USA: Fabrikanters ophavsret krænkes ikke ved reparation eller jailbreaking

Borgere har ret til at jailbreake eller modificere på enheder såsom Amazons Alexa, lyder det fra USAs ophavsretskontor. Illustration: Andrey Suslov/Bigstock
Det amerikanske kontor for ophavsret tillader en gang for alle, at borgere skal have lov til at lave reparationer eller jailbreaks, selvom fabrikanter mener, at dette er brud på ophavsretten.

Det amerikanske kontor for ophavsret (US Copyright Office) har besluttet at foretage store ændringer i ophavsretsloven i USA.

Det skriver The Verge.

Ophavsretsloven i USA er kendt under navnet DMCA - Digital Millennium Copyright Act - og beskriver blandt andet, at det er »ulovligt at omgå teknologiske foranstaltninger, der bruges til at forhindre uautoriseret adgang til emner, der er beskyttet af ophavretten«.

Dette punkt er i flere omgange blevet brugt af fabrikanter til at forhindre brugere i at skille produkter ad eller reparere dem. Brugerne overtræder ophavsretsloven, når softwarelåsen på deres produkter brydes i forbindelse med at der eksempelvis udskiftes dele, har det lydt fra fabrikanterne.

Men med de nye ændringer, som træder i kraft den 28. oktober 2018, er det blevet erklæret lovligt for brugerne at foretage en række indgreb og reparationer uden at krænke ophavsretten.

Det er for eksempel tilladt at jailbreake og modificere de stemmestyrede assistenter fra blandt andet Google og Amazon. Desuden må brugere gerne unlocke telefoner, der oprindeligt er bundet til en bestemt netværksudbyder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
Bjarne Nielsen

Det er en god nyhed, både for dem derovre, og også for os andre, for når det regner på præsten ...! Men det burde slet ikke have været i problem i første omgang.

Hvornår lærer politikerne at det rent held, hvis det ikke giver problemer, når man lytter for meget til industrien lobbyister?

Christian Nobel

med modifikationer:

https://liliputing.com/2018/10/us-copyright-office-says-its-legal-to-hac...

"Basically it’s legal to jailbreak your phone or use software to unlock it so that you can use it on a different wireless network. But it’s not legal for anyone who creates a tool for doing that to share it."

"For example, even as the Copyright Office is expanding the list of things you’re allowed to jailbreak, it’s leaving “game consoles, set-top boxes, DVD and Blu-Ray players, and similar devices that typically are operated using buttons” out in order to discourage using those devices for piracy."

Jens C. Hansen

"Basically it’s legal to jailbreak your phone or use software to unlock it so that you can use it on a different wireless network. But it’s not legal for anyone who creates a tool for doing that to share it."


Jeg kan ikke se, hvordan det er foreneligt med ytringsfrihed.
Hvis man skriver et open-source værktøj til at jailbreake eller på anden måde låse op for en mobil, kan det ikke være ulovligt at dele kildekoden.

Den kildekode kan nemt kompileres til det værktøj/program, evt. via et andet site, (en tredjepart) on-the-fly, så brugeren som ønsker dette program, hverken har brug for kildekoden eller behøver at kompilere den.
Endnu et eksempel på, at dem der skriver lovene, ikke har forstand på den digitale virkelighed de lever i.

Man mindes misæren med DeCSS, hvor folk i stor stil trykte T-shirts med den digitale nøgle til at dekryptere DVD'er.

Henrik Madsen

Betyder det så også at fabrikanter ikke længere må have lov at blokere hele devices fordi nogen der ikke er "autoriseret" har skiftet en komponent.?

Jeg kunne godt forudse at i hvert fald een producent som lever af, først at tage meget for deres produkter og derefter tager ublu priser for rep, kunne blive ramt ret hårdt af dette.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder