Året starter ikke så godt for en del ministerier og myndigheder.
Fra 1. januar i år skal statslige myndigheder leve op til en stribe konkrete sikkerhedskrav. Til juli skal yderligere krav efterleves.
Det er vedtaget som led i den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed.
De 20 krav, som fremsættes, har til formål at »beskytte statslige it-arbejdspladser, herunder arbejdsnetværk og arbejdsstationer, mod ondsindede cyber- og informationssikkerhedshændelser som fx hackerangreb og spredning af malware,« oplyste Center for Cybersikkerhed og Digitaliseringsstyrelsen i en fælles meddelelse i oktober.
Ekstra sikkerhedsservice
Kravene er oplistet på hjemmesiden Sikkerdigital.dk, som Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen står bag, sammen med en række andre samarbejdspartnere.
Disse partnere er blandt andet Center for Cybersikkerhed og Datatilsynet.
Her står der om DNSSEC:
»DNSSEC skal tilknyttes alle domænenavne tilhørende myndigheden. DNSSEC er en ekstra sikkerhedsservice, man kan tilknytte sit domænenavn. Med DNSSEC kan man være sikker på, at den rigtige side bliver vist, når der bliver linket til ens hjemmeside, og når den direkte URL-adresse bliver brugt. Klienter kan dermed kryptografisk stole på, at de tilgår det rette domæne. Skal være implementeret den: 1. januar 2020.«
Kan løses med et klik på en knap
Men en lang række offentlige myndigheder har misset denne deadline. Det gælder for:
- Justitsministeriet
- Forsvarsministeriet
- Rigsrevisionen
- Center for Cybersikkerhed
- Forsvarets efterretningstjeneste
- Politiets efterretningstjeneste
- Folketinget
Det oplyser Henrik Schack, som står bag sitet status.dmarc.dk, der er en overbliksside i forhold til, hvordan det står til med DMARC-implementeringen i en række danske organisationer.
Ifølge Henrik Schack kan det ofte være så simpelt som at klikke på en knap i en webkonsol for at aktivere DNSSEC-teknologien.
På sitet dnssec-analyzer.verisignlabs.com kan man teste, om et domæne er omfattet af DNSSEC.
Version2 følger op på sagen.