Ur og phablet til Apples følgere

10. september 2014 kl. 08:0037
Ur og phablet til Apples følgere
Illustration: Apple.
Et ur, en telefon og en såkaldt phablet var, hvad Apple havde med til sine følgere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Så kom Apple med sit bud på et smart-ur og en stor telefon.

Under en stort iscenesat afsløring i Cupertino, CA, i USA præsenterede Apples direktør, Tim Cook, den nye iPhone 6, iPhone 6 Plus og det sidste nye inden for wearables i form af Apple Watch, et digitalt ur med touchskærm.

Ifølge Techcrunch kommer Apple-uret med mange af de funktioner, som var forventet, så som pulsmåler, NFC-teknologi (tænk trådløs betaling), opladning ved induktion og Apple Pay og er pakket nydeligt ind i ridsefrit safirglas og seks forskellige remme til uret.

Nyheden skulle ifølge Engadget være tilgængelig tidligt næste år, hvor du skal sørge for at have en iPhone 5 som minimum for at få det fulde udbytte af uret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se flere billeder af uret på Apple.com her

Som udgangspunkt registrerer uret selv, når du løfter armen, og intensiverer lysstyrken på displayet. Ved hjælp af en digital udgave af den traditionelle urkrone zoomer du blandt andet ind på billeder og navigerer i apps, så du slipper for at knibe fingrene sammen på den lille skærm.

Uret lanceres med en række Apple-apps, hvor man især har henvendt sig til fitness-segmentet, idet urets sensorer registrerer bevægelse. Indtil videre er der få oplysninger om indmaden, men uret vil være i amerikanske butikker til 349 dollars næste år.

Uret stod dog ikke alene, for Apple havde ifølge Engadget en iPhone 6 og deres bud på den svære hybrid mellem en tablet og en telefon - en såkaldt phablet - med i form af iPhone 6 Plus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

IPhone 6 Plus har gjort alle batteribekymringer til skamme med en hævdet standby-tid på 15 dage, 24 timers konstant tale på 3G eller 16 timers videokiggeri. Det til trods for, at batteriet driver en 5,5 tommer HD Retina-skærm med 1.080 pixels, og at hele herligheden kun fylder 7,1 mm i dybden - en ifølge iagttagere virkelig overbevisende præstation, når man står med den i hånden.

Se billeder af iPhone 6 Plus på Apple.com her

Batteritiden kommer blandt andet med et nyt 64-bit A8-chipsæt, der bruger halvdelen af energien i forhold til A7-chipsættet og med 25 procent mere processorkraft. Læg hertil en co-processor, også i A8, som især registrerer dine bevægelser.

Som en sjov, men praktisk gimmick kan displayet indstilles til en one-handed-operation, så du kan bruge alle skærmens muligheder med blot en tommelfinger i gang.

37 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
10. september 2014 kl. 10:55

Når en af de mest ikoniske og annerkendte industrielle designere præsentere sit nye opus magnus... lidt sarkastisk golfklap og lidt spytsugning og et "meh" ville være det passende respons...

Eller måske var de bare oprigtigt imponerede over designet (der kommer med en ret fantastisk stor diversitet 6 forskellige legeringer til selve urkassen (lys og mørk stål og lys og mørk aluminium, rosen og almindelige guld) og to forskellige størrelser af urkassen og omkring 15-20 forskellige urbånd (ret pinligt at version2 lige overså ca halvdelen af kollektionen), der ovenikøbet ret let kan skiftes ud så man med et ur kan ha en række urbånd alt efter hvilket look man vil ha.

Eller sensorene samt taptic chippen de bruger på et par inovative måder til at kommunikere og gøre opmærksom på beskeder (med forskelligt respons til forskellige beskeder og forskelligt respons til om man skal gå til højre eller til venstre, så man kan få navigations instrukser fra uret uden at det skal tænde skærmen). Eller den måde man kan tegne direkte på skærmen og sende det direkte til ens venneliste, eller bruge puls sensoren til at sende ens hjerteslag direkte til taptic sensoren på det Apple Watch som ens tilkomne har (jup vær velkommen til at være kynisk og kald det totalt tomt pladerromantisk pjat, men det kunne godt tænkes at spille ret godt hos almindelige mennesker der er væk fra deres kære).

Desuden kommer Apple Watchet ikke kun med Apps fra Apple, de præsentere deres WatchKit API så det kommer med tredie parts apps og de nævnte nogle apps i flæng som allerede er godt på vej. Men det ville man vide hvis man faktisk havde SET præsentationen og ikke bare klippe klistre lidt fra engadget. Hvorfor man referere til engadget angående udgivelses datoen på Apple Watch er også lidt bizart da Apple kom både med en pris og udgiveleses tidspunkt (fra 349 USD og tidligt i 2015). Det samme med kompatabiliten med hvilke iPhones den kan arbejde sammen med... Det kom apple helt frit og frejdigt selv frem med og iPhone 5 blev udgivet for 2 år siden... Så din 3 år gamle iPhone 4S får kun iOS 8 gratis opdatering.

For ikke at tale om den nye skærmtype på iPhones og den nye sensor chip med focus pixels (en autofokus teknik der stammer fra meget mere highend kamera end telefoner) eller 240 frames i sekundet slo-mo optagelser eller 1080p60 video optagelser, video stabalisering, forbedret ansigts genkendelse og kontinuert automatisk autofokus i video osv osv.

Ud over de 25% mere CPU regnekraft så kommer den også med 50% forøget GPU regnekraft og 802ac wifi og 20 LTE bånd radio op til 150 Mbit (med carrier agregation) men pga den 20 nanometer chip process SOAC er lavet med så er det mere energieffektivt. Desuden er det en lidt sjov detalje at hvor Apple er på deres anden generation af 64 bit mobil chips virker det lidt som om der ikke rigtigt er nogen andre der har kommet ud med deres første generations 64 bit mobil chips... hvorfor mon det er... var der ikke alt mulig trommen på jungletrummerne om at alle de andre chip producenter vupti vupti skulle komme ud med deres 64 bit mobil chips på 5 minutter efter iPhone 5S kom på markedet ? for det ville da være det nemmeste i verden at gøre det... Hvor er de idag et år senere ?

Eller barometer sensoren der er integreret med M8 chipen så telefonen kan måle din relative højde position. Så den kan mærke hvis man går op ad trapper eller ned af en bakke.

Så som det kan forventes så er version2 lidt undervældet over de nye Apple dims men mest fordi de ikke har brugt 5 minutter på at sætte sig ind i hvad der faktisk er af nye funktioner på de nye Apple dimser...

Den sidste kommentar i artiklen viser med al tydelighed at de ikke forsøger at gøre sig nogen tanker om hvordan man bruger store telefoner. For det var netop en af udfordringerne som Apple (og Samsung for den sags skyld) har addresseret med tilpasningerne på de store telefoner at det ikke er muligt at nå de interface elementer som er i toppen af skærmen hvis man bruger telefonen med en hånd. Det er ikke som der skrives at skærmen kan indstilles til "enhånds mode" det er at hvis man let rør på TouchID sensoren to gange (ikke trykker på knappen man skal bare røre let ved sensoren) så flyttes de interface elementer der er øverst på skærmen ned så man kan nå dem med et enhånds greb. Når man så er færdig med at fx. skrive en URL i webbrowseren så udnyttes hele skærmen igen. En lidt mere elegant løsning på problem stilingen end fx. samsung der bare skrumper hele skærmbilledet ned til 4 tomme diagonalt størelse i one hand mode.

22
10. september 2014 kl. 11:12

Det er ikke som der skrives at skærmen kan indstilles til "enhånds mode" det er at hvis man let rør på TouchID sensoren to gange (ikke trykker på knappen man skal bare røre let ved sensoren) så flyttes de interface elementer der er øverst på skærmen ned så man kan nå dem med et enhånds greb.

Det at der er implementeret et redningsforsøg på problemet, fjerner jo ikke problemet. Jeg kan sagtens anerkende at der er nogle der godt kan lide store telefoner, jeg er bare ikke en af dem. Derfor mit spørgsmål om hvorvidt andre havde det på samme måde. Jeg har ikke argumenteret for at telefoner over 4 tommer skal forbydes el.lign., blot udtrykt et ønske om at der også kom telefoner i mindre størrelser.

17
10. september 2014 kl. 10:17

Havde virkelig håbet at Apple ville komme med noget nyt og friskt... men er godt nok undervældet rent design-mæssigt.

I'm just gonna keep on Sailfishin'. ;-)

10
10. september 2014 kl. 09:25

Er jeg den eneste der er ved at være godt træt af smartphones vokseværk? Jeg kan da ikke være den eneste der stadig kan huske da det hed mobiltelefoner, og ikke smartphones. Det hed de fordi de var mobile, man kunne eksempelvis have dem i lommen, eller bruge dem med kun en enkelt hånd. Hvis jeg vil have en tablet, så skal jeg nok købe en tablet. Ligenu vil jeg bare gerne have en telefon i en rimelig størrelse (dvs ca. som en iPhone 4)...

12
10. september 2014 kl. 09:30

Er jeg den eneste der er ved at være godt træt af smartphones vokseværk?

Nej, jeg er på din side her - jeg har stadig en iPhone 4 liggende, jeg bruger ved nogle lejligheder, og jeg synes det er så rart at få den i hænderne i stedet for min 5'er. Så de sælger ikke noget nyt til mig i denne omgang.

Og så lige en undren omkring artiklen: Hvorfor bliver Apples kunder omtalt som "Apples følgere" i overskriften? I får det nærmest til at lyde som noget religiøst - der sælges mange millioner iPhones, det er nok ikke kun til deres "følgere". Pænt useriøs overskrift, synes jeg.

13
10. september 2014 kl. 09:38

Jeg er enig i at det er en lidt sensationel overskrift.

Lidt urelateret, kunne jeg ikke lade være med at smile og grine en smule, da jeg lige kiggede forbi streamen, og så da Apple Watch blev frigivet. Stående applaus hvor folk går helt amok. Det lignede at Tim Cook lige havde annonceret reinkarnationen af selve Jesus.

4
10. september 2014 kl. 08:56

Det lyder da helt vildt? Noget lidt andet en <1 dag på en IPhone i dag.

15
10. september 2014 kl. 09:54

.

21
10. september 2014 kl. 11:04

Jo men den er også kæmpestor!

Mon der så ikke på et tidspunkt kommer en "mini", ligesom Samsung og HTC laver "mini" telefoner.

Desværre dækker "mini" begrebet kun over at den ikke er megastor, kun (for) stor.

7
10. september 2014 kl. 09:10

Jo men den er også kæmpestor! Min iPad Air har også lang standbytid, men den er sgu uhandy som telefon.

Rigtigt nok. Men tænker at den alm IPhone 6 må have ret god standby tid osse så.. Men ok.. Der er selvfølgelig forskel på hvad de skriver i teorien, og hvad man rent faktisk får. De sagde osse IPhone 5s skulle have 10 dages standby tid.

Jeg tror iPhone 6 er sweetspot for mig. iPhone 6 plus er jo en gigant. Den er ok lavet af så enorm en telefon.

Ja. Har en 4.5" Lunmia 920. Det er en god størrelse.

18
10. september 2014 kl. 10:22

Jo men 6 plus har jo optisk billedstabilisator, det vil jeg gerne have. Desuden kommer de nu med 128 GB - fedt til rejserne.

Optisk billedstabilisering er fint, men det er ikke et mirakelmiddel som pludselig gør dine billeder meget bedre. Man kan stort set kun bruge det, når man tager billeder ved lidt længere lukketid, og så selvfølgelig ved video (hvis det også kan slås til ved video vel at mærke).

Min knap to år gamle Lumia 920 har optisk billedstabilisering og det er aldrig noget jeg har lagt mærke til. Jeg ville meget hellere have en mere præcis fokusering, for det ville virkelig kunne ses på billederne.

Det gælder kun mobiltelefoner vel at mærke. Til mit spejlrefleks vil jeg meget gerne have billedstabilisering. :)

32
10. september 2014 kl. 14:13

Lumias billedstabilisering er sikkert ganske fin. Men læs lidt om de kameraforbedringer der er smidt ind i iPhone 6, sammen med stabiliseringen, som også virker under Video (med konstant fokus).
Det er ved at være alvorligt farvel til pocket-kamera (PowerShot et. al.)

Lumias billedstabilisering virker fint, og du har sikkert ret i, at der på papiret er mange forbedringer af kameraet i iPhone 6. Jeg er bare nødt til at sige, at når det kommer til de to væsentligste årsager til at mobiltelefoner tager dårlige billeder, så er det upålidelig fokusering og bittesmå billedsensorer som fysisk kun kan samle den mængde lys som nu engang kan ramme så små sensorer.

