Den amerikanske regering er »dybt skuffede« over gårsdagens EU-dom, der giver østrigske Max Schrems medhold i en klage over Facebooks dataregime og samtidig effektivt afliver den såkaldte Safe Harbour-aftale mellem EU og USA.
Aftalen har i 15 år gjort det muligt for amerikanske selskaber at tilgå europæernes data til trods for, at EU-borgeres persondata ifølge EU-lovgivning skal forblive i Europa.
Afgørelsen får en særdeles kølig modtagelse af Penny Pritzker, der er handelsminister. Det skriver The Register.
»Vi er dybt skuffede over dagens beslutning,« skriver hun i en meddelelse.
Ifølge ministeren vil dommen »skabe betydelig usikkerhed for både amerikanske og europæiske selskaber og forbrugere og true en blomstrende transatlantisk digital økonomi.« lyder det.
Afgørelsen, der fik whistlebloweren Edward Snowden til at takke østrigske Max Schrems, får blandede reaktioner fra Silicon Valley-selskaberne. I en rundspørge foretaget af BBC forklarer flere selskaber, at de allerede har taget skridt mod alternative databehandlingsmetoder, fordi dommen var forventet.
For mindre selskaber kan dommen dog blive problematisk, lyder vurderingen fra Richard Cumbley fra advokatfirmaet Linklaters.
»Tusinder af amerikanske virksomheder bruger Safe Harbor til at flytte informaiton fra Europa til USA. Uden Safe Harbour vil de få travlt med at få nye foranstaltninger på plads,« siger han til BBC.
Ifølge privacy-rådgiver Peter Houpperman har Safe Harbour-aftalen reelt været død i årevis.
»Safe Harbor har været i stykker i flere år - men det er først nu blevet synligt,« forklarer han til The Register.
Siden Snowdens afsløringer har det ifølge Peter Houpperman stået klart, at europæisk data ikke er beskyttet mod den amerikanske efterretningstjeneste - trods garantien i Safe Harbour-aftalen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.