Usikre elektroniske stemmebokse sat i karantæne

Et stort antal valgkredse i Californien må skifte til papirstemmesedler på grund af manglende sikkerhed.

Der bliver formentligt brug for et stort antal ekstra hænder til at optælle gammeldags papirstemmesedler, når vælgerne i delstaten Californien går til første runde af præsidentvalget i februar.

Efter sikkerhedseksperter har demonstreret, hvor let det er at bryde ind i de elektroniske stemmebokse, der benyttes i vidt omfang i mange amerikanske delstater, har den ansvarlige for afviklingen af valget i Californien besluttet at suspendere brugen af 20 forskellige modeller af stemmebokse.

Det skriver avisen Los Angeles Times.

Amerikanerne benytter elektroniske stemmebokse for at lette optællingen og minimere antallet af ugyldige stemmer, da der ofte er over 40 forslag og valgposter, som hver vælger skal tage stilling til.

Sikkerheden omkring de elektroniske stemmebokse har været kritiseret, siden de efter problemerne med optællingen efter præsidentvalget i 2000 i Florida blev indkøbt af et stort antal valgkredse.

Nu strammer Californien kravene til sikkerheden, og det betyder, at 20 modeller får inddraget deres godkendelse. Dermed må flere valgkredse nu enten bringe systemerne i orden inden valget i februar eller skifte til papirafstemning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Hvis elektroniske stemmebokse skal bruges, er det ekstremt vigtigt, at vi som vælgere har mulighed for at verificere at der ikke snydes. Det er ikke nok, at nogle "linux hajer", kan verificere dette.

En måde at verificere, at vores stemme er afgivet korrekt, er ganske enkelt: Hver af os, skal kunne verificere vores stemme er havnet korrekt, f.eks. ved at downloade et regneark på Internet, hvor alle stemmer er, og en fil hvor vi så kan se vores egen, og hvilket parti og person, hvor vi har stemt. Samtidigt, kan et regneark også udregne resultat for valget, og alle har mulighed for at verficere udregningen.

Dem der ikke ønsker at bruge PC, skal kunne slå deres stemme op i en bog, for det pågældende område, og se hvor de har stemt. Og det skal være muligt, at ringe anonymt og få det at vide, fra en vilkårlig telefonboks der svarer via syntetisk stemme.

Naturligvis skal vi have anonym stemmeret, og derfor skal være et anonymt nummer, på stemmesedlen. Dette nummer kan f.eks. afrives som kvittering. Det er vigtigt, at computeren ikke kan udskrive nummeret, som funktion af hvor vi har stemt - så vil den kun behøve 25 numre, hvis der er 25 partier på stemmesedlen. Og dermed er valget fup. Nummeret skal vi have før systemet ved hvor vi har stemt, og ellers må vi betragte valget som fup. Når vi ønsker at vide hvor vi har stemt, bruges det anonyme nummer, således vi ikke afslører vores identitet overfor systemet.

Selv med vores nuværende stemmesystem, kunne vi nemt muliggøre et anonymt nummer på stemmesedlen, så vi kunne verificere stemmen via internet, ved at downloade en fil med alle stemmer, og dermed sikre at der ikke snydes. Hvis filerne er i tekst format, er relativt simpelt at addere stemmerne, og sikre valget er korrekt. Mange vil enten kunne lave et program der kan dette, eller finde et program til at sammenlægge tal.

Spørgsmålet er kun, om vores system vil kunne holde til et sådant system, hvor folket har mulighed for verificere at der ikke snydes med folketingsvalget.

I dag har vi ingen ret til, som vælger, at vide dette. Vi kan ikke, og har ikke mulighed for, at vide om vores stemmer optælles korrekt.

Det kunne vi have - og det burde være et krav, hvis vi ikke skal betragte folketingsvalget som regulært fup.

  • 0
  • 0
#2 Poul-Henning Kamp Blogger

Der blev foreslået en endnu bedre løsning for nylig:

Du taster din stemme ind på en touch-skærm og der kommer to ens seddler ud, begge med et unikt men svært huskeligt kodenavn.

Den ene kommes i stemmeboksen.

Derefter tager du en stemmeseddel ud af en sort sæk, den tager du med hjem og checker på internettet senere.

Den anden kopi af din egen stemme kommer du derefter i den sorte sæk.

Derved mister du muligheden for at bevise over for andre hvad du har stemt, og nedsætter dermed risikoen for stemmekøb, men stemmerne checkes stadig, blot ved du ikke hvis stemme du checker.

Poul-Henning

  • 0
  • 0
#3 Deleted User

Tjah, og sådan fungerer maskinen: Du taster A ind, og der kommer en "kode ud". Den ene putter du i en sort sæk. Den anden tager du med hjem, så du kan tjekke stemmen. Koderne er svært huskelige, og lever op til kravene sat på internet.

Herefter kommer næste person, og stemmer på samme parti. Han får naturligvis samme koder, og han kan selvfølgeligt også tjekke. Eller også har den 25 koder at tage fra, til det pågældende parti.

Jojo, her går det godt. Partiet fik 25 stemmer, uanset hvor mange som stemte. For alle får de samme 25 koder, når de stemmer på det pågældende parti.

Naturligvis fungerer ovenstående maskine ikke korrekt. Det er altid vigtigt, at du får koden FØR du stemmer, således computeren ikke kan give dig en kode, som resultat af stemmen. Den skal som eksempel stå på stemmesedlen, og udleveres før du stemmer. Dem, der udleverer den, må ikke kunne se koden - f.eks. skal den have hvidt tape over, eller kunne "skrabes" af. Alle får dermed unikke koder.

Den største risiko er dem der ikke stemmer - her kan man i princippet øge stemmeprocenten, og misbruge deres stemmer. Vil man sikre sig mod fusk, bør man stemme derfor stemme blank. Ellers kan ens stemme være gået til "kommunisterne".

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere