USA vil open source offentlig it

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Software udviklet til amerikanske myndigheder skal så vidt muligt open sources og genbruges andre steder i landet, viser udspil fra landets regering.

Amerikanske myndigheder skal dele kildekoden på al software, der udvikles specifikt til offentlige organisationer.

Det er hensigten med et nyt forslagsudkast, som Det Hvide Hus har offentliggjort.

Læs også: Offentlig open source-børs på vej

Det er ikke altid, myndigheder har mulighed for at dele kildekoden til den nyerhvervede software. Og hvis de har muligheden, sker det stadig sjældent, lyder det i de politiske papirer.

Den dårlige kode-deling betyder, at amerikanske skattekroner går til at købe ens systemer flere gange.

Med det nye initiativ fra Obama-administrationen skal koden til nyt offentlig it deles med samtlige andre myndigheder. Strategien skal spare penge, men også gøre det offentlige bedre rustet mod vendor lock-in.

Læs også: Microsoft slutter sig til Eclipse og open sourcer plugins

Ifølge udkastet henter regeringen inspiration fra private it-selskaber som Microsoft og Google, der inden for den seneste måneder har gjort software open source. Samme strategi skal i et pilotprojekt bruges i det offentlige. Her skal samtlige deltagende myndigheder forpligte sig til at gøre 20 procent af koden fra custom-software open source, lyder det i forslaget, som ifølge organisationen Free Software Foundation er i høring indtil den 11. april.

I Danmark har offentlige institutioner i flere år kunne dele software via den såkaldte softwarebørs.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Kristian Mandrup

Det var da på tide! Nu har jeg selv arbejdet med store, klodsede, dyrt indkøbte "standard systemer" i det offentlige og det var generelt ikke pengene værd. Det er brug for en helt ny tankegang. Tiderne har ændret sig meget siden 90erne! Nu handler det om at være så AGIL of fleksibel som mulig, præcis der hvor Open Source har sin styrke! Nu må IT for alvor blive taget seriøst og ikke henvist til dyre eksterne konsulenter og hensat til serverrummet i kælderen...

  • 2
  • 0
#2 Erik Trolle

Det var da på tide!

Danmark er et mærkeligt land for jeg læste på G+ at Aarhus var godt igang med open source og det var deres IT-chef der have fortalt om det på en konference i Paris. Men ingen skriver om det i Danmark. Det er ligesom både presse og embedsmænd er medlem af en klub hvor man styrer hvilke informationer offentligheden skal have. Det var en Syd Afrikaner som skrev indlægget på Google Plus

https://plus.google.com/+DanievanderMerwe/posts/hmWrn5LthqQ

  • 1
  • 0
#3 Morten Lind

Mon ikke der menes libre eller free source. Open source har man bare ret til at inspicere, free source har man ret til at genbrug og integrere, men libre source kan man i tillæg frit modificere i. Normalt benyttes betegnelserne OSS, FOSS of FLOSS, henholdsvis.

Forøvrigt et spændende koncept med krav om 20% XXOSS i offentlige softwaresystemer. Mon det bliver hver femte kodelinie?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere