USA og Storbritannien advarer mod ZTE: De kan tvinges til tele-sabotage

Illustration: prescott09/Bigstock
I syv år må ZTE ikke købe komponenter og teknologi fra selskaber i USA.

Britiske og amerikanske sikkerhedsmyndigheder advarer nu ifølge The Wall Street Journal de britiske teleoperatører om at undgå udstyr og tjenester fra kinesiske ZTE. Frygten, som videreformidles, er, at regeringen i Beijing kan tvinge selskabet til at bidrage til infiltration eller sabotere teleinfrastruktur.

ZTE er dermed kommet med i klubben af televirksomheder, som USA’s myndigheder ikke have vil som leverandør af teleinfrastruktur - i forvejen er som bekendt Huawei under lignende anklager. Den seneste tid er myndighederne også aktivt gået ind og har forhindret store operatører i at sælge smartphones fra Huawei.

Rammer amerikanske selskaber

Samtidig, men måske uden direkte sammenhæng, har USA’s handelsmyndigheder nedlagt forbud mod salg af ZTE-komponenter og licensiering af patenter til selskabet i syv år.

Det rammer ud over det kinesiske selskab underleverandører som Qualcomm, Finisar, Oclaro og Acacia. Aktierne i Acacia faldt 34,34 procent, da nyheden kom frem.

Websitet Light Reading skriver, at det ser ud, som om myndighederne i USA forsøger at udelukke Huawei og ZTE helt fra det amerikanske marked.

ZTE sidder på omkring tre procent af markedet for smartphones med cirka 10,6 millioner solgte enheder per kvartal. Hvor stort et problem, det bliver for ZTE at miste adgangen til amerikanske komponenter, er foreløbig uklart.

Et større problem kan opstå, fordi de sandsynligvis heller ikke må benytte operativsystemet Android.

Beskyldes for løgn

Selv om flere amerikanske medier antager, at reaktionen mod ZTE er en del af en spirende handelskrig mellem USA og Kina, er der helt konkrete grunde til reaktionen mod ZTE.

Selskabet blev i marts 2017 fjernet fra listen over udelukkede selskaber i USA efter at have betalt en bod på 892 millioner dollars. ZTE var beskyldt for at have solgt udstyr til Iran og Nordkorea.

Når de nu får syv års udelukkelse fra at købe eksportprodukter fra USA, er det, fordi de skal have vildledt handelsministeriet.

I stedet for at give de ansvarlige chefer en reprimande for salget til Iran og Nordkorea, skal ZTE have belønnet dem – ifølge ministeriet. ZTE beskyldes også for at have løjet over for USA’s myndigheder ved at sige, at personerne var blevet straffet. Handelsmyndighederne understreger for øvrigt, at reaktionen ikke er en del af nogen handelskrig.

Handelskrig

Chefredaktør Mike Dano på det amerikanske website Fierce Wireless skriver ligeud, at det, der ligger bag denne og de andre reaktioner, er frygten for, at den kinesiske industri vil tage førertrøjen inden for 5G-teknologi, simpelthen pga. de ressourcer, som de kinesiske myndigheder lægger i udvikling af telekommunikation.

En nyligt publiceret rapport, som Analysys Mason har lavet for USA’s mobiloperatører i organisationen CTIA, konkludererer, at Kina er i front med 5G, og at Sydkorea og USA er lige i hælene på dem.

Amerikanske Qualcomm kommer lidt i klemme, idet de kun mangler signaturen fra kinesiske myndigheder for at kunne købe konkurrenten NXP – en transaktion, Qualcomm siger er vigtig for deres langsigtede vækst. Også Trump-administrationens forbud i marts mod, at Singapore-baserede Broadcom kunne købe Qualcomm, tolkes som værende et led i den spirende handelskrig.

Ikke mere kinesisk i netværkene

Storbritanniens cyberforsvar, The National Cyber Security Centre (NCSC), har ifølge BBC News skrevet til de britiske teleoperatører og advaret dem mod brug af udstyr og tjenester fra ZTE. De mener, det vil kunne medføre en national sikkerhedsrisiko.

Argumentet er, at siden der allerede findes kinesisk udstyr fra Huawei i mange dele af de britiske netværk, ønsker sikkerhedsmyndighederne ikke endnu en kinesisk leverandør, som vil gøre tiltagene for at skadesbegrænse uvirksomme.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Thomas Toft

Så må vi håbe PET og FE snart følger trop og får folketinget til at forbyde alt udstyr i net, tele, m.m. fra USA og UK. Vi skal jo helst ikke råbe ulven kommer uden grund som Amerikanerne og Briterne her gør, så lad os holde os til dem vi ved med sikkerhed snager i vores data og så kan vi jo altid se om der engang skulle komme beviser mod Kina og Rusland også. Men lad os satse på det sikre: Ud med Apple, Cisco, osv.

  • 8
  • 0
Baldur Norddahl

Det vi ved med sikkerhed er at NSA blev taget med bukserne nede og fingrene i Cisco udstyr til eksport. Når nu det er kendt viden at Cisco lader NSA installere bagdøre i eksporteret udstyr, så er det måske ikke urimeligt at forvente at kineserne gør det samme. Men hvad kan vi gøre ved det?

Der er også den mulighed at dette bare er et led i den handelskrig amerikanerne har startet med Kina.

  • 6
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize