USA vil lukke Firefox-udvidelsen Mafiaa Fire

Firefox-udvidelsen Mafiaa Fire omdirigerer forespørgsler på blokerede hjemmesider til nye, åbne adresser. Det amerikanske Homeland Security vil have den brændende ræv til at stoppe udvidelsen - men Mozilla nægter.

Firefox-udvidelsen Mafiaa Fire finder alternative domæner til hjemmesider, som er blokeret af de amerikanske myndigheder.

Derfor er USAs Homeland Security irriterede på Mozilla, som tillader denne udvidelse, der gør det lettere at finde et alternativt åbent domæne til blokerede hjemmesider, skriver Itavisen.no.

De blokerede hjemmesider kan blandt andet indeholde data, der er beskyttet af ophavsretten. Udvidelsen kan installeres fra Mozillas udvidelsesside addons.mozilla.org, og derfor har amerikanske myndigheder kontaktet selskabet.

Læs også: Mozilla fortryder lukkethed efter SSL-hackerangreb

Men Mozilla nægter, da de ikke mener, at Homeland Security har nogen juridisk ret til at kræve udvidelsen fjernet. Derfor går Homeland Security nu rettens vej.

»Vi har endnu ikke hørt noget mere fra Homeland Security eller domstolen«, skriver Mozillas Harvey Andersson, som har ansvaret for alt juridisk i selskabet, på sin blog.

Harvey Anderson peger blandt andet på, at det er et principielt spørgsmål om, hvor meget magt myndighederne skal have på nettet, og at lukningen af Mafiaa Fire, som Homeland Security prøver at opnå, er en trussel mod det frie internet.

Han mener, at selskabet til enhver tid retter sig efter domstolenes afgørelser og andre påbud, som bakkes op af amerikansk lov, men at dette som nævnt endnu ikke er sket i denne sag.

Itavisen.no har testet udvidelsen på et torrent-site, der normalt er blokeret af Homeland Security, og de blev hurtigt sendt videre fra den blokerede torrent-finder.com til torrent-finder.info.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#5 Per Gøtterup

Det ER censur, hvis formålet er at afskære folk fra visse typer information - og formålet er at afskære folk fra at hente 'ulovligt' fildelt materiale, hvorfor det er klokkeren censur.

Det er vigtigt at forstå at information per definition er fri, dvs. at ingen har ret til at afskære andre fra den, uanset om det er ord i en meningstilkendegivelse eller bits i en datastrøm. Desværre er der nogen som mener at de både har ret til at kræve penge for information og til at jagte dem som får den uden at betale.

Man kan argumentere for at det undergraver f.eks. indtægter fra musik og filmsalg, men det er ikke fildelingens skyld - det er forretningsmodellen den er gal med. Den er simpelt hen forældet og ude af trit med den teknologiske udvikling. Dels er den baseret på begrænset tilgængelighed (kun i butikker, kun i visse geografiske områder, kopiering var besværlig og kvaliteten blev forringet), dels på at det var dyrt at indspille musik eller film fordi det krævede dyrt udstyr og høj teknisk viden at betjene det, noget som kun et pladeselskab eller filmselskab lå inde med. Ingen af disse ting gælder mere, og samtidig er kopiering superlet og der er ikke nødvendigvis et kvalitetstab i forhold til originalen.

I stedet for at kæmpe mod vindmøller (ulovlig fildeling) burde selskaberne have fundet et nyt marked. De burde have spurgt sig selv: "Hvad kan ikke kopieres digitalt?" - og svaret er såre simpelt: Originalmateriale. På markedet for film sælger man allerede i dag samlerbokse som kan indeholde alle mulige og umulige dimser relateret til filmen, og det betaler folk gladelig masser af ekstra penge for. Det er muligt at hr. og fru Danmark er ligeglade, men det er rigtige fans ikke. Jeg købte altid t-shirts til koncerter og jeg gemte altid billetten. Jeg har stadig størstedelen den dag i dag. Hvis ikke nutidens fans gider det så må kvaliteten af produktet være for ringe, og det er igen selskabernes egen fejl.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere