Utrolig detaljerigdom på vej: Open Streetmap viser cykelstier, vindmøller og brønddæksler

9. oktober 2012 kl. 10:448
Vandløb, vindmøller, cykelstier og langt hurtigere opdateringer. Hos den gratis korttjeneste OpenStreetMap siger de, takket være ny, offentlig dataaftale, farvel til mange års licensbøvl. Nu får de fri adgang til matrikelkort, højdemodeller og landkort.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Farvel til mange års licensbøvl, mærkelige klausuler - og goddag til cykelstier, kort over vindmøller, vandløb og nyere helhedskort over Danmark. Sådan beskriver Peter Brodersen fra den gratis korttjeneste OpenStreetMap den nye offentlige databonanza, som mandag blev indgået mellem regeringen og KL.

»Takket være den nye aftale slipper vi for ufattelig meget licensbøvl, når vi skal opdatere vores korttjeneste. Især kommunerne har ufrivilligt været underlagt centrale licenskrav. Og det samme har Kort & Matrikelstyrelsen. De problemer er vi ovre nu,« siger Peter Brodersen til Version2.

Den nye aftale om de såkaldte grunddata dækker over, at blandt andet CVR-numre bliver gratis og offentligt tilgængelige - under hensyn til anonymitet og lignende. Det samme gør Kort & Matrikelstyrelsens detaljerede højdemodeller, vandløbskort og lignende. Allerede fra 2013 får OpenStreetMap fri adgang til matrikelkort, højdemodeller og landkort.

Store opdateringer

Ifølge Peter Brodersen blev hele den fri og gratis datadeling på kortområdet sat langt tilbage, da Stevns Kommune i foråret 2011 blev forbudt at dele kortdata med OpenStreetMap. Nu er situationen så vendt fuldstændig på hovedet, og han nævner en lang række områder, hvor de nye kort kan drage stor fordel af databonanzaen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi kan give vores brugere langt bedre detaljer om vandrestier, cykelstier, placeringen af vindmøller, vandløb og helt ned til brønddæksler. Tidligere rendte vi hele tiden hovedet mod en klausul- eller licensmur. Men den bliver revet ned nu,« fortæller Peter Brodersen til Version2.

Også sådan noget som vejnavne, der er stavet forkert, vil blive forbedret og opdateret hurtigere takket være den nye aftale. Ifølge Peter Brodersen findes der nemlig i dag mere end 1.800 vejnavne i landets kommuner, som er stavet forkert. Det er både til gene for borgere og virksomheder.

Det er især samarbejdet med de danske kommuner, som har hjulpet OpenStreetMap til at nå ganske detaljerede kort over det danske landskab. Men med den nuværende ordning har afgørelserne om at få adgang til data været præget af tilfældigheder.

»Hver eneste gang, vi har henvendt os til en given kommune, vidste vi aldrig, om vi reelt set fik noget ud af det med hensyn til landkort og så videre. Nu bliver de så at sige pålagt at være åbne over for os. Og det tror jeg, at begge parter er ret glade for,« siger Peter Brodersen til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For OpenStreetMap åbner det også for nye muligheder til at holde det offentlige i ørerne, når det drejer sig om at holde diverse cykelstier, motortrafikveje og skovstier opdaterede.

»Aftalen betyder selvfølgelig også, at vi i langt højere grad har mulighed for at følge med over skuldrene. Det kan da kun være i alles interesse, fordi det i sidste ende giver bedre kort, som både private, det offentlige og erhvervslivet kan benytte sig af,« fortæller Peter Brodersen til Version2.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
1. februar 2013 kl. 10:29

Hvorfor viser artiklen et screenshot fra Bing Maps selvom Bing ikke nævnes på noget tidspunkt i artiklen og intet har med sagen at gøre?

8
1. februar 2013 kl. 10:45

Ja, det er lidt spøjst. Jeg har sat et kort fra Open Street Maps ind i stedet.

vh.

Jesper, Version2

3
9. oktober 2012 kl. 23:08

»Vi kan give vores brugere langt bedre detaljer om vandrestier, cykelstier, placeringen af vindmøller, vandløb og helt ned til brønddæksler.

Det er der bare ikke så meget ved når kortene fra Kort- og Matrikelstyrelsen er håbløst forældede sammenlignet med Google Maps. Et eksempel hvor jeg jævnligt færdes: Cykelstien fra enden P. Hiort-Lorenzens Vej videre under Ringgadebroen i Århus (en "ny" genvej til Branbranstien) blev for eksempel åbnet allerede 2. juli 2010, men er stadig ikke med på Kort- og Matrikelstyrelsens kort mere end 2 år efter invidelsen. Det har været med på Goolge Maps længe: https://goo.gl/maps/8WkNZ

4
10. oktober 2012 kl. 09:21

Til gengæld har openstreetmap haft den pågældende cykelsti indtegnet siden august 2010.

2
9. oktober 2012 kl. 13:21

Vedr. de nævnte over 1800 fejlstavet vejnavne i artiklen - så kan der læses mere i Geografisk arvesynd i vejnettet om hvad det betyder. Muligt også at se den komplette list med vejnavnefejlene

1
9. oktober 2012 kl. 12:59

jaa, mere af den slags !

Selvom jeg er helt afhængig af Google Maps (på min Android fortæller den mig endda hvornår jeg skal stå af bussen :-) ser jeg frem til noget god konkurrence fra et projekt med fælles ejerskab og bidrag fra mange.

6
12. oktober 2012 kl. 20:05

Selvom jeg er helt afhængig af Google Maps (på min Android fortæller den mig endda hvornår jeg skal stå af bussen :-) ser jeg frem til noget god konkurrence fra et projekt med fælles ejerskab og bidrag fra mange.

Jeg har sikret mig at Maps holdet hos Google er opmærksomme på at der bliver frigivet stamdata i høj kvalitet. Jeg kunne forestille mig at de finder ud af at drage nytte af det. Men det giver jo dog ikke mulighed for at nå Openstreetmap de steder hvor frivillige har været rigtig grundige.