Usikre overvågningskameraer: It-kriminelle sælger danskeres privatliv

Illustration: leowolfert/Bigstock
Mere end 1200 danskeres overvågningskameraer er usikre. Og kriminelle sælger adgang til dem på internettet.

It-kriminelle sælger adgang til danskeres usikre overvågningskameraer på internettet.

Det skriver Ekstrabladet.

1266 danskere har installeret usikre overvågningskameraer i deres hjem, og kriminelle er flittige til at tjene penge på sikkerhedshullet. Hele hjemmesider er dedikerede til at sælge adgang til åbne kameraer, og tirsdag formiddag kunne man erhverve sig adgang til 224 danskeres kameraer via et russisk site.

Læs også: 1.266 danskeres overvågningskameraer står pivåbne for uvedkommende

Luke Herbert forsker i it-sikkerhed på DTU, og han fortæller, at markedet for kameraadgang til fremmede menneskers hjem blomstrer.

»Ofte er det hele børser, der sælger kameraer, som de har opdaget. På børsen betaler brugeren for adgang på forskellige tidspunkter, hvor prisen varierer og typisk stiger omkring sengetid, eller når en kvinde går i bad,« siger han.

Kim Aarenstrup, der er chef for Nationalt Cyber Crime Center (NC3) under Rigspolitiet, vil ikke udtale sig om den konkrete russiske hjemmeside, der sælger adgang til danske kameraer, men han oplyser, at man sammen med Interpol er på konstant jagt efter kriminelle fora.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kristian Sørensen

Sådan noget som dette kan måske være med til at udbrede forståelsen for vigtigheden af IT-sikkerhed i den brede befolkning.

IT-sikkerhed er tilsyneladende et af de områder folk først begynder at tage alvorligt når de på egen krop og eget privatliv mærker konsekvenserne af ikke at tage det alvorligt

 • 2
 • 0
#3 Kenneth Stick

Er det ikke ældre jeg kan huske at jeg arbejdet kort med det for ca 2 år siden for der blev fundet samme problem med babykameraer specifikt, men det virkede også på andre overvågnings kameraer.

 • 0
 • 0
#4 Bent Jensen

Synes stadig, det er producenten der har ansvaret.

Du kan, og skal ikke stille krav til forbrugerne. Det må være producenten der skal tage sig af, og ordne sikkeheden på sine egen produkter. Ved godt der er nogen, som påstår at lige som med biler, så må man tage et kørekort. Men der bliver stadig kørt for hurtigt, og dræbt mennesker i trafikken.

Desuden er antal og steder med enhed, efterhånden så store og mange at det vil være uoverskueligt, og meget tidskrævende for den enkelte at skulle vedligholde og opdatere de enheder, som der bliver flere og flere af.

Hvis tanken om at køberen har ansvaret for dette, skal man for alle enheder fra el tavle og kontakter til tv og romaskine sikre at alle enheder har de sidste nye firmware samt at de er opdateret. Bare det at holde styr på alle login, til de forskellige producenter vil blive meget besværligt, især når man skal huske at skifte Password på dem alle efter 30 dage, ellers holder tingene op med at fungere.

Men sikkert også der for at producenterne ikke gør noget ved dette, de har heller ikke en nem og sikker løsning. Og NEJ windows 10 er ikke en løsning på dette :-)

 • 0
 • 0
#8 Leif Neland
 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere