten uden at skulle skrives om.

Det sker ved blandt andet ved at tilbyde identiske softwaregrænsesnit i både Azure og Azure Stack.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også administration og automatisering bliver i vid udstrækning ens, uanset valget af cloudtype. Administratorene kan anvende de samme værktøjer, og altså uafhængigt af om systemerne kører i et lokalt datacenter eller i Microsoft offentlige sky.

Microsoft hævder at være den eneste leverandør, der tilbyder en sådan 'enhedssky', der altså spænder over hybride løsninger.

»[...] vi ved at mange virksomheder fortsat støder på udfordringer, når de vil flytte deres applikationer fuldstændig over i den offentlige sky. Det handler om suverænitet over data eller regulatoriske udfordringer. Det kan sætte dem i en kompliceret situation at have én fod i den offentlige sky og én fod 'on-premises'. For at håndtere denne kompleksitet, anbefaler Microsoft, at virksomheder tilnærmer sig cloud som en model, ikke som et sted,« skriver Microsofts Mike Neil i gårsdagens udmelding.

Azure Stack vil efter alt at dømme ikke bare gøre det mulig at etablere en hybrid netsky, hvor Microsofts Azure-tjeneste udgør den offentlige del. Det åbner også for, at konkurrenter kan tilbyde den offentlig del, som i stor grad er identisk med Microsofts egen Azure.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Mange 'managed service'-leverandører ønsker at blive konkurrenter til Azure og tilbyde tilsvarende tjenester,« siger Neil til VentureBeat.

Den første offentlige testversion af Azure Stack bliver tilgængelig på fredag, men er dog temmelig begrænset. Ifølge TechCrunch vil den for eksempel kun støtte én enkelt server. Men Microsoft lover, at man vil komme en hel serie med lignende Technical Previews, hvor man vil udbyde flere tjenester og indhold.

En færdig version af Azure Stack forventes at blive tilgængelig i fjerde kvartal i år.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
28. januar 2016 kl. 18:34

Det er din egen server, så du installerer selvfølgelig det software du mener skal til for at sikre "boksen".

Hvis man skærer alt PR BS fra, så er det her "bare" en private cloud platform, med samme API'er som Azure Resource Manager (og kun et subset af API'erne) gør brug af. Det er dét der gør det nemmere at lave en hybrid løsning, men selve AzureStack er i sig selv ikke hybrid på den måde at der er en forbindelse til Microsoft Azure OOTB.

Med det sagt så glæder jeg mig til mit nye jern kommer så jeg kan få det nye preview på ;-)

1
28. januar 2016 kl. 13:28

Det lyder spændende og jeg ser det som et skridt i den rigtige retning.

Meningen med opsigelsen af Safe Habour var jo at forhindre at forhindre uautoriseret adgang til data for f.eks. NSA. Så før vi alle jubler vil jeg gerne se hvordan Microsoft har tænkt at forhindre at NSA atter ”får sablen ind”?

Det kunne være rart hvis lokalt installeret tredjepartspordukter på serveren fik uhindret lov til at sikre ”boksen” med kryptering, overvågning af trafik og lignende således at Microsoft blev befriet for den grimme mistanke at de bagom ryggen har lavet en adgang til NSA.

Jeg er sikker på at Microsoft kunne gøre et godt job hermed, men sikkerhed drejer sig ofte om funktionsadskillelse og her betyder det altså noget at det er en af kunden valgt tredjepart som sikre data.