USB runder 10 GB/s i virkeligheden

25. august 2015 kl. 09:0615
San Francisco: Gruppen bag USB-standarden har længe talt om USB 3.1, der lover hastigheder op til 10 GB/s.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

USB-IF har fremvist det første eksempel på en godkendt og masseproduceret chip, der understøtter en hastighed på 10 GB/s. Fremvisningen skete på et møde med Version2 i San Francisco.

Det drejer sig om Alpine Ridge-controlleren fra Intel. Som det kan ses på illustrationen, er der sluttet to SSD’er til controlleren, der sidder på et indstikskort i en stationær computer.

Controlleren har to USB-kanaler, og de tilsluttede harddiske arbejder begge med en hastighed på omkring 750 MB/s, hvilket indtil videre er en hastighedsrekord for en USB-controller med tilsluttede harddiske.

»Det var nødvendigt for os at anvende to SSD’er til demonstrationen, da en enkelt ganske enkelt ikke er hurtig nok til at vise potentialet i USB 3.1«, siger chefen for USB-IF, Jeff Ravencraft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig med hastighedsrekorde, viste USB-IF produkter med den nye C-connector. Denne connector bliver fremtidens connector for al USB-trafik. I modsætning til de nuværende kabler vil de fremtidige kabler have ens connectorer i begge ender, samtidig med at kablet kan vendes uden problemer.

De første produkter fra Apple og Google er allerede på markedet, og USB-IF viste da også en Chromebook, der blev opladet med en adapter fra Apple.

Der kommer en række adapterkabler på markedet, som blandt andet tillader brug af den velkendte type 2 connectorer, som i dag, i forskellige udformninger og størrelser, anvendes til alt USB-udstyr. Derudover kommer der en række adapterkabler til blandt andet HDMI og DisplayPort, da type C-kablerne også kan anvendes til overførsel af video.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
25. august 2015 kl. 19:57

Eeh er det hele ikke blevet samlet i en stikstandart ?

Thunderbolt 3 DisplayPort og usb3.1 har samme fysiske connector så det er bare hvilken standart controlleren har og da Thunderbolt 3 kan klare 40 Gb/s er det nok storebroren ifht USB. Thunderbolt kan godt "klare" 4k/60hz skærme, men en del skod "4k" skærme er to 2k skærme der er limet sammen og fusker "4k" via software der er meget bundet af skærmkort fabrikat og driver så visse skærme kun kan vise 4k/60hz med et begrænset udvalg af kombinationer af skærm og grafikkort. Mystisk var de meget billigere end de ægte 4k skærme der ingen problemer havde... Så engangimellem får man hvad man betaler for... Flere af dem kræver som følge af deres dobbelt skærm natur to DVI kabler til at forbinde til computeren.

Men at alle standarterne nu deler fysisk stik er første trin til at skærm forbindelsen til computere ect bliver unfucket en del mere end det er lige nu.

14
25. august 2015 kl. 15:16

Desuden er der Thunderbolt i de helt billige Macbook air, så Apple folket har mulighed for topfart uanset om de bruger det eller ej

Det eneste jeg bruger thunderbolt stikket til i min air, er ethernet og det er et kunstigt behov Apple har skabt. Ethernetstik direkte i maskinen ville have været en bedre løsning (ingen dongle, lavere strømforbrug og mulighed for både skærm og ethernet (uden brug af hub/dock). Ellers bruges den kun som displayport.

13
25. august 2015 kl. 14:28

Thunderbolt 1 havde fire kanaler med 10GB, Thunderbolt 2 havde to med 20GB. Thunderbolt 3 er en under protokol til USB 3.1, og kører gennem dens alternative mode, ellers ville de også stadig være langt efter i Displayport da Thunderbolt aldrig fik DP op på at kunne klare 4k@60Hz men USB kan.

12
25. august 2015 kl. 14:17

Det kommer an på hvordan du måler, folk der køber Acer eller lign plastik fra Bilka har ikke noget ud af USB 3.1 alligevel ;-)

10
25. august 2015 kl. 13:58

Ja det er korrekt, bagudkompatibilitet er en dejlig feature, men som hæmmer udviklingen. Clean cut og videre koster penge, men er lækkert.

Desuden er der Thunderbolt i de helt billige Macbook air, så Apple folket har mulighed for topfart uanset om de bruger det eller ej.

9
25. august 2015 kl. 13:39

At det fysiske stik forenes i USB-C stikket, men afhængigt af om man har en tablet der har USB eller Thunderbolt 3 når man kobler den til sin comp kan eksterne enheder virke uanset hvilken dims de sættes til.

Thunderbolt kræver PCI-E og det er der ikke nogen tablets der har.

6
25. august 2015 kl. 11:03

Jeg undrer mig over at dette er en nyhed, Thunderbolt 2 standarten er dobbelt så hurtig som USB 3.1 og de er allerede på vej med den nye Thunderbolt 3 standart der kører 40Gbit/s over USB-c

https://thunderbolttechnology.net/blog/thunderbolt-3-usb-c-does-it-all

Som at sætte en bil på markedet i dag hvis stærkeste salgsargument er ABS-bremser, øhh.. er det ikke standard? USB standarten skal tage sig sammen eller lukke ned.

4
25. august 2015 kl. 10:47

Så 1,25 GB/s ?

(Edit: Hvilket også er ret hurtigt :) )

3
25. august 2015 kl. 09:44

Ja, helt enig med Gb. Vendte blot spørgsmålet til et ledende et af slagsen :-)

2
25. august 2015 kl. 09:37

Ja for 2 SSD der hver kan levere 750 MB/s giver kun 1500 MB/s eller 1,5 GB/s.

Så hvis 10 GB/s er bytes og ikke bits, så skal der nogle flere diske på for at vise controllerens potentiale.

Vi kan vist godt blive enige om at det må være 10Gb eller 10 gigabit per sekund.

1
25. august 2015 kl. 09:21

Var det ikke bedre at tale om giga-bits, nu da forbindelsen er serielt orienteret, bit for bit