USA: Alle teleudbydere overvåger placering af kunder i real time, og de sælger den data videre

15. maj 2018 kl. 08:385
USA: Alle teleudbydere overvåger placering af kunder i real time, og de sælger den data videre
Illustration: josefkubes, BigStock.
Amerikanske tredjepartstjenester kan købe data om telekunders præcise placering - real time. Dette skyldes et smuthul i amerikansk lovgivning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tjenesten LocationSmart opererer ved at købe lokationsdata fra AT&T, Sprint, T-Mobile, and Verizon - de fire største teleudbydere i USA. Denne data sælges videre til tredjepartstjenester.

Det skriver Android Central

Afsløringen kommer efter en sag, hvor sherif Cory Hutcheson i Missouri brugte et program kaldet Securus til at overvåge en dommer og medlemmer af Missouri Highway Patrol (landevejspoliti).

Securus-programmet købte data af LocationSmart. Normalt bruges Securus til at omstille opkald til fængselsfanger, men det har også en funktionalitet, der gør det muligt at spore mobiltelefoners nøjagtige placering i løbet af 15 sekunder.

Smuthul i Electronic Communications Privacy Act

Den amerikanske telelovgivning Electronic Communications Privacy Act foreskriver en del begrænsninger i telelogning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Loven er oprindeligt gennemført for at give borgerne privacy-beskyttelse og for at forhindre krænkelser af privatlivet.

Eksempelvis er det ikke lovligt for regeringen at overvåge en telefon uden dommerkendelse. Dette forbud gælder mærkværdigvis ikke for virksomheder, og da teleudbyderne, LocationSmart og Securus er private selskaber, har de ikke overtrådt loven.

»Dette er et af de største huller i USA's privacy-lovgivning,« siger Kevin Bankston, som er direktør for New America's Open Technology Institute, til Android Central.

Ifølge LocationSmart skal selskaber, der benytter LocationSmarts tjenester, have tilladelse til overvågning af de borgere, som overvåges.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
15. maj 2018 kl. 18:48

I Europæisk lovgivning har der vel hidtil ikke været noget til hinder for, at en kunde trackes og lokaliseringsdata udleveres til tjenesteudbydere, hvis kunden aktivt accepterer dette. Men disse data må dog ikke gemmes i længere tid, som jeg læser det.

Behandlingen efter artikel 9 (udbudsbekendtgørelsen § 24) med samtykke skal begrænses til det som er nødvendigt for at levere tillægstjenesten. Hvis du for eksempel har givet samtykke til en tillægstjeneste, som sender dig målrettede reklamer på SMS afhængig af din lokation (*), kan lokaliseringsoplysningerne ikke behandles til andre formål, herunder videresalg eller videregivelse. Og det er nok tvivlsomt, om lokaliseringsoplysningerne kan gemmes efter at SMS-reklamen er fremsendt, da denne lagring går videre end hvad der er nødvendigt for at levere tjenesten.

Udlevering af lagrede oplysninger til tredjepart uden dit samtykke vil være en begrænsning af dine rettigheder efter e-databeskyttelsesdirektivet, og en sådan begræsning skal opfylde betingelserne i artikel 15, stk. 1.

(*) Man tror det er løgn, men et dansk teleselskab har i hvert fald kørt testforsøg med en sådan tjeneste.

3
15. maj 2018 kl. 11:03

USA har verdens største militærmagt og kaldes derfor en supermagt, men på det økonomiske område, er USA blot en stormagt.

Det irriterer i den grad amerikanerne, at EU i praksis er verdens økonomiske supermagt med ca. dobbelt størrelse af USA, men især fordi resten af verden i praksis følger EU’s standarder.

En ting er moms og straftold. Men hvis en amerikansk producent af bolte og møtrikker vil sælge til EU eller lande som Brasilien, Tyrkiet, Rusland, Kina eller Indien eller nogle andre lande, så sker det i det metriske system og via europæiske standarder (DIN). Du tænker ikke over det, men for en amerikaner er det “noget lort” fordi alt skal oversættes fra “foot, inces & miles” til meter, millimeter og kilometer og til DIN norm og den anden vej, hvis han vil købe noget fra udlandet.

Mange ting er forskellige. Salmonellafrit kød i USA produceres ved at vaske kyllingen i klor, hvorimod EU udrenser salmonella i alle produktionsled ved nedslagtning. Begge dele giver en salmonellafri kylling. EU siger at man ikke vil have kemikalier i maden og USA kalder det en teknisk handelshindring fordi det ikke er bevist at klor skader.

Der er rigtigt mange eksempler som det med salmonellafrit kyllingekød imellem EU og USA.

Problemet for USA og snart også UK er, at de ikke “sidder med ved bordet” når standarderne bliver fastsat. Dermed bliver der ikke taget hensyn til amerikanske/engelske særinteresser. Det er det som man i den økonomiske teori kalder pristagere hvorimod EU er prissætter. Er du pristager, så har du ikke noget valg - end at følge med eller forlade markedet.

Det samme er ved at ske indenfor privacy i bred forstand.

Personligt tror jeg at facebook, google m.fl. er mere bange for EU end for USA og at facebook frygter at de ikke-eu-lande som normalt følger EU’s regler vil følge trop med stigende beskyttelse af brugernes privacy. Eller sagt på alm. dansk, at EU’s regler på sigt vil udhule facebooks forretningsmodel.

Det underlige er, at mange amerikanere faktisk håber på at EU knækker giganterne fordi de har mistet tilliden til Washington. Altså at amerikanerne håber mere på Brussels end på Washington i beskyttelsen af en amerikaners rettigheder ....

2
15. maj 2018 kl. 10:40

I Europæisk lovgivning har der vel hidtil ikke været noget til hinder for, at en kunde trackes og lokaliseringsdata udleveres til tjenesteudbydere, hvis kunden aktivt accepterer dette. Men disse data må dog ikke gemmes i længere tid, som jeg læser det.

se direktiv 2002/58 artikel 9

Jeg ved ikke, om GDPR ændrer dette

1
15. maj 2018 kl. 10:14

Hvis det er korrekt at sådan et hul findes, så findes der helt sikkert også andre huller i Amerikansk Privacy lovgivning, hvilket måske er årsagen til at mindst et stort Amerikansk firma ikke ønsker Europæisk GDPR lovgivning gjort til Amerikansk lov også.