Usædvanlig DIKU-professor får pris for utrættelig innovations- og inspirationsevne

Professor Stephen Alstrup, Datalogisk Institut, Københavns Universitet for pris, bl.a. for at være i stand til at omsætte sin forskning til samfundsværdi med et ben i både forskningsverdenen og industrien.

Da den amerikanske præsident Barack Obama blev indsat i 2009 og genindsat i 2013, var det professor Stephen Alstrup og hans firma Octoshape, som tv-stationen CNN brugte til at sende tv direkte på nettet.

Oveni har hans firma gennem flere år live-streamet Det Internationale Melodi Grand Prix og bragt begivenheden ud til millioner af hjem verden over, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Professor Stephen Alstrup, Datalogisk Institut, Københavns Universitet Illustration: .

Og da han vendte tilbage til Københavns Universitet i 2012, blev han brobygger mellem erhvervslivet og universitetsverden.

Og så er han til daglig en stor inspirationskilde for sine studerende, så de kan omsætte deres ideer til konkrete IT-produkter og søsætte nye virksomheder til gavn for hele samfundet.

Det er grunden til, at den 49-årige professor modtager SCIENCE Erhvervspris 2016, som uddeles af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

»Næsten alt digitaliseres. IT-industrien overtager den ene branche efter den anden. At være en del af denne totale revolution af samfundet er fantastisk. Det har altid fascineret mig som forsker, at der kan være meget kort vej mellem ren teori og så til at forandre millioner af menneskers hverdag,« siger professor Stephen Alstrup fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet i forbindelse med modtagelsen af SCIENCE Erhvervspris 2016 ifølge pressemeddelelsen.

I Version2 er han blandt andet kendt for at gå ud og sige, at han mener Københavns Kommune er meget langt fremme med it-arbejdet i forhold til andre offentlige og også private organisationer.

Kommentaren kom efter en rapport fra PwC af it-modenheden i kommunen, som viste at forvaltningerne har svært ved at realisere forventede gevinster og at man sætter strøm til eksisterende arbejdsgange.

Stephen Alstrup sidder i Københavns Kommunes it-projektråd.

Læs også: Professor og it-projektrådsmedlem afviser kritik af ringe it-modenhed i Københavns Kommune

Men han har også forsvaret en funktion i et it-system til forudsigelse af elevfrafald i gymnasierne.

Læs også: It-system til varsel af elevfrafald blev øjeblikkeligt standset af gymnasierne

Danmark til tops i Big Data

I begrundelsen for at indstille Stephen Alstrup til prisen skriver det eksterne bedømmelsesudvalg bl.a.:

”Professor Stephen Alstrup har sat samarbejde med erhvervslivet på dagsordenen på KU. Han har gjort en dyd ud af at inddrage studerende og virksomheder i sin konstante indsats for at skabe innovation og nye spændende samarbejder mellem parterne. Aktuelt er Alstrup involveret i bl.a. Danish Center for Big Data Analytics and Innovation, DABAI. Det er et center med deltagelse af en række offentlige institutioner og private virksomheder og med Danmarks Innovationsfond som hovedsponsor, og som i løbet af de næste fire år skal sende Danmark helt til tops inden for udnyttelsen af Big Data”.

100 millioner hjem har hans software

Det er ikke mindst professor Stephen Alstrup egne erfaringer i det private erhvervsliv, som har gjort ham til brobygger i forhold til forskningsverdenen. I 2003 skabte han virksomheden Octoshape med en forskningskollega.

I dag er virksomhedens software installeret i flere end 100 millioner hjem. Ikke mindst, fordi Alstrup forretningsmæssigt har været med til at skabe filialer og repræsentationer rundt om i Nordamerika, Latinamerika, Europa og Asien, indtil virksomheden i 2015 blev solgt til amerikanske Akamai Technologies for angiveligt mellem 750 millioner kroner og 1 milliard.

Et ben i begge lejre

Trods pengene har det ikke fået Stephen Alstrup til at trække sig tilbage fra forskning, innovation og brobyggeri. Han er en mand, der er med til at forme vores digitale fremtid på verdensplan med sin store erfaring inden for IT, datalogi og start-up-virksomheder.

Ole Lehrmann Madsen, direktør for Alexandra Instituttet, som er en nonprofit-virksomhed, der arbejder med anvendt forskning, udvikling og innovation inden for it, siger om sit samarbejde med Stephen Alstrup:

»Han er et fremragende eksempel på en forsker, der er i stand til at omsætte sin forskning til samfundsværdi med et ben i både forskningsverdenen og industrien. Stephen Alstrup viser, at man ikke behøver at gå på kompromis med kvaliteten af forskningen for at gøre samfundsnytte. Danmark har brug for flere forskere af Alstrups type.«

Digitaliserede eksamener

Men det er ikke kun over for industrien og erhvervslivet, at Stephen Alstrup har gjort sig gældende. Også inden for digitalisering af bl.a. eksamener i gymnasieskolen.

Martin Holbøll, direktør i softwarevirksomheden MaCom, som leverer it-systemet Lectio til gymnasierne, siger om sit samarbejde i denne forbindelse:

»I gymnasiet havde man talt om at digitalisere eksamen i årevis. Det snakkede jeg med Stephen om, som sagde, at det kunne hans studerende da godt lave. I løbet af et semester udviklede de digital skriftlig eksamen i vores Lectio system - i samarbejde med gymnasierne. Nu vil Undervisningsministeriet lave et tilsvarende system, men med mindre funktionalitet – pris: 42 mio. kr.«

Udover Alexandra Instituttet og MaCom samarbejder professor Stephen Alstrup med firmaerne EduLab, Clio Online og Københavns Kommune.

Stephen Alstrup er også én af de 17 vismænd i Akademiet for de Tekniske Videnskaber, som skal understøtte den digitale udvikling i Danmark fremover.

Med SCIENCE Erhvervspris 2016 følger 75.000 kr., som skal bruges til forskning.

Det eksterne bedømmelsesudvalg, som har givet SCIENCE Erhvervspris 2016 til Stephen Alstrup består af:

  • Vicepresident Anne Skriver, Innovation Dairy Chr. Hansen
  • Adm. Direktør Carsten Gomard, Netcompany
  • Senior R&D Manager Henrik Jørgen Andersen, Arla Foods
  • Project Director Jesper Nerlov, Haldor Topsøe
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere