USA stiller krav til EU-overvågning af amerikanske borgere

11. oktober 2022 kl. 10:103
Joe Biden
Joe Biden, præsident i USA. Illustration: Divya777 via Bigstock.
Det nye dekret fra USA, som rykker os et skridt nærmere en data-aftale, giver også amerikanerne flere beføjelser. EU-borgere har kun adgang til klagemekanisme, hvis deres land begrænser overvågning af borgere fra USA.
Artiklen er ældre end 30 dage

De seneste par år har mange europæiske virksomheder haft fokus på, hvordan den kommende data-aftale mellem EU og USA kan løse deres problemer med at bruge amerikanske tjenester lovligt.

Arbejdet med aftalen skred frem, da den USAs præsident, Joe Biden, i fredags underskrev et dekret, der indskrænker amerikanske efterretningstjenesters beføjelser i forhold til at masseovervåge EU-borgere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dekretet er dog også med til at styrke amerikanske borgeres privacy, skriver mediet Politico. Ifølge aftalen skal den amerikanske rigsadvokat undersøge og godkende, at der er passende sikkerhedsforanstaltninger omkring et EU-lands signalovervågning af amerikanske borgere. Ellers giver amerikanerne ikke adgang til den klagemekanisme, som er lagt i støbeskeen med det nye dekretet.

Under konflikten ved Schrems II-dommen, har amerikanerne nemlig argumenteret for, at EU-Domstolens krav til USA er dobbeltmoralske set i lyset af EU-landes egne overvågningspraksisser, skriver Politico.

»Klagemekanismen er åben for lande og regionale organisationer, der tilbyder passende sikkerhedsforanstaltninger og har aftale dataoverførsler til USA,« udtaler en talsperson for EU-Kommissionen til Politico.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
19. oktober 2022 kl. 13:14

Man kunne overveje om noget af det, amerikanerne hentyder til, er vores generelle masseovervågning af telefoners lokation, så man kan se, hvor folk er henne. Det ville i det mindste give mening i forhold til teksten "der er passende sikkerhedsforanstaltninger omkring et EU-lands signalovervågning af amerikanske borgere." Jeg har ingen idé om, hvorvidt NSA laver en tilsvarende sporing i Amerika eller om de bare er misundelige på dansk politi. Men det giver vel god mening, at amerikanerne kun behøver overholde Europas regler, hvis vi selv gør det?

1
11. oktober 2022 kl. 10:53

Hvilke overvågningspraksis'er har nogle EU lande, som er dobbelt moralske? Er der noget i det USA snakker om? hvad mht. FISA - den slags tiladelser kan intet land i EU give AFAIK? er "dobbeltmoralen" ifht. til det? Jeg savner lidt reel fakta i artikelen istedet for "hvad han sagde" - uden nogen faglig vurdering af relevans.. For all I know - kan det jo ligeså vel være løs vrøvl/ spil for galleriet?

2
12. oktober 2022 kl. 16:23

Efterretningsvæsner i div. europæiske lande har adgang til ret omfattende muligheder for overvågning under overskriften "For Landets Sikkerhed".

Vi får næppe nogen fra de tjenester til at stille sig op og fortælle hvor meget de egentligt kan hvis situationen kræver det.

USA prøver bare at spille bolden over på EU's bane men problemet er bare at det kun er USA's overvågning som er blevet afsløret så med mindre NSA/CIA teamet vil undergrave egne allierede for at udstille dem så bliver det bare en papirstiger.