Utålmodige politikere: Vil have app til rejsekort »hurtigst muligt«
Kørekort, sygesikringskort og Dankort. Men hvad blev der nogensinde af Rejsekort blandt de mange apps på telefonen fra det offentlige?
Som man tidligere har kunnet læse på Version2, arbejdes der stadig på at finde den rette digitale løsning, så passagererne kan lade det fysiske kort blive i lommen, og ikke behøver tjekke ind og ud, når de betaler med rejsekortet.
Spørgsmålet er, om der er damp nok på kedlerne i udviklingsafdelingen? Politikerne synes i hvert fald at være en smule utålmodige.
I forbindelse med Aftale om udmøntning af investeringsmidler i Bedre og billigere kollektiv trafik for perioden 2022-2035 er regeringen således blevet enige med sine støttepartier om at afsætte midler allerede i 2022 til hurtigere udvikling af den digitale rejsekort-løsning.
Politikerne ønsker sig det, der omtales som en MaaS-app, der tilbyder Mobilitet som en Service, hvormed passagererne ventes at få lettere adgang til rejseplanlægning og billetkøb i den kollektive trafik og mulighed for at sammensætte rejser fra A til B uden at eje en bil.
Og det skal ske »hurtigst muligt«, lyder det i den nye aftale.
Forligspartierne har afsat en ramme på 40 millioner kroner »til en hurtig og trinvis udvikling af en national MaaS-app.«
Afventer markedsdialog
Aftaleparterne er enige om, at udmøntning af rammen sker på baggrund af resultaterne af en markedsdialog, som udføres af Rejsekort & Rejseplan A/S. Hvis den markedsdialog skulle vise sig ikke at bære frugt, i form af en tilfredsstillende og realistisk plan for realisering af projektet, eller hvis det går i hårdknude på grund af økonomi, ønsker partierne at få alternativer på bordet.
Ansvaret for at få udviklet en offentlig MaaS-app ligger hos Rejsekort & Rejseplan A/S, der er ejet af trafikvirksomhederne (Movia, BAT, Fynbus, Sydtrafik, Midttrafik, NT, DSB og Metroselskabet).
De to selskaber, Rejseplanen og rejsekort, er fusioneret, netop med henblik på at få udviklet en fælles tjeneste. I et notat til forhandlingerne skriver Transportministeriet, at en accelereret udvikling af en MaaS-app hurtigere vil gøre den samlede rejse med kollektiv trafik – og nye transportformer som el-løbehjul og delebiler – nemmere og mere fleksibel.
I en ny analyse offentliggjort af Passagerpulsen 1. juni 2021 anbefales det netop, at der laves en samlet app, hvor man kan købe billetter på tværs af alle trafikvirksomhederne, påpeger ministeriet.
Den store hovedpine er bare, hvem der skal betale for den?
Ifølge Transportministeriet er der bruttoudgifter ved projektet på op mod 1,5 milliarder kroner, og en Rejsekort/Rejseplan-app vil tidligst kunne downloades i 2025, mens fløden først for alvor kan skummes efter syv ti ni år.
Men ministeriet holder ikke desto mindre fast i, at den samlede business case er positiv over 15 år, hvis man vælger at udfase det fysiske rejsekort.
Afviser at betale kæmpe regning
KL og Danske Regioner står omvendt fast på at få kompensation, hvilket synes at blive afvist af Transportministeriet med henvisning til den positive business case, som Version'2 søstermedie MobilityTech beskrev i 2019.
»Dermed udestår der en afklaring af økonomien, hvilket udgør en trussel mod realiseringen af en national MaaS-app inden for en nær fremtid,« skriver ministeriet.
Selskabet Rejsekort & Rejseplan A/S er, som Version 2 skriver i disse måneder, i dialog med markedets aktører for at få input til, hvordan den digitale rejsekort-løsning kunne se ud. Ministeriet oplyser, at den proces vil afdække tidsplan og økonomi nærmere. Her indgår også løsninger, der evt. kan bidrage til, at projektet realiseres billigere og hurtigere end hidtil antaget.
Arbejdet afsluttes i august 2021.
En relativt lille investering på 40 millioner kroner er med til, at projektet kommer hurtigere i mål.
»Forventningen er, at der i efteråret tages stilling til, hvorvidt MaaS-app, i regi af Rejsekort & Rejseplan A/S, kan realiseres inden for lovens rammer og i det forventede – og ønskede - tempo, eller om der skal undersøges alternative muligheder for en hurtigere realisering inden for den afsatte økonomiske ramme«.
Direktør for Rejsekort og Rejseplanen Kasper A. Schmidt siger til Version 2, at de løsninger, som bliver en del af fremtidens setup, også skal have fundet anvendelse andre steder.
»Det skal være teknologier, der er prøvet af andre steder. Og med andre steder mener jeg ikke i et laboratorium. Det skal virke et sted i verden i en vis skala. Det her er simpelthen for stort, komplekst og sårbart til at vi kan tage nye og uprøvede teknologier ind«.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.