USA bruger 26 milliarder kroner på cyberkrig

NSA’s overvågning af internettet er kun den ene side af USA’s digitale magt. En enorm organisation er nu på plads til at gennemføre cyber-angreb mod fjender, ligesom det skete med Stuxnet mod Iran.

Han bliver kaldt ’Alexander the Geek’, fordi den firestjernede general aldrig har synet af meget i selskab med sine trænede, militære kolleger. Men Keith Alexander er en af de mest magtfulde mænd i USA, som direktør for sikkerhedstjenesten NSA, samt leder af Central Security Service og US Cyber Command.

Under hans ledelse er cyberkrig blevet USA’s nye våben, der lever i det skjulte, men som har fået tilført enorme resurser de seneste år. Det skriver Wired i en længere baggrundsartikel om omfanget af de digitale våben, landet nu råder over.

Til næste år er der afsat over 26 milliarder kroner til cybersikkerhed i de amerikanske sikkerhedstjenester, og den 61-årige general er den ubestridte leder af det hele. Han har fået cyberangreb rangeret som en større trussel mod USA end terrorisme, og det store NSA-hovedkvarter i Fort Meade i Maryland udvider nu kraftigt, både med flere højt begavede hoveder inden for matematik og it-sikkerhed, men også med enorm computerkraft.

Mens omfanget af NSA’s overvågning nu er til diskussion, oven på afsløringerne fra whistlebloweren Edward Snowden, er der stadig ikke meget fokus på, hvor kraftigt USA’s militær og efterretningsvæsen har opgraderet cyberkrig som et offensivt våben.

Stuxnet-angrebet mod iranske uran-centrifuger, der blev opdaget i 2010, kunne have været en ubetinget succes, hvis ikke den yderst avancerede malware var sluppet ud og spredte sig til alverdens computere verden over. Her fik USA og Israel i samarbejde ødelagt omkring tusind af de centrifuger, som Iran bruger til at berige uran, med et rent digitalt våben mod Irans Natanz-anlæg, der ellers er beskyttet efter alle kunstens regler mod for eksempel bombeangreb.

Men Irans reaktion på Stuxnet var en række gengældelsesangreb mod USA, som så igen kunne bruges af Keith Alexander og NSA til at få tilført flere resurser.

I dag har NSA og de øvrige dele af cyber-styrken store grupper ansat, som minutiøst leder efter zero-day-sårbarheder i alskens styresystemer og software. En ukendt sårbarhed er nemlig guld værd, hvis en fjende skal have plantet overvågningssoftware.

Satsningen på cybervåben har også ført til en voldsom opblomstring af leverandører af den slags ydelser til NSA. En af de mest hemmelighedsfulde hedder Endgame Systems, som har specialiseret sig netop i zero-day-exploits. Firmaet tilbyder også en brugervenlig løsning, hvor man på et kort kan klikke sig frem til fjenden, for eksempel en afdeling i det kinesiske militær, og så se præcist, hvad de kører af software, og hvad der findes af muligheder for at infiltrere computerne.

En lækket rapport viser en pris på 14 millioner kroner for en pakke på 25 zero-day-sårbarheder, og mange har nu fået en blomstrende forretning ud af at finde disse huller og sælge dem. Det giver så igen anledning til nye bekymringer, for salg af sårbarheder er ikke reguleret. Hvad nu hvis andre landes sikkerhedstjenester betaler mere?

Læs hele artiklen i Wired.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Markus Bach Vestergaard

Nå okay.. Så det var 100% sandt at det var Israel og USA der stod for stuxnet? troede kun det var gisninger. Regnede med at det ville blive blæst ret meget op hvis det beviseligt var USA der var indblandet i stuxnet.

Men kan være verdenspressen har haft andet at lave lige den dag

  • 3
  • 1
Ove Larsen

Cyberkrig lyder godt på papiret. Men som Stuxnet viste, så er der en risiko for at den slags våben slipper fri og inficerer virksomhedernes computer netværk. Den eneste virksomheder der åbent har indrømmet at de blev ramt, er olieselskabet Chevron, men der er også et kendt firma med speciale i containere og container terminaler som har måtte bruge RIGTIGT mange penge på oprydningen. Så hvis det er den kurs der vælges indenfor cyberkrig - så må vi vist alle regne med at vi er et mål.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere