USA genopliver trusler om mindre samarbejde efter britisk tilladelse til Huawei

30. april 2019 kl. 08:529
USA genopliver trusler om mindre samarbejde efter britisk tilladelse til Huawei
Illustration: Veja / Bigstockphoto.com.
Vi vil være nødt til at genoverveje vores muligheder i forhold til at dele information og være forbundet med dem på de måder, vi er i dag, lyder det USA.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det kan få konsekvenser for samarbejdet med USA, hvis lande vælger at benytte sig af udstyr fra den kinesiske teknologi-gigant Huawei til opbygningen af et kommende 5G-netværk, og det gælder, uanset om udstyret bruges i core-nettet eller ej.

Sådan lyder en ny trussel fra USA, efter at Storbritannien i sidste uge gav grønt lys for, at den kinesiske televirksomhed kan stå for opbygningen af dele af det britiske 5G-net. Huawei fik dog ikke lov til at bidrage til opbydningen af core-nettet.

Det skriver Reuters.

»Det er USA's holdning, at telekommunikationsnetværket vil være i fare, hvis Huawei eller andre utroværdige leverandører inddrages i nogen som helst form i 5G-nettet,« siger talsmanden Robert Strayer fra den amerikanske regerings kontor for cybersikkerhed og international kommunikation til Reuters.

Artiklen fortsætter efter annoncen

USA har tidligere advaret Tyskland mod at benytte sig af Huawei som leverandør til 5G-netværket. Dengang lød truslen også, at den amerikanske regering var parat til at skære ned på efterretningssamarbejdet med Tyskland, hvis Huawei fik lov til at deltage i 5G-projekt.

It-sikkerhedsmessen Infosecurity Denmark 2019 byder på mere end 110 seminarer og cases, 25 udvalgte keynotes og 80 udstillere. To dage med masser af faglig viden og netværk d. 1. og 2. maj i Øksnehallen i København.

Konferenceprogrammet dækker compliance, cybercrime, IoT, nye teknologier som AI og blockchain samt data og cloud og giver et unikt indblik i de nyeste it-sikkerhedsmæssige udfordringer på et højt fagligt niveau.

Du bliver også opdateret om både de nyeste tekniske landvindinger fra spydspidsforskere og får indblik i aktuelle trusselsbilleder fra nogle af verdens bedste rådgivere.

Læs mere og tilmeld dig

Læs mere om Version2 Data & Cloud Expo, der afholdes sammen med Infosecurity Denmark

Truslen mod Tyskland blev dog afblæst, efter at amerikanske embedsmænd angiveligt gav udtryk for, at de var »meget tilfredse« med Tysklands strenge regler og sikkerhedsstandarder i forhold til 5G, som gælder uanset udbyder.

Men nu er den amerikanske advarsel om ringere samarbejde genoplivet, og ifølge talsmanden Robert Strayer er den ikke kun rettet mod enkelte lande denne gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis andre lande benytter sig af eller tillader adgang til utroværdige leverandører til at udbygge et 5G-netværk, vil vi være nødt til at genoverveje vores muligheder i forhold til at dele information og være forbundet med dem på de måder, vi er i dag,« siger han til Reuters.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
1. maj 2019 kl. 09:37

Men det er ikke kun Trump der er bekymret for kinesisk indflydelse. Det samme ses blandt de voksne i Washington og sås også i Obamas regering.

Bestemt. Og også mange andre steder. Kineserne kan være ganske tålmodige og udspekulerede. Men jeg er f.eks. voldsomt overrasket over, hvor klodset kineserne håndterer "Belt and road"; jeg havde forventet langt større tålmodighed og finesse fra den side. Jeg tror de nutidige kinesere skulle studere deres forgængere lidt grundigere.

Vedr. "de voksne", så er de løbet skrigende bort fra den nuværende administration. Tomrummet er blevet udnyttet af folk, som ellers ikke ville have jordisk chance for at blive taget alvorligt, hvoraf en betydende del er direkte sinofobe (det er korrekt, at amerikanerne historisk set - og ganske givet af gode grunde - har været på vagt overfor Kina, men der er langt herfra og så det den åbenlyse sinofobi, som præger den nuværende administration).

Vær i øvrigt opmærksom på at USA ikke står stærkt som teknologileverandør når det gælder 5G netværk. Det er således begrænset hvad USA vinder handelsmæssigt i denne sag.

Det har ikke noget med handelstridighederne at gøre; det er bare elefanten i det ovale værelse, som igen har væltet sig rundt i porcelæn. Det har heller ikke særligt meget med 5G at gøre; du tænker alt for snævert.

Men i valget mellem USA og Kina er det ganske klart at Storbritannien er i en ganske særlig situation når det gælder USA. På den værdimæssige side er USA også uendeligt meget tættere.

Det er trist at se nogen gøre sig så afhængige af andre, der er så åbenlyst ligeglade.

6
1. maj 2019 kl. 08:28

For det første, så tror jeg ikke, at du behøver at have "såfremt" i starten af den sætning. Og for det andet, så tror jeg heller ikke, at vi blot kan antage at anden del af sætningen er korrekt, efter hvad vi så med Angela Merkel og aflytning af den tyske regering.

Der er flere ting du glemmer:

  • For det første skrev jeg "masse-aflytter" - aflytning af statsledere falder ikke ind under den kategori.
  • Alle lande forsøger at spionere mod andre landes ledere. Der er ingen grund til at tro at tyskerne ikke forsøger at aflytte både den amerikanske præsident, den franske ditto, samt den britiske premierminister. Og mange andre. Af samme grund blev de tyske protester først stærke da sagen kom frem i pressen.
  • Storbritannien er USA's tætteste allierede når det gælder elektroniske efterretninger. De deler efterretninger i stor stil. Hvis USA masseaflytter i Storbritannien, så er det fordi briterne selv ikke må og derfor beder amerikanerne om det. For amerikanerne har i praksis adgang til det samme som briterne.

Det her har kun meget lidt med aflytningsmæssige kapabiliteter at gøre.</p>
<p>The Commander in Cheat reducerede det selv til et handelspolitisk tema, da han gjorde det til en sag for forhandling i hans ugennemtænkte og hovedsageligt selvskadende toldkrig med Kina (som han i parantes bemærket ikke formår at afslutte, selvom toldkrige efter hans eget udsagn, skulle være nemme at vinde).

Trump er et fjols med meget lidt indsigt. Men det er ikke kun Trump der er bekymret for kinesisk indflydelse. Det samme ses blandt de voksne i Washington og sås også i Obamas regering. Vær i øvrigt opmærksom på at USA ikke står stærkt som teknologileverandør når det gælder 5G netværk. Det er således begrænset hvad USA vinder handelsmæssigt i denne sag.

Huawei og UK er kun en lille brik i dette spil, og burde få UK til at stoppe op og genoverveje hvem her i verden, der behandler dem med mest respekt.

Det har du ganske ret i. Men i valget mellem USA og Kina er det ganske klart at Storbritannien er i en ganske særlig situation når det gælder USA. På den værdimæssige side er USA også uendeligt meget tættere.

5
1. maj 2019 kl. 08:04

Det her har kun meget lidt med aflytningsmæssige kapabiliteter at gøre.

The Commander in Cheat reducerede det selv til et handelspolitisk tema, da han gjorde det til en sag for forhandling i hans ugennemtænkte og hovedsageligt selvskadende toldkrig med Kina (som han i parantes bemærket ikke formår at afslutte, selvom toldkrige efter hans eget udsagn, skulle være nemme at vinde).

