USA sagsøges for ulovlig ransagning af computere og telefoner

Den amerikanske grænsekontrol går for langt, når de kræver at få adgang til indrejsendes mobiltelefoner og computere. Derfor har 11 personer, ledt af to rettighedsorganisationer, nu sagsøgt den amerikanske stat for at bryde forfatningen.

11 primært amerikanske statsborgere sagsøger nu The US Department of Homeland Security, efter de ved indrejse fik både computere og telefoner konfiskeret og gennemsøgt af grænsevagterne. Kun én enkelt er ikke amerikansk statsborger, men dog permanent beboer i landet.

Det skriver The Register.

Det er de to organisationer American Civil Liberties Union (ACLU) og Electronic Frontier Foundation (EFF), som fører sagsanlægget. De mener nemlig, at de tvungne ransagninger af personlige ejendele er i strid med den amerikanske forfatning. De bør have en ransagningskendelse, som gives ved 'begrundet mistanke' om, at vedkommende forsøger at bryde lovgivningerne omkring de amerikanske grænser. Dette er, ifølge de to organisationer, ikke tilfældet.

Det primære argument i sagsanlægget er, at telefoner og computere i dag er en meget væsentlig del af personers privatliv og indeholder et »mangfoldigt udvalg af personlige, ekspressive og associative oplysninger, herunder e-mails, sms-beskeder, talemails, kommunikations- og lokalitetshistorik, kontaktlister, sociale medier, internet browserhistorik, journaler, finansielle poster, privilegerede oplysninger, videoer, fotos, andre billeder, kalendere og noter«.

Resultatet bliver, at grænsevagter kan lære langt mere, end rimeligt er, om en person, når de skal vurdere, hvorvidt vedkommende skal have lov til at komme ind i landet. Dertil kommer, at forretningsrejsende med stor sandsynlighed vil rejse med fortrolige data om klienter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mark Gjøl

Godt ord. Jeg tror det mindre mundrette, men danske ord er telefonsvarerbeskeder. :)

Ud over det, er lige netop den lovgivning grunden til at jeg ikke er meget for at besøge USA. At blive begramset af en gammel kedelig mand kan jeg klare, men de holder sig væk fra min telefon!

 • 5
 • 0
#2 Martin Sørensen

Denne sag er så kun relevant for dem med amerikansk statsborgerskab. Gæster som os er stort set retsløse på dette punkt. Man kan vist godt frabede sig kontrollen, men så skal man rejse ud med det samme og så kvitterer de også med et indrejseforbud i en periode (ellers kunne man jo bare rejse ud og prøve igen et par dage senere), og så må man gøre på med sig selv om det er prisen værd.

Når man rejser over grænsen som gæst så bør man gøre sig selv den tjeneste at have så lidt elektronisk isenkram som muligt med og evt. tage en såkaldt 'burner-phone' med istedet for sin normale, f.eks. en billig, tom telefon som ikke bliver brugt normalt. Det kræver så at man kan undvære at logge på FB osv. med den på rejse, ellers gør det nok ikke den store forskel. :-) Det samme gør sig gældende for en bærbar PC m.v.

 • 7
 • 0
#4 Henning Wangerin

Man kan vist godt frabede sig kontrollen, men så skal man rejse ud med det samme og så kvitterer de også med et indrejseforbud i en periode (ellers kunne man jo bare rejse ud og prøve igen et par dage senere),

Nu har jeg personligt intet som trækker mig til USA. Der er rigtigt mange andre steder som kommer før USA på min liste over interessante destinationer ;-)

'burner-phone' med istedet for sin normale, f.eks. en billig, tom telefon som ikke bliver brugt normalt. Det kræver så at man kan undvære at logge på FB osv. med den på rejse, ellers gør det nok ikke den store forskel. :-)

Du kan jo også vælge at logge på de ting du ikke kan undvære når du først er blevet lukket ind, og så returnere til fabriksindstillingerinden du rejser ud hvis de insisterer på også at checke den på vej ud.

Det samme gør sig gældende for en bærbar PC m.v.

Heltklart.

Jeg ville da bare installere en frisk ren ubuntu-mate, som er min foretrukne platform, på maskinen efter at den lige har fået pudset støvet af disken med DBAN. Så virker maskinen efter hensigten, men har absolut ingen adgang til noget som helst af værdi.

Så kan jeg altid "færdiggøre" installationen når jeg er kommet gennem filteret og er blevet lukket ind. - den meste af det jeg roder med sker alligevel vi en ssh-forbindelse eller til nød via et web-interface.

/Henning

 • 2
 • 0
#5 Robert Larsen

Jeg har et Ansible projekt som automatiserer installationen af min laptop samt genskaber fra backup. Det tager måske 5 minutter at hente og starte den og 20 minutter senere, afhængig af nettet, har jeg en fuldt brugbar maskine.

Jeg wiper en gang om måneden for at sikre, at scriptet er skarpt nok.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere