URL'ens historie: Opfinderen fortrød, at han kopierede Apollo-løsningen

7. maj 2020 kl. 05:249
URL'ens historie: Opfinderen fortrød, at han kopierede Apollo-løsningen
Illustration: Gagodesign/Bigstock.
Tredje del i artikelserien om URL'ens historie. Tim Berners-Lee mener, at nutidens URL-syntaks er klodset.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da Tim Berners-Lee omkring 1989 opfandt det, som fik navnet World Wide Web, var det ikke bare selve sproget til at beskrive websiderne, han opfandt, men også webservere, webklienten (browseren), en protokol for kommunikationen mellem dem, tillæg til URL’en, som denne artikelserie omhandler.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
20. maj 2020 kl. 23:12

Det er en fin opdeling, let at forstå for både mennesker og maskiner.

Hvad med http:uk/co/bbc/newcastle/radio4/news/2020/may/20/10

Hvad er host-navnet? Man kan jo ikke regne med at et hostnavn består af præcist tre dele.

6
8. maj 2020 kl. 16:08

et par og tyve 8-tommer floppy disks

Giver minder om AIX RT, der kom på 5 1/4" i et format hvor TAR skulle tilbage til første diskette hele tiden,: 1,2 ; 1,2,3 ; 1,2,3,4 ... så håbede man på, at der ikke var læsefejl længere fremme :)

5
7. maj 2020 kl. 23:21

URL formattet spiller ikke sammen med IPv6

Det har fra dag #1 været en benhård politik at folk ikke skulle taste IPv6 addresse ind og at de derfor ikke på nogen måde skulle gøres nemmere at arbejde med.

Dobbelt-kolon blev kun indført tallet være noget der nærmede sig et veto fra en meget central person og andre har gjort grin med det i en 1. april RFC1924 som udmærker sig ved ofte at få kommentaren "hvad er det morsomme, det er næsten en bedre ide?"

4
7. maj 2020 kl. 22:38

URL formattet spiller ikke sammen med IPv6. Tag eksempelvis denne URL:

http://192.168.1.1/

Det vil hos mange være en URL der fører til din routers admin side. IPv6 adressen på din router vil være "fe80::%eth0". Problemet er bare at følgende URL er ugyldig:

http://fe80::%eth0/

Det bliver fortolket som et forsøg på at komme i kontakt med en server kaldet fe80 og så forventer den i øvrigt et port nummer efter det andet kolon og endelig så betyder % at de næste to tegn er hex og skal oversættes.

Den korrekte URL er derfor i stedet:

http://[fe80::%25eth0]/

Hvilket ikke er så elegant. Det fungerer iøvrigt ikke da stort set alle browsere har valgt at forbyde URL'er til link local adresser.

Men følgende URL skulle fungere såfremt du har IPv6:

http://[2a03:2880:f153:82:face:b00c:0:25de]/

3
7. maj 2020 kl. 20:45

Vi havde sådan en arbejdsstation på Værdipapircentralen midt i 80'erne med et case-værktøj installeret. Jeg var systemadministrator på den. Når der kom ny version af operativsystemet, skulle man indlæse et par og tyve 8-tommer floppy disks (der kunne være 256k på hver). Og så havde den en mus - sådan en med en gummibold - det var helt nyt!

2
7. maj 2020 kl. 11:54

OT, men kors hvor er det irriterende at vi stadigvæk hænger på separatorer som komma, semikolon, anførselstegn mv. som samtidig benyttes i almindeligt skriftsprog.

I stedet for der var blevet "opfundet" et sæt separatorer specifikt til formålet - men det er så arven fra 7 bit Ascii vi aldrig slipper af med.

1
7. maj 2020 kl. 11:21

RISC OS, som blev brugt på Acorns ARM-baserede computere, bruger et punktum som stinavnsseparator. Domænenavne (f.eks. di.ku.dk) bruger også punktum som skilletegn, og stinavne i moduler er i reglen også adskilt med punktum (f.eks. System.IO.StreamReader).

RISC OS har deciderede filtyper, som ikke er en del af filnavnet. Det er en 12-bit attribut (ligesom rettighedsattributter), der kan ændres uden at ændre filens navn. Men da der ikke kan være to filer med samme navn og forskellige typer, er det ikke ualmindeligt at .c, .h, osv. liger i forskellige foldere. Filtypen bestemmer, hvilken ikon, der vises for en fil, og hvilket program, der åbner filen (denne tilknytning kan ændres ved at sætte en variabel).