Utæt filter fik Tyskland til at trække sig fra NSA-samarbejde om kabelaflytning

20. oktober 2014 kl. 15:005
Utæt filter fik Tyskland til at trække sig fra NSA-samarbejde om kabelaflytning
Illustration: The Intercept .
Tyskland samarbejdede om aflytning af internetknudepunkter, men tyskerne trak sig, fordi det ikke var muligt at filtrere tysk internettrafik fra.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tyskland endte med at trække sig fra et samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste om aflytning af det tyske internetknudepunkt i Frankfurt. En type samarbejde, som Danmark muligvis også har deltaget i, skriver Information.

Overvågningen med kodenavnet Eikonal var angiveligt en del af Rampart-A-programmet, hvor USA's allierede udveksler efterretningsinformationer baseret på data, som opsamles ved aflytning af de fiberkabler, som krydser landegrænserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En udfordring for samarbejdet er, at de fleste landes efterretningstjenester ikke har hjemmel til at foretage en systematisk aflytning af deres egne statsborgere. Derfor benyttede den tyske efterretningstjeneste BND sig af et filter, som skulle fjerne de tyske data fra de data, der var international internettrafik, som blot passerede gennem Frankfurt.

Men filtret var ikke perfekt og kunne kun filtrere cirka 95 procent af den tyske trafik fra. Det medførte en mistanke om, at amerikanerne anvendte de tyske informationer til at spionere mod tyske virksomheder. Efter fejlslagne forsøg på at forbedre filtret endte Tyskland med at trække sig fra samarbejdet i 2008.

De danske efterretningstjenester har tilsvarende begrænsninger for aflytning af danske statsborgere, men kritikere påpeger, at den nye lov for efterretningstjenesternes beføjelser åbner for, at indsamlede rådata kan udleveres til USA. Dermed kan der altså være åbnet for, at amerikanerne kan bruge de danskindsamlede data til spionage mod danske virksomheder og borgere.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
21. oktober 2014 kl. 10:29

De "slemme" man gerne vil overvåge har fundet andre løsninger, så man overvåger alle os almindelige borgere til ingen verdens nytte andet end beskæftigelse for de involverede og fortjeneste til instrumentmagerne. Politikerne bliver bildt ind at overvågningen er nødvendig, men de er alt for ukritiske og giver dermed også større mulighed for spionage mod dansk industri, danske myndigheder og dem selv.

4
21. oktober 2014 kl. 10:15

"Vi vil godt være med, så længe vi ikke skal dele data om vores egne statsborger" Sagde tyskland.. og alle andre lande.

Så tyskerne sender ikke data om deres egne borgere, men det skal Danmark, Frankrig og andre lande nok sørge for (altså det trafik, som forlader tyskland)...

3
21. oktober 2014 kl. 09:48

Er problemet ikke at man tror det er iorden at udfører masse overvågning af civile i andre lande..

2
20. oktober 2014 kl. 19:34

Bare lad tyskerne selv finpudse filteret til >95% korrekthed.

Kopier filteret og invertér det.

Send output hjem/til andre.

Lad tyskerne trække sig.

Hvem snører hvem ?.

K

1
20. oktober 2014 kl. 17:26

De danske internetfiltre er naturligvis perfekte. Langt bedre end de tyske. Det er en komplet umulighed at danske data aflyttet af danske efterretningstjenester kan havne i amerikanske hænder.

Move along now, nothing to see here...