USA placerer ansvaret for omfattende hackerangreb i Rusland

Illustration: BalkansCat / Bigstock Photo
I en erklæring konkluderer flere amerikanske myndigheder, at det sandsynligvis er russiske aktører, der har stået bag det omfattende SolarWinds-hackerangreb.

Det var »sandsynligvis« Rusland, der stod bag det omfattende hackerangreb, som i december ramte flere amerikanske ministerier og virksomheder.

Sådan lyder vurderingen fra amerikanske efterretningstjenester og myndigheder, der har udgivet en erklæring i forbindelse med en undersøgelse af sagen. Det skriver CNN.

Erklæringen er udarbejdet af den såkaldte Cyber Unified Coordination Group (UCG), som blandt andet består af sikkerhedstjenesten FBI og cybersikkerhedsmyndigheden CISA.

Gruppen konkluderer i erklæringen, at aktøren bag angrebet »sandsynligvis stammer fra Rusland«, hvilket USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, også tidligere har peget på.

I erklæringen peger UCG derudover på, at målet med angrebet har været at indsamle efterretninger.

Det amerikanske it-sikkerhedsfirma SolarWinds spiller en central rolle i forhold til det omfattende angreb. Det skyldes, at gerningspersonerne har benyttet sig af en bagdør, der har været placeret i it-løsninger, som SolarWinds har leveret til flere myndigheder og virksomheder.

Blandt ministerier i USA, der er blevet ramt af angrebet, er energiministeriet, der har ansvar for USA's atomvåben. Af ramte virksomheder findes blandt andet Microsoft og i en dansk sammenhæng har affaldsselskabet Vestforbrænding også meddelt, at man er blevet ramt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Johnny Lüchau Blogger

Når en myndighed, som i dette tilfælde er Cyber Unified Coordination Group (UCG), siger at det "..sandsynligvis er russerne...", så betyder det som regel det modsatte.

Vi har set det mange gange siden "Irak har sandsynligvis masseødelæggelsesvåben". Det er sådan de signalerer at de har fået en politisk ordre (om at lyve).

Som de fleste her på mediet vist er klar over, så kan hackere i superligaen ikke spores.

  • 3
  • 1
#3 Ditlev Petersen

Man kan hurtigt nævne en række lande, der må formodes at være dygtige på det felt, og som kan have en stor interesse i at snuse rundt omkring. Jeg er dog forundret over udtrykket "sandsynligvis", de plejer ikke at være helt så usikre, når de skyder skylden på nogen. Så det må betyde noget i retning af: Vi aner ikke, hvem det var. Der var ikke engang indsat de sædvanlige russiske ord i programmerne. Så vi nævner russerne, ikke fordi vi selv tror det, men vi lyder allerede inkompetente nok.

  • 6
  • 1
#4 Tom Paamand

forundret over udtrykket "sandsynligvis", de plejer ikke at være helt så usikre, når de skyder skylden på nogen.

Sådanne let flagrende udtryk er standard i efterretningsrapporter, hvor det netop omhýggeligt angives, at der som hovedregel kun er tale om vurderinger, og ikke klar og utvetydig viden. Den skelnen går konsekvent tabt, når politikere og journalister får papiret i hånden, og begynder at lave overskrifter - og krig.

Som det er nævnt gjaldt det fx også de afgørende ord om Iraks påståede beholdning af masseødelæggelsesvåben i 2003 med ord som: "Evidence indicates that Baghdad is pursuing at least a limited effort to maintain and acquire nuclear weapon-related capabilities".

Det er ikke (nødvendigvis) for at lyve, men fortæller netop præcist, at man ikke har beviser. Omend materiale og ordlyd ofte presses helt til den alleryderste kant, også i sådanne rapporter.

Politikere som Anders Fogh og Per Stig Møller gav den så lige et ekstra tryk på speederen, da de alt for skråsikkert "refererede beviserne" for at sælge krigssamarbejdet til danskerne. Hvilket også sker i nutidens overskrifter om Ruslands totalt fastslåede skyld. Nationer går ofte i krig på usikre beviser, der aldrig ville holde overfor en domstol...

  • 1
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere