USA genvinder supercomputer-tronen med 10 petaflops på 49.152 processorer
Det er ikke længe siden, at Kina meddelte, at landet nu havde verdens hurtigste computer med en ydeevne på omkring 3 petaflops, men den overgås nu af en IBM Blue Gene /Q, der har tilnavnet Mira, skriver [IBM i en pressemeddelelse.
](https://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/33586.wss)Mira bliver installeret hos Argonne National Laboratory under det amerikanske energiministerium, hvor den skal anvendes af forskere til at forske i blandt andet energibesparelser i form af design og afprøvning af ultraeffektive biler, skriver IBM videre.
Mira er baseret på IBM's egen processor, en quadcore 64-bit PowerPC A2 på 1,6 GHz, hvor hver processor er udstyret med hyperthreading, der betyder, at en enkelt processor kan afvikle på til 16 procestråde på samme tid. Der findes ganske vist hurtigere versioner af PowerPC A2, men ved at vælge clockfrekvensen på 1,6 GHz, opnår IBM den bedste relative ydeevne, hvor der også tages hensyn til effektforbruget.
Mira består af 49.152 processorer, der kombineres med 70 PB diskplads, 8 PB ddr3-hukommelse samt en I/O-båndbredde på 470 GB/s.
Med en ydeevne på 10 petaflops bliver denne computer cirka tre gange hurtigere, end den hidtil hurtigste, der er placeret i Kina, men som ikke anvender generelle processorer, men grafikprocessorer til at opnå den høje ydeevne.
IBM har allerede installeret Watson, der er en mindre udgave af Mira. Den anvender samme teknologi, men har dog kun 8.192 processorer og anvendes blandt andet til at deltage i Jeopardy!, hvor den afvikler avanceret analytisk software, der gør den i stand til effektivt at konkurrere mod menneskelige modstandere.
IBM satser på at videreudvikle teknologien bag Mira, således at man i løbet af nogle år kan nå frem til en exascale-computer, der er 100 gange hurtigere end Mira.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.