USA: Vi er dybt skuffede over ‘Safe Harbour’-afgørelse

7. oktober 2015 kl. 09:007
Den amerikanske regering er ikke tilfreds med, at EU-domstol underkender den 15 år gamle Safe Harbour-aftale. Dommen truer den digitale økonomi over atlanten, siger minister.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den amerikanske regering er »dybt skuffede« over gårsdagens EU-dom, der giver østrigske Max Schrems medhold i en klage over Facebooks dataregime og samtidig effektivt afliver den såkaldte Safe Harbour-aftale mellem EU og USA.

Aftalen har i 15 år gjort det muligt for amerikanske selskaber at tilgå europæernes data til trods for, at EU-borgeres persondata ifølge EU-lovgivning skal forblive i Europa.

Afgørelsen får en særdeles kølig modtagelse af Penny Pritzker, der er handelsminister. Det skriver The Register.

»Vi er dybt skuffede over dagens beslutning,« skriver hun i en meddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge ministeren vil dommen »skabe betydelig usikkerhed for både amerikanske og europæiske selskaber og forbrugere og true en blomstrende transatlantisk digital økonomi.« lyder det.

Afgørelsen, der fik whistlebloweren Edward Snowden til at takke østrigske Max Schrems, får blandede reaktioner fra Silicon Valley-selskaberne. I en rundspørge foretaget af BBC forklarer flere selskaber, at de allerede har taget skridt mod alternative databehandlingsmetoder, fordi dommen var forventet.

For mindre selskaber kan dommen dog blive problematisk, lyder vurderingen fra Richard Cumbley fra advokatfirmaet Linklaters.

»Tusinder af amerikanske virksomheder bruger Safe Harbor til at flytte informaiton fra Europa til USA. Uden Safe Harbour vil de få travlt med at få nye foranstaltninger på plads,« siger han til BBC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge privacy-rådgiver Peter Houpperman har Safe Harbour-aftalen reelt været død i årevis.

»Safe Harbor har været i stykker i flere år - men det er først nu blevet synligt,« forklarer han til The Register.

Siden Snowdens afsløringer har det ifølge Peter Houpperman stået klart, at europæisk data ikke er beskyttet mod den amerikanske efterretningstjeneste - trods garantien i Safe Harbour-aftalen.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
7. oktober 2015 kl. 17:05

Kære USA.

Vi sender hermed en opdateret kontaktliste til brug for henvendelser vedrørende "Safe Harbour" sagen. Vi håber hermed at I kan få svar fra de rette personer.

Ved sindsstemning "Vi er ikke tilfredse" Kontakt: NSA

Ved sindsstemning "dybt skuffet" Kontakt: NSA

Ved oplevelse af "kølig modtagelse" Kontakt: NSA

Ved oplevelse af "usikkerhed og truende for blomstrende økonomi" Kontakt: NSA

Reaktioner fra Silicon Valley selskaber kan sendes til... Kontakt: NSA

Vurderende advokatfirmaer kan henvende sig til... Kontakt: NSA

For øvrige henvendelser som ikke er dækket af ovenstående Kontakt: NSA

Vi håber at dette kan hjælpe med at opklare eventuelle spørgsmål.

5
7. oktober 2015 kl. 12:00

Ja det er ren Utopi. For de sidste par år har vist os selv med lovgivning mod misbrug af data, så gør myndighederne det alligevel.

Komplette og komplekse profiler af samtlige borgere, kan misbruges til rigtig mange ærgelige ting. Og indtil videre har jeg ikke set andet end den ene ærgelige sag efter den anden angående spionage og overvågning af almindelige borgere og organisationer. Så nej, vi skal så absolut ikke gøre det nemmere for disse organisationer og myndigheder, at misbruge vores data i forbindelse med industri spionage, indgåelse af handels aftaler, sundheds oplysninger, politiske overbevisninger og uheldige emails eller samtaler over skype, i forbindelse med ytringer mens man er frustreret og ikke rationel.

4
7. oktober 2015 kl. 11:53

Til de virksomheder, der er kede af, at de ikke kan tage EU-borgernes data til USA, er der en nem løsning: Flyt alle ikke-EU-borgeres data til EU. Så har I dem samlet eet sted.

Vi skal i EU nok sørge for, at vi har datacentre nok. Jeg er sikker på, at der er folk i Viborg, der gerne ser endnu en pløjemark blive omdannet til datacenter.

Vi lover, at vi ikke udleverer data uden retskendelse, og vi kan såmænd nok også overtales til at lave en warrant canary.

3
7. oktober 2015 kl. 11:24

er at overveje om vi kan åbne op for data, istedet for at lukke dem inde?

I en perfekt verden, der er fuld gennemsigtighed og ingen der misbruger data. I nogle lande er der væsentligt mere åbenhed end her. F.eks. kan skatteoplysninger og breve til offentlige institutioner være offentligt tilgængelige.

Vi har en kultur for at være sårbare og beskytte os ved at være hemmelighedsfulde.

Måske skulle vi istedet nærme os åbenhed/gennemsigtighed, stå ved tingenes tilstand og tage fat i at lovgive om borgernes rettigheder, beskyttelse, hvordan data må bruges systematisk og af hvem.

2
7. oktober 2015 kl. 11:21

Det var USA’s domstole anført af det føderale justitsministerium som i praksis opsagde Safe-Habor aftalen og ikke EU domstolen ved angrebet på Microsoft. http://www.theguardian.com/technology/2015/sep/09/microsoft-court-case-hotmail-ireland-search-warrant

Kort fortalt drejer sagen sig om en påstået narkoforbryder som det amerikanske justitsministerium vil have udleveret emails fra. Det centrale spørgsmål er at amerikansk ret og amerikanske domstole har pålagt Microsoft af udleverer dataene selvom de opbevares i Irland.

Microsoft påstår at det er en irsk ret som gælder idet dataene opbevares i Irland, men det er blevet overrulet to gange, så hvad pokker havde USA forestillet sig?

Amerikansk ret siger at hvis blot dataene kortvarig har været på amerikansk territorium, så kan de udleveres (til amerikanske myndigheder) uanset hvor i verden dataene opbevares uden hensyntagen til andre landes love.

Og Safe-Habor gik jo netop ud på det modsatte – at sikre at irsk ret gælder for irske data osv. – så at den aftale bortfalder bør ikke komme bag på nogen.

Hvis det modsatte skete ville USA da gå ballistik som artiklen i Guardian rigtigt skriver.

1
7. oktober 2015 kl. 10:18

Aftalen har i 15 år gjort det muligt for amerikanske selskaber at tilgå europæernes data til trods for, at EU-borgeres persondata ifølge EU-lovgivning skal forblive i Europa.

Data om EU borgere burde aldrig forlade et EU land (min egen mening) til f.eks USA, hvermindre det har at gøre med en igangværende politi sag, som kræver nogle bestemte personfølsomme data. Og her er da selvfølgelig også de data der er relevant for sagen der burde gives ud og ikke hele data filen om et individ.

Hvad skal de da ellers med data om EU borgere?

Og hvis det "truer" en ellers økonomisk blomsterende økonomi så skal man nok se sin forretningsmodel efter.

»Vi er dybt skuffede over dagens beslutning,« skriver hun i en meddelelse.

God fornøjelse med det.