USA: Alle teleudbydere overvåger placering af kunder i real time, og de sælger den data videre

Illustration: josefkubes, BigStock
Amerikanske tredjepartstjenester kan købe data om telekunders præcise placering - real time. Dette skyldes et smuthul i amerikansk lovgivning.

Tjenesten LocationSmart opererer ved at købe lokationsdata fra AT&T, Sprint, T-Mobile, and Verizon - de fire største teleudbydere i USA. Denne data sælges videre til tredjepartstjenester.

Det skriver Android Central

Afsløringen kommer efter en sag, hvor sherif Cory Hutcheson i Missouri brugte et program kaldet Securus til at overvåge en dommer og medlemmer af Missouri Highway Patrol (landevejspoliti).

Securus-programmet købte data af LocationSmart. Normalt bruges Securus til at omstille opkald til fængselsfanger, men det har også en funktionalitet, der gør det muligt at spore mobiltelefoners nøjagtige placering i løbet af 15 sekunder.

Smuthul i Electronic Communications Privacy Act

Den amerikanske telelovgivning Electronic Communications Privacy Act foreskriver en del begrænsninger i telelogning.

Loven er oprindeligt gennemført for at give borgerne privacy-beskyttelse og for at forhindre krænkelser af privatlivet.

Eksempelvis er det ikke lovligt for regeringen at overvåge en telefon uden dommerkendelse. Dette forbud gælder mærkværdigvis ikke for virksomheder, og da teleudbyderne, LocationSmart og Securus er private selskaber, har de ikke overtrådt loven.

»Dette er et af de største huller i USA's privacy-lovgivning,« siger Kevin Bankston, som er direktør for New America's Open Technology Institute, til Android Central.

Ifølge LocationSmart skal selskaber, der benytter LocationSmarts tjenester, have tilladelse til overvågning af de borgere, som overvåges.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Mogens Ritsholm

I Europæisk lovgivning har der vel hidtil ikke været noget til hinder for, at en kunde trackes og lokaliseringsdata udleveres til tjenesteudbydere, hvis kunden aktivt accepterer dette. Men disse data må dog ikke gemmes i længere tid, som jeg læser det.

se direktiv 2002/58 artikel 9

Jeg ved ikke, om GDPR ændrer dette

 • 2
 • 0
#3 René Nielsen

USA har verdens største militærmagt og kaldes derfor en supermagt, men på det økonomiske område, er USA blot en stormagt.

Det irriterer i den grad amerikanerne, at EU i praksis er verdens økonomiske supermagt med ca. dobbelt størrelse af USA, men især fordi resten af verden i praksis følger EU’s standarder.

En ting er moms og straftold. Men hvis en amerikansk producent af bolte og møtrikker vil sælge til EU eller lande som Brasilien, Tyrkiet, Rusland, Kina eller Indien eller nogle andre lande, så sker det i det metriske system og via europæiske standarder (DIN). Du tænker ikke over det, men for en amerikaner er det “noget lort” fordi alt skal oversættes fra “foot, inces & miles” til meter, millimeter og kilometer og til DIN norm og den anden vej, hvis han vil købe noget fra udlandet.

Mange ting er forskellige. Salmonellafrit kød i USA produceres ved at vaske kyllingen i klor, hvorimod EU udrenser salmonella i alle produktionsled ved nedslagtning. Begge dele giver en salmonellafri kylling. EU siger at man ikke vil have kemikalier i maden og USA kalder det en teknisk handelshindring fordi det ikke er bevist at klor skader.

Der er rigtigt mange eksempler som det med salmonellafrit kyllingekød imellem EU og USA.

Problemet for USA og snart også UK er, at de ikke “sidder med ved bordet” når standarderne bliver fastsat. Dermed bliver der ikke taget hensyn til amerikanske/engelske særinteresser. Det er det som man i den økonomiske teori kalder pristagere hvorimod EU er prissætter. Er du pristager, så har du ikke noget valg - end at følge med eller forlade markedet.

Det samme er ved at ske indenfor privacy i bred forstand.

Personligt tror jeg at facebook, google m.fl. er mere bange for EU end for USA og at facebook frygter at de ikke-eu-lande som normalt følger EU’s regler vil følge trop med stigende beskyttelse af brugernes privacy. Eller sagt på alm. dansk, at EU’s regler på sigt vil udhule facebooks forretningsmodel.

Det underlige er, at mange amerikanere faktisk håber på at EU knækker giganterne fordi de har mistet tilliden til Washington. Altså at amerikanerne håber mere på Brussels end på Washington i beskyttelsen af en amerikaners rettigheder ....

 • 13
 • 0
#4 Jens Jönsson
 • 1
 • 0
#5 Jesper Lund

I Europæisk lovgivning har der vel hidtil ikke været noget til hinder for, at en kunde trackes og lokaliseringsdata udleveres til tjenesteudbydere, hvis kunden aktivt accepterer dette. Men disse data må dog ikke gemmes i længere tid, som jeg læser det.

Behandlingen efter artikel 9 (udbudsbekendtgørelsen § 24) med samtykke skal begrænses til det som er nødvendigt for at levere tillægstjenesten. Hvis du for eksempel har givet samtykke til en tillægstjeneste, som sender dig målrettede reklamer på SMS afhængig af din lokation (*), kan lokaliseringsoplysningerne ikke behandles til andre formål, herunder videresalg eller videregivelse. Og det er nok tvivlsomt, om lokaliseringsoplysningerne kan gemmes efter at SMS-reklamen er fremsendt, da denne lagring går videre end hvad der er nødvendigt for at levere tjenesten.

Udlevering af lagrede oplysninger til tredjepart uden dit samtykke vil være en begrænsning af dine rettigheder efter e-databeskyttelsesdirektivet, og en sådan begræsning skal opfylde betingelserne i artikel 15, stk. 1.

(*) Man tror det er løgn, men et dansk teleselskab har i hvert fald kørt testforsøg med en sådan tjeneste.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere