USA genindtager supercomputer-tronen med nyt monster

Illustration: ORNL / Pressefoto
USA’s nye supercomputer bringer landet tilbage på regnekraftens højeste tinder. Maskinen hedder Summit og leverer 200 petaflops, der skal gå til at videreføre kunstig intelligens.

Der har længe været hård konkurrence mellem Kina og USA om at have den hurtigste supercomputer. Efter en periode hvor kineserne har været foran, kan amerikanerne nu igen indtage førstepladsen.

Oak Ridge National Lab (ORNL) har nemlig afsløret verdens hurtigste supercomputer, Summit.

Summit har en formidabel ydeevne på 200 petaflops. Én petaflop svarer til en billiard flops, det vil sige én million milliarder regneoperationer per sekund. Til sammenligning leverer den hidtidige rekordindehaver, den kinesiske Sunway TaihuLight, ”kun” 93 petaflops.

Læs også: DTU køber ny supercomputer: søger flest beregninger i sekundet for 20 mio. kr.

Ifølge ORNL, som er en forskningsafdeling af det amerikanske energidepartement U.S. Department of Energy, skal Summit levere regnekraft til forskningsopgaver inden for blandt andet energi og kunstig intelligens, hvor den sandsynligvis vil føre til opdagelser, som tidligere ikke har været mulige.

Fylder 520 kvadratmeter

Den nye supercomputer er udstyret med hardware, som er optimeret netop til kunstig intelligens og, som gør maskinen i stand til at analysere enorme mængder data og bidrage til udviklingen af intelligent software.

Hardwaremæssigt består Summit af 4608 servere, som hver indeholder to Power9-proccesorer fra IBM med 22 kærner, som er designet specifikt til opgaver med kunstig intelligens.

Derudover har hver server også seks grafikkort af typen Tesla V100 fra Nvidia, som er baseret på Volta-arkitekturen, og som også er udviklet for udvikle kunstig intelligens fremover.

Læs også: Verdens kraftigste, privatejede supercomputer er en realitet

I alt har systemet dermed mere end 9000 Power9-processorer og 27.000 Tesla V100-grafikprocessorer. Systemet fylder et areal på 520 kvadratmeter, vejer mere end 340 ton og indeholder i alt cirka 300 kilometer fiberoptiske kabler. Maskinens lagerplads kan rumme op til 250 petabyte data ad gangen.

Summit repræsenterer også et stort skridt mod den store milepæl inden for HPC (high performance computing), som er exaflops-maskinerne. Det vil sige maskiner, som er i stand til at yde 1000 petabytes, eller en milliard milliarder regneoperationer per sekund. Ifølge ORNL vil man kunne bygge sådan en maskine inden 2021.

Denne artikel er fra digi.no

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere