USA: Fabrikanters ophavsret krænkes ikke ved reparation eller jailbreaking

Borgere har ret til at jailbreake eller modificere på enheder såsom Amazons Alexa, lyder det fra USAs ophavsretskontor. Illustration: Andrey Suslov/Bigstock
Det amerikanske kontor for ophavsret tillader en gang for alle, at borgere skal have lov til at lave reparationer eller jailbreaks, selvom fabrikanter mener, at dette er brud på ophavsretten.

Det amerikanske kontor for ophavsret (US Copyright Office) har besluttet at foretage store ændringer i ophavsretsloven i USA.

Det skriver The Verge.

Ophavsretsloven i USA er kendt under navnet DMCA - Digital Millennium Copyright Act - og beskriver blandt andet, at det er »ulovligt at omgå teknologiske foranstaltninger, der bruges til at forhindre uautoriseret adgang til emner, der er beskyttet af ophavretten«.

Dette punkt er i flere omgange blevet brugt af fabrikanter til at forhindre brugere i at skille produkter ad eller reparere dem. Brugerne overtræder ophavsretsloven, når softwarelåsen på deres produkter brydes i forbindelse med at der eksempelvis udskiftes dele, har det lydt fra fabrikanterne.

Men med de nye ændringer, som træder i kraft den 28. oktober 2018, er det blevet erklæret lovligt for brugerne at foretage en række indgreb og reparationer uden at krænke ophavsretten.

Det er for eksempel tilladt at jailbreake og modificere de stemmestyrede assistenter fra blandt andet Google og Amazon. Desuden må brugere gerne unlocke telefoner, der oprindeligt er bundet til en bestemt netværksudbyder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bjarne Nielsen

Det er en god nyhed, både for dem derovre, og også for os andre, for når det regner på præsten ...! Men det burde slet ikke have været i problem i første omgang.

Hvornår lærer politikerne at det rent held, hvis det ikke giver problemer, når man lytter for meget til industrien lobbyister?

 • 15
 • 0
#2 Christian Nobel

med modifikationer:

https://liliputing.com/2018/10/us-copyright-office-says-its-legal-to-hac...

"Basically it’s legal to jailbreak your phone or use software to unlock it so that you can use it on a different wireless network. But it’s not legal for anyone who creates a tool for doing that to share it."

"For example, even as the Copyright Office is expanding the list of things you’re allowed to jailbreak, it’s leaving “game consoles, set-top boxes, DVD and Blu-Ray players, and similar devices that typically are operated using buttons” out in order to discourage using those devices for piracy."

 • 7
 • 0
#5 Jens Carsten Hansen

"Basically it’s legal to jailbreak your phone or use software to unlock it so that you can use it on a different wireless network. But it’s not legal for anyone who creates a tool for doing that to share it."

Jeg kan ikke se, hvordan det er foreneligt med ytringsfrihed. Hvis man skriver et open-source værktøj til at jailbreake eller på anden måde låse op for en mobil, kan det ikke være ulovligt at dele kildekoden.

Den kildekode kan nemt kompileres til det værktøj/program, evt. via et andet site, (en tredjepart) on-the-fly, så brugeren som ønsker dette program, hverken har brug for kildekoden eller behøver at kompilere den. Endnu et eksempel på, at dem der skriver lovene, ikke har forstand på den digitale virkelighed de lever i.

Man mindes misæren med DeCSS, hvor folk i stor stil trykte T-shirts med den digitale nøgle til at dekryptere DVD'er.

 • 1
 • 0
#6 Henrik Madsen

Betyder det så også at fabrikanter ikke længere må have lov at blokere hele devices fordi nogen der ikke er "autoriseret" har skiftet en komponent.?

Jeg kunne godt forudse at i hvert fald een producent som lever af, først at tage meget for deres produkter og derefter tager ublu priser for rep, kunne blive ramt ret hårdt af dette.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere