USA lægger pres på Storbritannien: Fravælg Huawei

16. januar 2020 kl. 10:246
USA lægger pres på Storbritannien: Fravælg Huawei
Illustration: vectorfusionart/Bigstock.
Amerikanerne vil ikke dele efterretninger med allierede, der bruger Huawei-udstyr i deres 5G-netværk. Sådan lyder truslen mod Storbritannien, der skal træffe en endelig beslutning om, hvorvidt man vil bruge udstyr fra den kinesiske producent. Britiske embedsmænd har allerede sagt, at der ikke vil blive brugt kinesisk udstyr i kritiske dele af 5G-netværket.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

USA truer nu Storbritannien til at fravælge Huawei. Amerikaner presser ifølge Reuters briterne med trusler om ikke længere at ville dele efterretninger med dem.

Det er ifølge amerikanerne risikoen for, at Huawei indsamler data til den kinesiske stat, der får dem til at komme med denne udmelding.

Beslutningen om, hvem der skal opdatere briternes telekommunikationsnetværk til 5G, skal tages i denne måned.

Huawei, der er verdens største producent af mobilnetværksudstyr, benægter påstandene, og en talsmand for virksomheden har udtalt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er overbeviste om, at den britiske regering vil tage en evidensbaseret tilgang, når den træffer sin beslutning om Huawis optagelse i 5G-netværket.«

Amerikanerne vil ikke dele efterretninger på Huawei-udstyr

Sidste måned vedtog USA også lovgivning, der omfatter en bestemmelse, der truer med at begrænse efterretningsdeling med allierede, der bruger Huawei-udstyr.

Embedsmænd besluttede sidste år i princippet at blokere virksomheden fra kritiske dele af 5G-netværket, men de har stadig begrænset adgang til mindre følsomme dele af 5G-netværket.

En talsmand for den britiske regering har udtalt, at ’sikkerhed og modstandskraft’ i telekommunikationsnetværket er ’af største vigtighed’.

Regeringen overvejer i den sammenhæng stadig Huawei som leverendør.

Den republikanske senator Tom Cotton udtaler til Reuters, at han er »dybt bekymret over, at der en mulighed for, at nære allierede, inklusive UK, muligvis tillader, at det kinesiske kommunistparti faktisk bygger deres meget følsomme 5G-infrastruktur«.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
16. januar 2020 kl. 14:51

Men det ser mere ud, som at USA er bange for at de ikke kan overvåge deres egen, eller allieret civile borger og virksomheder.

Hvordan gør det en forskel for USAs mulighed for at aflytte om det er Huawei eller Siemens/Nokia/Ericsson der leverer 5G netværket?

Michael Cederberg, du behøves ikke at svare, eller du får ikke svar.
Er kun forbi V2, da jeg have læst BBC, og mente dette nok var et inteligent inspark, end både vi, V2 kan give.

Tak jeg svarer alligevel. BBC artiklerne forholder sig ikke til det faktum at der ikke findes nogen måde at bevise at Huawei ikke har skjulte hensigter. Der er ingen analyse der kan vise at Huawei ikke har bagdøre i deres systemer. Og selv hvis der ingen bagdøre er i systemet i dag så kan der komme en software opdatering i morgen med bagdør. Ingen kommer til at reviewe alle software opdateringer fra Huawei og selv hvis vi gjorde har vi ingen bevis for at det er den software der kører på hardwaren.

Det er pointen. Dette handler om tillid. Hvem stoler vi på: USA som med alle dets fejl har et system der ligner vores og som allerede er garant for vores militære sikkerhed. Eller Kina som har et ganske andet styre og system hvor fx. individuelle rettigheder betyder meget mindre.

Jeg vælger USA. Det samme har alle andre vestlige lande gjort. Eneste grund til at vælge Huawei er rent pekuniære.

Det fremgik meget tydeligt, at dette drejer sig om en handelskrig.

Det kan være USA kan tjene penge på at holde Kina ude af markedet for mobiltelefoner (selvom historien har vist at de eneste der tjener på telefon er Apple og Google). Men USA har ikke en eneste konkurrencedygtig leverandør af 5G netværk. I en America First tid, så er det svært at se den amerikanske regering bruge så meget krudt på at primært europæiske virksomheder skal tilgodeses i en handelskrig. Derfor er dette ikke et spørgsmål om handel. Det er et spørgsmål om sikkerhed.

At USA ved siden af fører handelskrig mod Kina er en ganske anden sag. Men der har de ikke blandet Europa ind.

Som Malcolm Turnbull klogt siger i BBC artiklerne:

<em>The real question is not looking for a smoking gun but asking whether this is a loaded gun and whether you want to have that risk.</em>

6
17. januar 2020 kl. 12:38

Passer ikke at alle har valgt usa, Tyskland har valgt Huawei , og deres efterretnings tejene har adgang til koden som bliver afvilket og de signeret selv koden som bliver lagt på hardwaren, nogen som de amerikanske virksomheder ikke har kunne tilbyde, efter længer tids tovtrækkeri har cisco dog indviliget i at give adgang til deres kode, Men det ikke ændre ikke på at Tyskland og Huawei har et godt sammerarbjede og de har lagt et udviklings center i tyskland.

4
16. januar 2020 kl. 13:44

Det er ganske så trist at allierede vil presse handelsmotiverede embargoer ned over 5G forhandlingerne, med påstande om spionage. Det lugter langt væk. Det så vi også ved den offentlige høring "Military Cybersecurity and Small States in an Age of Great Power Competition" der blev afholdt på Christiansborg d. 11. september 2019. Efter 20 minutters høflighedsintrosnak bl.a. ved Nasar Khadar, gik Christopher Bronk, professor fra Oxford universitetet, på talerstolen og brugte næsten hele sit oplæg på at tilsvine Huawei, det samme gjorde Chris Demchak (US Naval War College) og Gary Schaub Jr. (US Centre for Military Studies). Kun Lior Tabansky (Tel Aviv University)holdt sig for god til den handelskrig der blev lagt op til... Der blev ikke fremlagt et eneste bevis eller eksempel, for deres påstande. Så trods at hele konferencen indikerede en anden dagsorden, drejede det sig kun om at overbevise os om ikke at hanlde med Huawei- og hvor forrykte danskerne var at end at give lov til at promovere Huawei produkter, f.eks. i lufthavnen . Det fremgik meget tydeligt, at dette drejer sig om en handelskrig. Som forbruger og virksomhed i sikkerhedsindustrien, er jeg ikke mere bange for kinesere end amerikanere, eller andre. Man skal i udgangspunktet beskytte alle de følsomme data, man beslutter at udveksle med andre,-alle efterretningstjenester forsøger at se med og handle indbyrdes med data, længere er den da ikke.

3
16. januar 2020 kl. 13:28

Vi har stadigt ikke set skyggen af bevis for at Huawei misbruger sin position.

Mens listen fra Amrikansk Side, herunder også Industrispinage er langt.

https://www.bbc.com/news/technology-51112232

Men det ser mere ud, som at USA er bange for at de ikke kan overvåge deres egen, eller allieret civile borger og virksomheder.

https://www.bbc.com/news/technology-47305420

Michael Cederberg, du behøves ikke at svare, eller du får ikke svar.
Er kun forbi V2, da jeg have læst BBC, og mente dette nok var et inteligent inspark, end både vi, V2 kan give.


Har ikke til hensigt, og har stadigt til gode at læse en låst artikkel på V2.
Og gider ikke spille min tid på en døende platform.

Godt nytår. mvh

2
16. januar 2020 kl. 11:20

Kunne de så bare selv præsentere noget evidens for deres egne påstande - inden de stiller krav til andre om at agerer efter deres manglende evidens for deres påstande.

Hvor ved du fra hvad amerikanerne har præsenteret briterne for? Du forventer vel ikke at amerikanerne vil delagtigøre offentligheden i hvad de ved om kinesisk efterretningsvirksomhed.

I den forbindelse synes jeg i øvrigt det er interessant at amerikanerne specifikt går efter Huawei. Umiddelbart ville jeg mene at de burde gå efter alle Kinesiske virksomheder når det handler om kritisk infrastruktur, for alle kinesiske virksomheder er underlagt kommunistpartiets krav. Måske fortæller amerikanerne os (og kineserne) lidt mere end hvad godt er. Måske. For reelt ved vi ingenting og det er også meningen.

1
16. januar 2020 kl. 10:38

»Vi er overbeviste om, at den britiske regering vil tage en evidensbaseret tilgang, når de træffer sin beslutning om Huawis optagelse i 5G-netværket.« ?

Kunne de så bare selv præsentere noget evidens for deres egne påstande - inden de stiller krav til andre om at agerer efter deres manglende evidens for deres påstande.