USA afsløret i massiv overvågning af borgerne: NSA får løbende alle tele-data

Et tophemmeligt dokument viser nu omfanget af den amerikanske stats overvågning af borgerne: Teleselskab skal løbende sende data om samtlige opkald til myndighederne.

Ringer en amerikaner til en anden - indenlands eller udenlands - ved myndighederne tilsyneladende alt om opkaldet med det samme. Uanset om personen er mistænkt for en forbrydelse - for den amerikanske stat kræver nu at få logningsdata om samtlige abonnementer i en løbende strøm.

Det har den britiske avis The Guardian nu afsløret, ved at få fingrene i et tophemmeligt dokument fra de amerikanske myndigheder til det store teleselskab Verizon. Dokumentet dækker en periode på tre måneder, fra slutningen af april til slutningen af juli, og tvinger teleselskabet til løbende at udlevere alle de loggede oplysninger om opkald i selskabets netværk.

I Danmark - og i andre EU-lande - skal teleselskaberne gemme data om alle opkald i en log, som politi og efterretningstjeneste så kan få adgang til med en dommerkendelse i forbindelse med konkret og afgrænset efterforskning. EU-reglerne kræver oplysningerne gemt i mindst seks måneder, og i Danmark har man valgt, at teleselskaberne skal gemme dem i ét år.

Men i USA har myndighederne altså valgt - skjult for offentligheden - at kræve direkte adgang om alle telekunders kommunikation, i en stadig strøm. Dermed kan politi og efterretningstjenester selv gemme alle data, så længe de ønsker.

Dokumentet og ordren om at udlevere alle kunders opkaldsdata er hemmeligstemplet, og hverken Verizon eller myndighederne vil udtale sig om det til The Guardian. Dermed er det også stadig uvist, om det drejer sig om alle teleselskaber i landet, og om det er en løbende operation, med fornyelse hver tredje måned, eller om det er en engangsforestilling.

Fordi der ikke indgår overvågning af selve samtalernes eller sms’ernes indhold, falder de loggede data ind under kategorien ’metadata’, og dermed er det ikke nødvendigt med en dommerkendelse, lyder den juridiske begrundelse i det hemmelige dokument. Ud over oplysninger om, hvilke numre der bliver ringet eller sendt sms’er til, vil også en persons placering blive afsløret af logningsdataene.

To demokratiske senatorer har de seneste to år advaret om, at den amerikanske stats overvågning af borgerne under Obama er blevet langt mere vidtrækkende, end borgerne forventer, at loven tillader. Men fordi disse operationer er hemmelighedsstemplede, kan senatorerne ikke offentligt komme med andet end helt generelle advarsler.

Se det hemmelige overvågningsdokument hos The Guardian

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Morten Fordsmand

Jeg ser datalogning og overvågning som en mulighed for at føle sig mere retssikker, da man - som uskyldig - vil have mindre risiko for at blive fejlagtigt dømt. Og dem der rent faktisk ikke har rent mel i posen ville kunne dømmes hurtigere (og billigere). Alt sammen til gavn for samfundet og de uskyldige ;)

Men det forudsætter at du er enig i hvad overvågerne opfatter som skyldigt og uskyldigt - selv har jeg hverken tiltro til, eller indflydelse på NSA. Derudover forudsætter du at individer hos NSA ikke benytter data efter eget forgodtbefindende.

Vi har jo selv i lille Danmark eksempler på at fortrolige registre er blevet overgivet til 3. mand med katastrofale følger.

 • 10
 • 0
#5 Deleted User

Ikke at det kommer bag på mig, men George Orwell har ikke levet forgæves.

Desværre findes der mennesker som Carsten der. De forstår overhovedet ikke hvilke konsekvenser al dette har. Bare de er trygge i deres lille andedam. Det fandme scarry.

Hvad var det nu Benjamin Franklin sagde for mange år siden?

"Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."

Og danmark er stærk på vej ned af det skråplan også. Tak for kaffe.

 • 10
 • 0
#7 Jesper Lund

Kan lige tilføje, at NSA ikke er omfattet af lovgivningen. Ingen lov gælder for NSA, medmindre der udtrykkeligt, i en given lov står, at den også gælder NSA.

Der er forbudt for NSA at operere inden for USAs grænser. Meningen er at deres aktiviteter skal rettes mod udlandet.

Men den tid, hvor love og regler også gælder for statens aktiviteter, er jo forbi. Så derfor kan NSA gøre hvad de vil.

Vi skal jo tænke på krigen mod Eurasia, eller er det Eastasia i denne uge?

 • 4
 • 0
#11 Johnny Lüchau Blogger

Efter Washington Posts afsløringer om at Microsoft, Google og mange andre systematisk tappes for data, med deres medvirken, kan der ikke længere være nogen tvivl om hvorvidt myndigheder i Danmark kan bruge disse cloud-udbydere. Det er ganske enkelt ulovligt.

Det bliver spændende at høre om hvordan Middelfart, Fredericia og de andre kommer ud af skyen igen.. ;-)

 • 4
 • 1
#12 Michael Harly

Første gang jeg hørte om NSA var tilbage i slutfirserne da et passager flyver bliv skud ned over Sovejet, hvor det ikke gik ret lang tid før kommutation mellem piloterne og kontrol center bliv offentliggjort.

NSA har lige fra staten haft en snabel i alt kommutation trafikken.

The US National Security Agency uses the ECHELON system not only for surveillance of civilians and politicians,but also for spying on behalf of US corporations. http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/echelon/echelon_2.htm

 • 0
 • 0
#14 Kenn Nielsen
 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere