USA satser på ufærdig hukommelsesteknologi i supercomputerkapløb mod Kina

Kina og USA kæmper om at være den første nation, som har en supercomputer, der kan præstere en regnekraft på mere end én exaflops.

Det amerikanske energiministerium er parat til at investere mere end 1,7 milliarder kroner de næste tre år i forskellige teknologier, som måske kan sørge for, at USA bliver den første nation med en supercomputer, der har en regnekraft på mere end én exaflops. Det skriver Ars Technica.

Den udmelding kommer samtidig med, at den seneste Top 500-liste over supercomputere har to kinesiske systemer på første- og andenpladsen, mens USA er blevet forvist til en fjerdeplads.

Der er dog stadig et stykke vej op til 'exascale', altså hvor supercomputere regnes i exaflops snarere end i petaflops. Den kraftigste supercomputer lige nu, Kinas Sunway TaihuLight, har en kapacitet på 93 petaflops, så en supercomputer, der kan klare en exaflops skal altså være mere end en faktor 10 kraftigere.

The Machine

Det amerikanske energiministerium investerer i både Intel, AMD, Nvidia og flere andre, men mest opsigtsvækkende er nok, at ministeriet også investerer i HPE's (Hewlett Packard Enterprise) supercomputerteknologi, som oprindeligt er baseret på en idé fra HP om en hukommelsesdrevet supercomputer, kaldet The Machine.

Problemet med The Machine er, at den oprindelige vision var baseret på en forventning om, at HP ville være i stand til inden 2020 at masseproducere memristorer, som ville kunne bruges til hukommelse med samme hastigheder som RAM, men uden at tabe information, hvis der ikke er en konstant spænding.

Memristorer er en særlig elektronikkomponent, som lidt kan ses som en mellemting mellem en transistor og en resistor, men den har vist sig at være vanskelig at producere i praksis.

Derfor er HPE, som stadig arbejder på de øvrige teknologier til The Machine, nødt til at bruge andre former for hukommelse. Det vil dog sige, at HPE er nødt til enten at bruge RAM, som er hurtig, men ikke kan holde data uden strøm, eller langsommere hukommelsestyper, der kan holde data uden strøm.

HPE kan dog arbejde på andre kritiske komponenter for en supercomputer såsom de forbindelser, der er nødvendige for at få de mange processorer, hukommelseschip, lagerenheder og netværk til at kommunikere hurtigt nok og med tilstrækkelig kapacitet til at få en supercomputer til at fungere.

USA har nedlagt forbud mod eksport af supercomputerchips til Kina, men det har blot fået Kina til at svare igen ved at udvikle sine egne processorer. Det er dog mindre sikkert, hvordan Kina står i forhold til at kunne skalere helt op til en exaflops med hensyn til interconnects og energiforbrug.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere