Usikre overvågningskameraer: It-kriminelle sælger danskeres privatliv

22. juli 2015 kl. 12:109
Usikre overvågningskameraer: It-kriminelle sælger danskeres privatliv
Illustration: iStockphoto.com.
Mere end 1200 danskeres overvågningskameraer er usikre. Og kriminelle sælger adgang til dem på internettet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

It-kriminelle sælger adgang til danskeres usikre overvågningskameraer på internettet.

Det skriver Ekstrabladet.

1266 danskere har installeret usikre overvågningskameraer i deres hjem, og kriminelle er flittige til at tjene penge på sikkerhedshullet. Hele hjemmesider er dedikerede til at sælge adgang til åbne kameraer, og tirsdag formiddag kunne man erhverve sig adgang til 224 danskeres kameraer via et russisk site.

Luke Herbert forsker i it-sikkerhed på DTU, og han fortæller, at markedet for kameraadgang til fremmede menneskers hjem blomstrer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ofte er det hele børser, der sælger kameraer, som de har opdaget. På børsen betaler brugeren for adgang på forskellige tidspunkter, hvor prisen varierer og typisk stiger omkring sengetid, eller når en kvinde går i bad,« siger han.

Kim Aarenstrup, der er chef for Nationalt Cyber Crime Center (NC3) under Rigspolitiet, vil ikke udtale sig om den konkrete russiske hjemmeside, der sælger adgang til danske kameraer, men han oplyser, at man sammen med Interpol er på konstant jagt efter kriminelle fora.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
23. juli 2015 kl. 19:12

"If You Have Nothing To Hide, You Have Nothing To Fear" -Joseph Goebbels

lulz

6
23. juli 2015 kl. 14:17

Det er jo gamle nyheder. For ca. 10år siden var det Axis cams og systemer der var oppe. Selv i dag kan en nem google søgning give cams alle steder.

4
23. juli 2015 kl. 11:09

Synes stadig, det er producenten der har ansvaret.

Du kan, og skal ikke stille krav til forbrugerne. Det må være producenten der skal tage sig af, og ordne sikkeheden på sine egen produkter. Ved godt der er nogen, som påstår at lige som med biler, så må man tage et kørekort. Men der bliver stadig kørt for hurtigt, og dræbt mennesker i trafikken.

Desuden er antal og steder med enhed, efterhånden så store og mange at det vil være uoverskueligt, og meget tidskrævende for den enkelte at skulle vedligholde og opdatere de enheder, som der bliver flere og flere af.

Hvis tanken om at køberen har ansvaret for dette, skal man for alle enheder fra el tavle og kontakter til tv og romaskine sikre at alle enheder har de sidste nye firmware samt at de er opdateret. Bare det at holde styr på alle login, til de forskellige producenter vil blive meget besværligt, især når man skal huske at skifte Password på dem alle efter 30 dage, ellers holder tingene op med at fungere.

Men sikkert også der for at producenterne ikke gør noget ved dette, de har heller ikke en nem og sikker løsning. Og NEJ windows 10 er ikke en løsning på dette :-)

5
23. juli 2015 kl. 11:53

Synes stadig, det er producenten der har ansvaret.

Enig. Jeg undrer mig over, at alle enheder ikke sælges med et unikt løsen. Det kunne være så nemt som at bruge enhedens serienummer, der typisk står på enheden. Så bliver den heller ikke væk, og fysisk adgang er påkrævet for at bryde ind på enheden.

9
27. juli 2015 kl. 13:56

Ja fra krav fra Indholdudbyderne, så du ikke kan bruge et åben netværk som undskyldning for download. Men man har jo et usikkert netværk sat på, bag efter det :-)

Men for en gang skyld noget, hvor et tosset krav fra en side, i det mindste også har givet en øget sikkerhed for slutbrugerene.

2
22. juli 2015 kl. 13:33

Sådan noget som dette kan måske være med til at udbrede forståelsen for vigtigheden af IT-sikkerhed i den brede befolkning.

IT-sikkerhed er tilsyneladende et af de områder folk først begynder at tage alvorligt når de på egen krop og eget privatliv mærker konsekvenserne af ikke at tage det alvorligt

3
23. juli 2015 kl. 10:22

Er det ikke ældre jeg kan huske at jeg arbejdet kort med det for ca 2 år siden for der blev fundet samme problem med babykameraer specifikt, men det virkede også på andre overvågnings kameraer.