Men dont take his word for it - han har lige slået rekord med 10k løgne og usandheder (løgn forudsætter ikke kun at det er usandt, men også at man selv er klar over det) - meget tyder på at han didnt get the memo, eller rettere ikke nåede længere end til overskriften, før hans mistede interessen. Det, som hans åbenlyst sinofobe rådgivere i virkeligheden vil med det her, er at kvæle den kinesiske tech-industri i vuggen; hvis man ikke kan vinde på andre måder, så kan man sørge for at ens konkurrenter ikke kommer til start!

Så vi står i den gustne situation, at nu hvor verden står over for hidtil usete udfordringer, og mere end nogensinde har brug for at verdens fremmeste viser lederskab, så vil USAs regering på den ene side ikke høre tale om at påtage sig det ansvar, som naturligt følger med, og på den anden side åbenlyst er klar til at kæmpe med næb og kløer imod at andre skulle komme i en position til at gøre det.

Huawei og UK er kun en lille brik i dette spil, og burde få UK til at stoppe op og genoverveje hvem her i verden, der behandler dem med mest respekt.

Det betyder så ikke, at der ikke kan være gode, sikkerhedsrelaterede grunde til at fravælge Huawei; det eneste jeg siger er, at det står langt nede på den amerikanske dagsorden, og at det derfor er meningsløst at diskutere, hvor sikkert eller usikkert Huawei produkterne er - USA vil ikke ændre holdning, fordi for dem handler det om noget helt andet.

Her må vi ihukomme Sun Tzus råd og i stilhed sikre os selv størst muligt manøvrerum på langt sigt. Valget af Ericsson virker som et lille, men fornuftigt skridt på den rejse.

4
1. maj 2019 kl. 07:25

Spørgsmålet er så også... Hvem stoler man mindst på: USA eller Kina...

3
1. maj 2019 kl. 04:43

Såfremt NSA masse-aflytter i UK, så sker det med garanti med den britiske regerings accept.

For det første, så tror jeg ikke, at du behøver at have "såfremt" i starten af den sætning. Og for det andet, så tror jeg heller ikke, at vi blot kan antage at anden del af sætningen er korrekt, efter hvad vi så med Angela Merkel og aflytning af den tyske regering.

2
1. maj 2019 kl. 00:32

»Det er USA's holdning, at telekommunikationsnetværket vil være i fare, hvis Huawei eller andre utroværdige leverandører inddrages i nogen som helst form i 5G-nettet,«

Og naturligvis har USA ret. Hvis Huawei leverer hardware som er del af netværket og denne hardware er kompleks (dvs. hvis den kan indeholde software), så giver det mulighed for at putte bagdøre og aflytningskode ind i hardwaren.

Problemet for amerikanerne er at hvis der står en Huawei switch i det administrative netværk som bruges til at tilgå core-netværket, så er der i princippet også åbent. Eller hvis man kobler en Huawei laptop på samme netværk. Eller noget andet. Det er naturligvis ikke helt det samme som at have leveret dele af selve mobilnetværket, men det er et stort skridt på vejen.

For at forstå hvordan efterretningstjenester arbejder for at få adgang til infrastruktur kan jeg anbefale "I hunt sys admins" fra Snowdens samling. Den fortæller hvad NSA sandsynligvis gør. Der er ingen grund til at kineserne ikke skulle gøre det samme.

Det er USA's holdning...
at NSA's overvågning vil være i fare, hvis Huawei eller andre utroværdige leverandører inddrages.

Det lyder mest som en smart bemærkning det du skriver. Men det giver ingen mening. Hvorfor skulle det gøre nogen forskel for NSA's evt. aflytning i UK om Huawei er på banen? Såfremt NSA masse-aflytter i UK, så sker det med garanti med den britiske regerings accept. Under alle omstændigheder: Hvilken forskel skulle det gøre for NSA's aflytningsmulighed om hardwaren kommer fra Huawei eller Ericsson?

1
30. april 2019 kl. 09:35

at NSA's overvågning vil være i fare, hvis Huawei eller andre utroværdige leverandører inddrages.