USA advarer: FN forsøger at tage kontrol over internettet

En repræsentant for USA’s telemyndighed advarer nu mod, at andre lande vil kuppe FN’s teleorganisation og modarbejde friheden på internettet.

Mens verden taler om SOPA, PIPA og ACTA og går på barrikaderne for at forsvare det frie internet, er en ny trussel ubemærket på vej.

En gruppe lande – med Rusland og Kina i spidsen – vil gennemtvinge en ny og langt strengere regulering af internettet via FN’s teleorganisation International Telecommunication Union (ITU).

Sådan lyder det i et indlæg i Wall Street Journal fra Robert M. McDowell, som er en af fem politisk udpegede kommisærer i USA’s telemyndighed Federal Communications Commission.

Hvis det lykkes for Rusland og de andre lande at gennemtvinge meget mere styring af internettet, kan det betyde, at det frie internet forsvinder og i stedet vil blive reguleret som telefonnettet – altså for eksempel med mulighed for at indføre særskilte takster for internettrafik, der passerer landegrænserne.

FN vil også overtage kontrollen med ICANN, som bestyrer blandt andet .com-domænet, lyder advarslen.

Internettet er netop blevet en stor succes og motor for økonomisk udvikling, fordi det ikke er reguleret særlig strengt, mener kommisæren og advarer imod, at den tid kan være forbi ved udgangen af 2012.

Britisk it-site afblæser truslen

Men den udlægning af, hvad FN har mulighed for at gøre, får en hård medfart hos britiske The Register, som stort set afviser hele Robert M. McDowells indlæg som en skræmmekampagne uden bund i virkeligheden.

»Det hele kunne være ret skræmmende, hvis det altså var sandt,« skriver journalisten Bill Ray i The Register.

FN’s ITU har gang på gang slået fast, at man ikke er interesseret i at skulle bestyre internettet, lyder forklaringen på, hvorfor amerikaneren tager fejl. Og selv hvis et flertal af medlemslandene skulle pålægge ITU at skifte kurs, ville der ikke være noget budget til at føre tankerne ud i livet.

I stedet skal man holde sig for øje, hvem der eventuelt kan drage fordel af et rygte om, at FN, Kina og Rusland er i gang med at tage kontrollen over internettet fra USA, skriver Bill Ray.

En læser hos The Register bemærker i den sammenhæng, at Robert M. McDowell er republikaner og at valgkampen om præsidentposten i USA er begyndt. Et kig på avisomtalen af indlægget afslører også for eksempel denne overskrift i den meget højreorienterede avis The New American: »Obama tier mens FN og diktatorer presser på for at kontrollere internettet.«

Indlægget i Wall Street Journal bliver dog taget alvorligt hos Google. Her har en af internettets pionerer, Vint Cerf, på vegne af Google underskrevet en protest mod forslagene om at give FN’s ITU mere kontrol over internettet. Det skriver australske Business Spectator.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anonym

Nu er vi lige kommet over lidt hysteri omkring ACTA.
At negligerer en større trussel, virker lidt..... hmmmmm....

Der kan ikke være tvivl om, at der skal en eller anden form for overordnet regulering til.
Skal nettet til at reguleres over f.eks. FN, vil jeg også være lidt bekymret.

Det er måske værd at følge lidt med i, så man ikke står med bukserne nede, og pludselig opdager at løbet er kørt.

Jeg bemærker Vint Cerf, er bekymret.
Han må have en grund til at udvise bekymring, og lige i tilfældet Vint Cerf, er det bemærkelsesværdigt.

 • 5
 • 3
Per Sikker Hansen

Jeg har bare svært ved at se, hvordan det at tage kontrollen over internettet ud af USAs hænder, og lægge dem i hænderne på den verdensinstans, der burde have haft kontrollen siden dag 1, er en "større trussel" -- eller en trussel overhovedet.

Tværtimod er det da at sætte internettet frit, at fjerne det fra en enkelt nations kløer?

 • 6
 • 5
Dennis Krøger

Per, du har helt ret. USA har allerede adskillige gange brugt deres kontrol over ICANN og .com/.net/.org domænerne til at ramme udenlandske sider de ikke bryder sig om.

USA's kontrol med ICANN er en farce, og det skal i hænderne på UN eller en anden organisation der ikke er afhængigt af et enkelt land hurtigst muligt.

 • 2
 • 1
Henrik Wahlberg

Mange mener at ytringsfriheden angribes af ACTA m.f.
Jeg kunne måske nok være bange for at et FN med en overmagt af muslimske + udemokratiske stater ville angribe ytringsfriheden fra en anden side, eller ?
Jeg er dog noget usikker på hvor meget en FN kontrolleret ICANN vil betyde.
/Henrik

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere