Usle forhold i Kina: iPhone 6 produceres af ansatte til 12 kroner i timen

Der er måske ikke grund til at være så rævestolt af sin iPhone, som mange er. I hvert fald produceres telefonerne af medarbejdere til en løn på under to dollar i timen.

Apples iPhone 6S bliver ifølge en non-profit arbejdsmiljøorganisation produceret af kinesiske arbejdere under elendige arbejdsforhold.

China Labor Watch i New York opfordrer i en ny rapport til, at de ansattes løn på en Apple-underleverandør, som organisationen har undersøgt, bør hæves. Det skriver Cnet.

Koncernen har en lang tradition for at undersøge Apples leverandører i Kina, og denne gang hævder man altså at have fundet problemer på et iPhone-fabrik i Shanghai.

Fabrikken ejes af produktionsgiganten Pegatron, som ifølge China Labor Watch beskæftiger omkring 100.000 mennesker. Apples egen hjemmeside angiver fabrikken som der, hvor iPhones - herunder iPhone 6 og 6S og iPads samles.

Undercover i Apple produktion

September er den måned, hvor der er mest gang i produktionen. China Labor Watch formånede at få en af organisationens egne folk ind og arbejde undercover på fabrikken i den måned.

Ifølge undercover-researcheren tjener de ansatte omkring 1,85 dollar - svarende til godt 12 kroner - i timen, hvilket fik mange til at arbejde betydeligt over for at tjene nok til at dække deres leveomkostninger.

Ifølge rapporten er en almindelig arbejdsdag sat til ni timer, men i månederne september til december arbejdede de som minimum 20 timer over hver uge, som regel i form af to ekstra timer hver dag og så en 10-timers vagt om lørdagen.

Undersøgelserne på fabrikken har også afsløret, at 58 procent af de ansatte har en arbejdsuge på mere end 60 timer.

Overarbejde er som oftest et krav, i det researchen har talt med en teamleder, som har sagt, at en der alene arbejder otte timer fem dage om ugen "ikke er i overensstemmelse med vores ansættelseskrav."

Apple har afvist at udtale sig om sagen, men fører dog jævnligt tilsyn med sine underleverandører og rapporterer om udvikling i forhold til arbejdsmiljøet.

Tidligere har rapporter om samme arbejdsforhold afsløret, at iPhone-fabriksarbejderne sov på sovesale og arbejdede uden nogen viden om sikkerhedsforhold.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

Men andre producenter har sikkert samme arbejdsformer. Hvis man undersøgte dette. Det at have en meget billig Oneplus, som kan det samme til under halv pris, der er der nok også gået på kompromi med etik, arbejdsmilliø og arbejdsløn.

Men de er så ikke verdens mest værdifulde firma. Noget som man kan blive ved heller ikke at betale skat nogen steder, se kongehusene og diktator rundt i verden. Hitler var jo før ude ind Appel med skatteunddragelse, det blev klaret ved en særlov. Så han holdte sig i det mindste inden for loven her.

Det bedste er at vise sin mening med sin pengepung, så kan man tale med god smag i munden.

 • 4
 • 8
#2 René Nielsen

Men selvom det lyder slemt, så tror jeg ikke det er værre eller bedre end tilsvarende faciliteter i Kina.

Men en 10 timers arbejdsdag eller arbejde om lørdagen er altså ikke unormal – hvis vi kigger udover vore grænser.

Husk at købekraften for de DKK 12,00 udtrykt i mad, bolig og lignende ydelser svarer nogenlunde til købekraften i en dansk overenskomst løn.

Jeg diskuterede det lige kort med en kinesisk kollegaer fra Shanghai og han gloede på mig som om jeg er åndsvag – for problemet er ikke lønnens størrelse men mere den fysiske sikkerhed og fra den provins han kommer fra dør folk jævnligt i arbejdsulykker

 • 14
 • 1
#3 Povl H. Pedersen

Man skal ikke købe noget billigt, og intet elektronisk uanset pris. For så er man med til at hjælpe en fattig kineser med at få brød på bordet.

Jeg fatter ikke kritikken. I Kina har lønnen i flere år været kraftigt stigende, og mange taler om at flytte arbejdspladser ud, da Kineserne får for meget i løn. Kina får en større og større middelklasse. Hvor er problemet ? Hvis lønnen hæves til 25 kr/time, så kan man måske få folk i Rumænien til at gøre det billigere, og kineseren vil få 0 kr i timen, og have det meget bedre eller hvad ?

Folk arbejder fordi de får en gevinst ved det i forhold til ikke at arbejde. Det er ikke fordi de er slaver.

Så hvad er problemet ? At dem på Pegatrons kinesiske fabrikker får mindre end en dansk fabriksarbejder ? At de arbejder lige så meget som mange selvstændige og konsulenter i Danmark ?

12 kr i timen * 60 timer = 720 kr/uge = små 3000 kr/md. Det er mere end hvad man får i mange østeuropæiske lande for fuldtidsarbejde.

Er der en der kan vise mig problemet ?

 • 5
 • 5
#5 Bent Jensen

Det med Hitler var med hensyn til Skatteunddragelse. Hitler fik en særlov hvor "føreren" ikke betaler skat. Han tjene mange penge på en enkelt bogudgivelse. Appel, og de fleste andre firma har også haft særlove, i Irland, Luxembourg, Holland som minimum.

Med hensyn til løn og arbejdsforhold, så er det jo netop slaveligende forhold, hvis man skal arbejde alt sin tid, for bare at overleve, samt at overarbejde er et "krav"

http://www.dr.dk/nyheder/viden/tech/rapport-apple-fabrikker-er-stadig-sl... og http://www.computerworld.dk/art/232785/video-optagelser-afsloerer-saa-va...

 • 1
 • 1
#6 Brian Hansen

Ud fra de videoer jeg har set, ligner Kina arbejde anno. 2015, fabriksarbejde i Danmark for 30år siden. Min mor sad dengang hos Danfoss og skruede ventiler i køleskabskompressorer, fyldte luft i for at trykteste, og så ellers forfra. Det tog vist ca. 10sek pr. Kompressor, 8 til 12 timer om dagen. Det var der ingen der klagede over. Kina er bare på vej opad i udviklingsrangstigen, arbejdet ryger bare til Afrika om 10år.

 • 5
 • 1
#7 Povl H. Pedersen

For 30 år siden havde jeg også industriarbejde på akkordløn i ca. et halvt år. Det var også fysisk hårdt arbejde, men sjældent overarbejde, men til minimumslønnen, og til en skat på nok ikke under 50% inkl. moms og afgifter. Så vel omkring 30 kr i timen, men med væsentligt højere leveomkostninger, til eksempelvis bolig, transport, mad, tøj etc. Akkordarbejde, der skulle man arbejde hurtigt, selvom det ikke var ved samlebånd. Hvis man kom under akkorden, så gav det ballade. Der var en enkelt opgave hvor jeg ikke kunne holde akkorden, så efter lidt bøvl blev den genopmålt (med stopur og det hele), og sat lidt ned, så jeg kunne køre på 103-105% - Og dermed spare 2-3 minutter op i timen til at gå på toilettet.

Industriarbejdet skal laves, og det laves hvor det kan gøres billigst. Og husk, det er ikke Apple der driver fabrikkerne, i dette tilfælde er det Pegatron der samler enheder for mange forskellige virksomheder. Apple udgør kun 27% af deres omsætning. De andre store kunder er Asus, Lenovo, Dell og Sony.

Man kan næsten ikke købe enheder uden mindst en kinesisk del. Så vi må leve med det. Og som sagt, så er de store ved at flytte produktion ud af Kina, da kineserne får for meget i løn.

Ligesom høje danske lønningerne har flyttet 200 slagterjobs til billige østeuropæere i Tyskland, der arbejder billigere end tyskerne - Men tyskerne vil hellere have arbejdspladserne med østeuropæere end slet ikke, for de ved at der er mindst lige så mange tyskere der får arbejde i administrationen, som maskinarbejdere, reparation, veterinærkontrol og underleverandører i det hele taget.

 • 2
 • 0
#9 Frithiof Andreas Jensen

Det bedste er at vise sin mening med sin pengepung, så kan man tale med god smag i munden.

Det er en illusion. Et ureguleret marked finder altid den billigste lösning og som regel er det et monopol - 1-3 kämpe underleverandörer löber med hele kagen. Det er helt akkurat lige meget om du köber en B&O USB radio til 2500 eller den fra Kjeld & Co til 600. Indmaden er stadigväk lavet det billigste sted på verdensmarkedet.

En ting er så Kina, men Kina er jo på vej op, d.v.s. at det går over, og de betaler heller ikke 1'ste verdens priser ud af 3'die verdens lönninger - som vi - d.v.s. Lederskabet gerne ser at folk "skal" her også.

Enhver internetbutik eller socialt medie er i dag afhängigt af mennesker som arbejder under slavelignende forhold i den 1'ste verden, som skal betale 1'ste verdens priser for alting og hvor "det ikke går over" fordi det er Fremtiden - vi skal jo "konkurrere".

Det er ikke problemer som man löser individuelt med sin uendeligt lille pengepung eller en Facebook kampagne, det kräver at man letter röven og gör noget politisk som regulerer i hvert fald de värste udskejelser. Eller også kan man begynde at ryge Cigar. Nok af disse fjerner enhver smag man måtte have i munden.

 • 0
 • 0
#10 Bent Jensen

Det er ikke problemer som man löser individuelt med sin uendeligt lille pengepung eller en Facebook kampagne,

Jo sådan kampagner kan være særdeles effektive, og producenter og service på nettet ryster i bunkser over at kunne blive ramt af sådan en. Det kan nemmelig aflæses på bundlinjen.

Men det med at have en god smag og samvittighed for den skyld, det er personligt. At det hele er så stort og alle andre gør det, er bare undskyldning, du har et frit valgt som kristen menneske, eller kultur kristen. Og det er din samvittighed, dine valg og egen handlinger som du selv må tage ansvaret for. Det med at følge ordre, eller i røven på dem foran i lemming toget, den holde ikke i retten eller som undskydning. Kun hvis man er lidt narcissist indrettet.

Der er nogen som betaler lidt mere fra varene, eller i det mindste prøver at vælge det mindste onde. Det er ikke nemt, og man tager også nogen gange den nemme løsningen, især sidst på måneden og ligende. Men at undskylde sig med, at alle andre også gør det, eller det nytter ikke, den køber jeg ikke. Det er et personlig valg, som at hjælper en hjemløs ved at købe et blad, eller åbne døren for andre.

 • 1
 • 0
#11 Bent Jensen

Tror du LEGO er glad for denne her, de bøjet da sig i støvet, i Shell sagen. Det er bare et spørgsmål om hvornår det gør for ondt på bundlinjen og firma Profilen.

Indtil videre ingen Lego klodser til børnebørn i år. De er også snart for store.

Nu får vi se hvem der får ret, og om skade i sådan en Shitstorme bare er noget der preller af som du siger.

http://www.theguardian.com/artanddesign/2015/oct/25/ai-weiwei-swamped-by...

https://twitter.com/hashtag/LegoBoycott?src=hash

Eller så har de selv sat historien i verden, for at sænke efterspørgslen ?

http://www.cnbc.com/2015/10/21/lego-may-run-short-of-bricks-before-chris...

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere