USB-pind brænder computeren af med minus 110 volt på bussen

13. marts 2015 kl. 12:159
USB-pind brænder computeren af med minus 110 volt på bussen
Illustration: Dark Purple.
Forklædt som et harmløst USB-lagermedie har en hacker skabt en USB-pind, der kan brænde vitale komponenter af i en computer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ville du indsætte en USB-pind, du fandt på gaden, i din computer? Det eksperiment har været afprøvet med held flere gange for at illustrere, hvordan manglende bevidsthed om sikkerhed kan føre til, at malware kommer ind i sikrede organisationer via USB-lagermedier. Men kunne man tage taktikken et skridt videre?

Det har hackeren Dark Purple forsøgt ved at samle en USB-pind, som kan brænde de elektroniske komponenter i computeren af.

USB-porten er sikret mod almindelige elektriske problemer såsom forkert spænding, overbelastning og kortslutning, men en USB-port indeholder både et kredsløb, der forsyner USB-enheder med strøm, samt et datakredsløb, der sørger for kommunikation mellem enheden og computerens processor.

Den djævelske USB-pind fra Dark Purple bruger kapacitorer, eller kondensatorer, samt en jævnstrøm til jævnstrøm-omformer til at opbygge en spænding på minus 110 volt med strøm fra den elektriske del af USB-kredsløbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når kapacitoren har nået dette niveau, udløses den, men mod datakredsløbet, og i mange computere går det direkte ud over processoren. Når kapacitoren er nået op på minus syv volt, begynder den igen at opbygge spændingsforskellen, og på den måde vil der være en cyklisk elektrisk overbelastning af processoren, som enten vil ødelægge processoren, USB-stikket eller andre kredsløb i computeren.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
13. marts 2015 kl. 17:16

Hvad er en spænding på minus 110 volt? Den opbygger vel bare en spænding på 110V, som er forskellen i elektrisk potential mellem to punkter i rummet eller i et elektrisk kredsløb.

5
13. marts 2015 kl. 18:20

Kredsløbet kunne være en Villard cascade voltage multiplier.

Dioderne kunne side på bagsiden af printet, og en zenerdiode og en transistor styrer så hvornår en transistor går on (=når spændingen er høj nok).

Eksempel på sådan en Villard cascade voltage multiplier kan ses på http://en.wikipedia.org/wiki/Voltage_multiplier

8
14. marts 2015 kl. 10:11

Jeg læste hans originale publikation for nogle dage siden, og grunden til han anvender de minus 110 volt er at det bedre omgår de beskyttelser som nu er indbygget i USB standarden. Hans enhed fungerer ved konstant at "pulsere". Det er nemlig ikke sikkert at én gang -110 volt på datalinjerne vil være nok, derfor lader den op igen og igen, efter hver "affyring" i håbet om til sidst at "brænde igennem" beskyttelserne. Det er virkelig en nasty opfindelse.

Der ud over læste jeg også på Hackaday at nogle nævnte man ville kunne se gnister af elektricitet springe over printbanerne hvor de ligger tættest. Jeg er ikke ingeniør, så jeg skal ikke udtale mig om 110v ville være nok til det på en moderne bærbar computer, men jeg kan sagtens forestille mig at 5v baner nok ikke er designet til 22 gange højere spænding.

9
16. marts 2015 kl. 21:53

Der ud over læste jeg også på Hackaday at nogle nævnte man ville kunne se gnister af elektricitet springe over printbanerne hvor de ligger tættest. Jeg er ikke ingeniør, så jeg skal ikke udtale mig om 110v ville være nok til det på en moderne bærbar computer, men jeg kan sagtens forestille mig at 5v baner nok ikke er designet til 22 gange højere spænding.

Det er det man kalder clearance (elektrisk isolation, som er en afstand), som afgør om en spænding kan vandre igennem luften, og over til en anden printbane. Et lyn vandrer også igennem luften når spændingen er høj nok imellem en sky og så jord (eller omvendt).

Kobberbaner kan godt tåle -110 volt, f.eks. har man omkring 900 volt i switch mode strøm forsyninger, der strømforsynes fra 230 VAC.

Det er strømmen (i ampere), koberlagets tykkelse, samt printbanens bredde, der afgør om banen bliver delamineret på grand af varme: Ohms lov siger at: P = U x I = R x I x I

3
13. marts 2015 kl. 15:30

...som blev brugt af BOFH til at "teste" SCSI udstyr* på div. messer så det var vel kun et spg. om tid før vi så et USB-device from hell.

*) jeg har OGSÅ en UwSCSI port på min laptop, så lige det er ikke noget særligt.

2
13. marts 2015 kl. 13:49

Det svarer nok mere til ikke at åbne en pengepung, du finder på gaden. Man kan lave forsøg med at se, hvor mange der ville samle slik op fra gaden og proppe det i munden. Næppe mange. Resultatet kan så sammenlignes med, hvor mange der ville sætte en funden USB-pind i computeren. Sikkert mange flere.

1
13. marts 2015 kl. 13:31

Det svarer vel til at spise et stykke slik, du fandt på gaden.

Jeg ville ikke.