Jeg er ikke så skråsikker på, at det er farvel til lommekameraerne, for de er efterhånden blevet udskiftet af de små systemkameraer som micro 4/3, Sonys NEX mf. De små kameraer som i dag kan ligge i en jakkelomme tager meget bedre billeder end det vildeste mobilkamera og lige så gode billeder som billige spejlreflekskameraer.

Jeg vil hellere sige, at billedkvaliteten er højnet i hele det billige segment. Mobiltelefonerne har fået bedre kameraer, men de små lommekameraer har også fået voldsomt bedre billedkvalitet. Hvis det er på bekostning af nogen, så tror jeg det er de billige og semi-billige spejlreflekskameraer, men de lever videre fordi folk ikke har opdaget det endnu og stadig køber dem.

37
11. september 2014 kl. 12:49

Jeg er ikke så skråsikker på, at det er farvel til lommekameraerne, for de er efterhånden blevet udskiftet af de små systemkameraer som micro 4/3, Sonys NEX mf. De små kameraer som i dag kan ligge i en jakkelomme tager meget bedre billeder end det vildeste mobilkamera og lige så gode billeder som billige spejlreflekskameraer.

Det bedste kamera er det du har ved hånden.. Personligt gider jeg ikke rende rundt med et ekstra kamera - når jeg allerede har min telefon med mig.

Jeg bruger næsten aldrig mit spejlrefleks kamera mere, til trods for bedre kvalitet.

3
10. september 2014 kl. 08:54

Damn det er grimt det ur...

5
10. september 2014 kl. 08:57

Damn det er grimt det ur...

Alle de der smartwatches er grimme (har du set dem Samsung laver?). Ure er noget der er lavet af stål med visere og mekanisk værk. Helst fabrikeret i Schweiz.

2
10. september 2014 kl. 08:54

Det er vel værd at nævne i sådan en nyhed, at Apple lancere Apple Pay i samarbejde med AMEX, VISA & Mastercard, med brug af TouchID, hvilket pressede PayPal på aktiemarkedet efterfølgende.

Altså overhalede Apple konkurrenterne på betalingsfronten indenom, da de har haft NFC i lang tid, uden at få noget ud af det. Er det godt gået af Apple, eller er det umådelig sløvt af konkurrencen?

36
11. september 2014 kl. 11:40

Hvad er det for en gang vås, at komme med.

Apple snylter på det gode arbejde, som Samsung og andre mærker i et konsortium fælles har opbygget.

De 220000 steder i USA som Apple nævner, er noget de andre mærker har opbygget.

Som bekendt er IPhone 6, Apples første mobil, med NFC.

Apple har ikke bidraget med noget endnu, mobilen skal først på markedet før det sker.

35
11. september 2014 kl. 11:40

Hvad er det for en gang vås, at komme med.

Apple snylter på det gode arbejde, som Samsung og andre mærker i et konsortium fælles har opbygget.

De 220000 steder i USA som Apple nævner, er noget de andre mærker har opbygget.

Som bekendt er IPhone 6, Apples første mobil, med NFC.

Apple har ikke bidraget med noget endnu, mobilen skal først på markedet før det sker.

34
11. september 2014 kl. 11:40

Hvad er det for en gang vås, at komme med.

Apple snylter på det gode arbejde, som Samsung og andre mærker i et konsortium fælles har opbygget.

De 220000 steder i USA som Apple nævner, er noget de andre mærker har opbygget.

Som bekendt er IPhone 6, Apples første mobil, med NFC.

Apple har ikke bidraget med noget endnu, mobilen skal først på markedet før det sker.

33
11. september 2014 kl. 11:40

Hvad er det for en gang vås, at komme med.

Apple snylter på det gode arbejde, som Samsung og andre mærker i et konsortium fælles har opbygget.

De 220000 steder i USA som Apple nævner, er noget de andre mærker har opbygget.

Som bekendt er IPhone 6, Apples første mobil, med NFC.

Apple har ikke bidraget med noget endnu, mobilen skal først på markedet før det sker.

25
Redaktør -
10. september 2014 kl. 12:05
Redaktør

Vi er i gang med en selvstændig opfølgning om betalingssystemet. Kommer snart.

1
10. september 2014 kl. 08:39

Der er vel lidt flere end 1080 pixels! ++Michael c".)